Odbrojavanje je počelo: Da li će 93. dodela Oskara promeniti istoriju?

25.04.2021

07:24 >> 10:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Ove godine dogodio se prelomni trenutak za Akademiju, koja je nominovala do sada najraznovrsniju grupu reditelja, glumaca i producenata

Odbrojavanje je počelo: Da li će 93. dodela Oskara promeniti istoriju?
Copyright Profimedia

Večeras se održava 93. dodela nagrada Američke filmske akademije, a ove godine dogodio se prelomni trenutak za Akademiju, koja je nominovala do sada najraznovrsniju grupu reditelja, glumaca i producenata, piše Glas Amerike.

Devet od 20 kandidata za Oskara za glumu su predstavnici manjina. Dve žene, od kojih jedna iz Azije, u trci su za Oskara za režiju. Sedamdeset žena je ukupno osvojilo 76 nominacija.

Tanjug/Photo by Matt Sayles/Invision/AP, File)

Društvene promene uticale su na raznovrsnost u dodeli Oskara, smatra sociolog Andrea Pres, koja predaje medije na Univerzitetu Virdžinija.

– Aktivisti su dospeli u centar pažnje, a onda je spoznaja o tim problemima prodrla u svest šire javnosti. Uz to, demografska struktura Amerike se ubrzano menja – rekla je ona.

U kategoriji najboljeg filma, pet od osam nominovanih su režirale žene ili reditelji manjinskih zajednica.

„Juda i crni Mesija“, istorijska drama o rasnoj nepravdi i ubistvu u Americi šezdesetih godina je prvi nominovani film sa kompletno crnačkom glumačkom postavom. Film je nominovan u šest kategorija.

Pročitajte još

„Minari“, korejsko-američki film o iskustvu doseljenika u Ameriku takođe je osvojio šest nominacija. Među njima je i prva nominacija za glavnu mušku ulogu za jednog Amerikanca azijskog porekla, a za najbolju sporednu žensku ulogu po prvi put je nominovana jedna glumica iz Južne Koreje.

Azijsko-američki reditelj Li Ajzak Čang takmiči se sa azijsko-američkom koleginicom Kloi Žao za Oskara za režiju. Njen film „Zemlja nomada“ bavi se ljudima koji žive na marginama američkog društva. Osvojio je šest nominacija za Oskara.

„Zvuk metala“ takođe je osvojio šest nominacija, a među njima je i ona za najboljeg glumca (Riz Ahmed), koji je prvi musliman u istoriji nominovan u toj kategoriji. Ahmed glumi bubnjara koji gubi sluh.

Profimedia

Vajola Dejvis je još jedna afroamerička glumica koja je dobila nominaciju. U filmu “Crna zadnjica Ma Rejni”, ona glumi zajedno sa Čedvikom Bozmanom, koji bi posthumno mogao da dobije Oskara za najbolju mušku ulogu.

Andra Dej nominovana je za glavnu ulogu u filmu “SAD protiv Bili Holidej”.

Pročitajte još

Kandidat za Oskara „Žena koja obećava“ je verovatno film koji najbolje odražava eru #MeToo. Film britanske rediteljke Emerald Fenel nominovan je u pet kategorija među kojima su najbolji film i nominacija Keri Maligen za glavnu žensku ulogu, dok je rediteljka Fenel kandidat za najbolju režiju. Film je crnohumorna, satirična priča o ženi koja se sveti muškarcima koji iskorišćavaju žene.

– Mislim da smo spremni da otvorimo kategorije i u ovom slučaju priznamo realnost sveprisutnih seksualnih napada i nasilja u našoj kulturi na koje je skrenuo pažnju pokret #MeToo – ističe profesorka Andrea Pres.

Profimedia

Bez obzira na to ko će pobediti, raznovrsnost neće biti prolazni trend u Holivuidu, veruje Ejn Kokas, takođe profesorka medija na Univerzitetu Virdžinija.

– Svi oni mogu da kažu da su nominovani za Oskara u svom polju. I to je već samo po sebi velika čast i priznanje, i to menja vašu vrednost u Holivudu, povećava vaš uticaj i sposobnost da obezbedite da se snima ono što vi mislite da je važno – kaže ona.

Pročitajte još

Ovogodišnja ceremonija dodele Oskara se održava uživo na dve lokacije – u Los Anđelesu u Dolbi teatru i istorijskoj železničkoj stanici Junion. Broj zvanica je ograničen na 170. Treću godinu zaredom ceremonija nema domaćina, ali će niz poznatih ličnosti uručivati nagrade.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike