U susret dodeli Oskara: Istorijski trenuci, trijumfi i skandali

13.04.2021

11:51 >> 15:01

0

Sidni Poatje američki je glumac koji je na današnji dan 1964. dobio Oskara za film Poljski ljiljani čime je postao prvi Afroamerikanac koji je dobio ovu pres

U susret dodeli Oskara: Istorijski trenuci, trijumfi i skandali
Copyright Profimedia

Ser Sidni Poatje (94) američki je glumac koji je na današnji dan 1964. dobio Oskara za film “Poljski ljiljani” čime je postao prvi Afroamerikanac koji je dobio ovu prestižnu nagradu za glumu, nakon toga dobio ih je ukupno pet!

U susret ovogodišnjoj dodeli najprestižnijih filmskih nagrada, koja će se održati u nedelju 25. aprila, nakon dvomesečnog odlaganja, izdvajamo zanimljivosti i presedane koji su ušli u istoriju Oskara.

Profimedia

1929. Prva dodela Oskara održana je 16. maja 1929. u hotelu Roosevelt u Holivudu, a vodio ju je glumac Douglas Fairbanks Jr. Tada je jedini put nagradu za najbolji film dobio nemi film, romansa iz Prvoga svetskog rata “Krila”.

1939. Akademija nagradu počinje službeno da naziva Oskar. Nepotvrđena priča kaže da se imena dosetila bibiliotekarka na Akademiji, Margaret Herrick, koju je zlatna statua podsetila na njenog ujaka Oskara.

1940. Pre Poatjea, Hattie McDaniel bila je prva crnkinja dobitnica Oskara za glumu. Ona je osvojila nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu “Prohujalo s vihorom“, ali je na dodeli morala da sedi za izdvojenim stolom. Prošla je 51 godina dok druga crnkinja nije dobila Oskara za glumu. Reč je o Whoopi Goldberg za sporednu ulogu u filmu “Duh”.

Profimedia

1953. Oskari su se prvi put prenosili na TV. Voditelj Bob Hope tada je rekao: “Nije li divno što će ove glamurozne zvezde večeras biti u vašim domovima?”.

1968. Dodela Oskara odložena je na dva dana zbog ubistva Martina Lutera Kinga

1969. Prvi i jedini put da je Akademija dodelila dve nagrade za najbolju glumicu. Katherine Hepburn dobila je Oskara za “Zimu jednog lava”, a Barbra Streisand za “Smešnu devojku”.

1972. Najveće ovacije u istoriji Oskara dobio je Čarlin Čaplin.

Profimedia

1973. Marlon Brando je osvojio nagradu za najboljeg glumca kao Vito Korleone u “Kumu”, ali je propustio ceremoniju te poslao Indijanku Sacheen Littlefeather. Sacheen je bila predsednica jednog nacionalnog indijanskog udruženja. Pred okupljenima je pročitala Brandovu poruku da on, nažalost, “ne može primiti nagradu zbog ponašanja filmske industrije prema američkim Indijancima, uključujući i televiziju.”

Pročitajte još

1993. Tada par Susan Sarandon i Tim Robbins prestali su da budu pozivani na ceremonije nakon što su na toj dodeli javno progovorili o kršenju ljudskih prava na Haitiju. Iste godine to je učinio i Richard Gere zastupajući Tibet. No, ipak su Sarandon i Robbins pokupili svoje Oskare 1996. i 2004, a Gere ga nikada nije osvojio.

2002. Halle Berry postala je jedina crnkinja koja je osvojila Oskara za najbolju glumicu. Nagradu je posvetila “svim bezimenim crnkinjama koje su dobile šansu jer su im vrata od večeras otvorena”.

Profimedia

2003.  “Gospodar prstena: Povratak kralja” pobedio je u svim kategorijama u kojima je bio nominovan. Treći je film u istoriji koji je osvojio 11 Oskara, uz “Titanik” iz 1997. i “Ben Hura” iz 1959. Iste je godine Roman Polanski osvojio Oskara za najboljeg redatelja za film o holokaustu “Pijanista”, ali nije mogao doći na svečanost u Los Anđelesu jer ga je SAD tražio zbog silovanja maloljetnice 1977. Publika je odgovorila ustajanjem i dugotrajnim aplauzom.

2007. Oskar je otišao još jednom tamnoputom glumcu Forestu Whitakeru.

2009. Kathryn Bigelow postala je prva žena koja je osvojila Oskara za najboljeg reditelja za ulogu u filmu “Narednik James”.

2013. Jennifer Lawrence spotakla se i pala kad se pela na pozornicu kako bi primila statuu za najbolju glumicu u filmu “U dobru i u zlu”. Publika ju je dočekala ovacijama, na što se Lawrence našalila da “aplaudiraju samo zato što je pala”.

2014. Lupita Niongo zvezda filmova “12 godina ropstva” i “Ratovi zvezda: Buđenje sile” dobila je Oskara za sporednu ulogu i time je postala šesta afrička glumica koja je dobila nagradu, prva kenijska glumica koja je dobila Oskara, kao i prvi meksički državljanin koji je dobio ovu nagradu. Takođe je postala 15. glumica koja je dobila Oskara za debitantski nastup u filmu.

Profimedia

2016. Drugu godinu zaredom svi nominovani u 20 kategorija bili su belci, što je izazvalo kritike i kampanju na društvenim mrežama #OscarsSoWhite. Akademija je reagovala objavom plana po kojem će povećati broj žena i pripadnika manjina među svojim članovima.

2017. “Mesečina” je postao prvi najbolji film u kojem glume samo crnci, ali je zbog zamene koverti nagrada najpre dodeljena mjuziklu “La La Land”.

Pročitajte još

2020. Skarlet Johanson je bila tek 12. osoba koja je dobila dve nominacije za glumu iste godine. Johanson je nominovana za Najbolju glavnu žensku ulogu i Najbolju sporednu žensku ulogu za role u filovima “Priča o braku” i “Zec Džodžo”. U klubu onih koji su takođe imali po dve nominacije su i Sigurni Viver (1989), Al Paćino (1993), Ema Tompson (1994), Džejmi Foks (2005) i Kejt Blanšet (2008). Iste godine “Parazit” je bio prvi korejski film koji je nominovan za najbolji film, a tek šesti film koji je nominovan i za najbolji film, i za najbolji međunarodni dugometražni film. Osvojio je oba.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike