Ozren Grabarić: U Srbiji je prisutan kult glumaca

10.04.2021

14:38 >> 14:42

0

Danas retko ko priča o teatru. Kod nas u Hrvatskoj se malo priča o umetnosti, pozorištu naročito. Ovde je glavna tema politika, kaže glumac koji trenutno s

Ozren Grabarić: U Srbiji je prisutan kult glumaca
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Jedan od najtalentovanijih hrvatskih glumaca Ozren Grabarić trenutno priprema novu predstavu “Demokratija” Josifa Brodskog, u režiji Veljka Mićunovića u Beogradskom dramskom pozorištu, te je ovih dana ponovo u našoj prestonici.

O ovom pozorištu ima samo reči hvale, posebno nakon rada na prethodnom komadu “Ružni, prljavi, zli” u režiji Lenke Udovički, s kojim je osvojio brojne nagrade.

Između ostalih, BDP ih je nagradio za najbolji glumački ansambl u kojem su pored Grabarića – Vanja Nenadić, Iva Ilinčić, Marko Gvero, Nataša Marković, Jana Milosavljević, Aleksandar Jovanović, Jovo Maksić…

– Tu dramu smo radili u vrlo specifičnim uslovima u prvom naletu pandemije virusa kovid-19. Predstava je izneta na leđima jednog predivnog ansambla, pravog zajedništva, koje se veoma retko događa u pozorištu. Zato imam potrebu da se ponovo vratim ovde, jer se tu osećam kao kod svoje kuće. Deo sam nečeg velikog, značajnog, ne samo za Srbiju već i čitav region – kaže Grabarić.

Promo / BDP / Dragana Udovičić

Trenutno istaknuti glumac sprema pomenutu dramu “Demokratija”, čija se premijera očekuje polovinom maja.

– Tema drame zvuči jako uzbudljivo, vrlo je pametno, duhovito, bolno, izuzetno osmišljeno. Za razliku od prethodne predstave, ovde je manji ansambl, intimnija je drama – približio je komad Grabarić i dodao da su probe nedavno počele, te da nema još osećaj kakav će biti konačni rezultat predstave.

Glumac ističe da nikome u ansamblu nije svejedno što rade u ovakvim vremenima, ali da imaju međusobnu podršku, kao i podršku direktora Juga Radivojevića.

– Plašimo se novih mera, mogućih zatvaranja, kako rešiti moj odlazak preko granice, pojave novih sojeva virusa. Snaći ćemo se, makar me koferima prebacivali sa jednog mesta na drugo, ili neka me krijumčare – uz smeh kaže Grabarić i dodaje da je odličan način da se suprotstavimo pandemiji upravo – kultura.

Na godišnjoj dodeli nagrade BDP u februaru, fasciniralo ga je koliko je vrhunskih umetnika na jednom mestu, te mu je bilo jako uzbudljivo da pored njega sede Branka Katić, Mirjana Karanović, Jagoš Marković…

Antonio Ahel/ATAImages

– Na jednom mestu imamo vrhunske reditelje – Dijego de Brea, Ivica Buljan, Sebastijan Horvat… Sve velika imena. Veliko je zadovoljstvo slušati ih kako govore u pozorištu. Danas retko ko priča o teatru, a oni to rade, što je fascinantno. Kod nas u Hrvatskoj se malo priča o umetnosti, pozorištu naročito. Ovde je glavna tema politika – iskren je glumac.

Grabarić je publiku fascinirao i osvojio ulogom u drami “Hinkeman” Zagrebačkog kazališta mladih, u režiji pokojnog Igora Vuka Torbice.

– Velika je tragedija sve to što se dogodilo s Torbicom. On je bio jedan fantastičan reditelj i pre svega sjajan čovek. Torbica je svojim radom trijumfovao u celom regionu. Uspeh jednog pozorišta, glumca ili reditelja je uspeh svih nas – naglasio je glumac.

Pročitajte još

Cenjeni glumac gotovo da nikada ne upada u manirizam, dok će mnogi dramski umetnici danas upasti u tu zamku – da budu obeleženi identičnim načinom glume, kao da su na “autopilotu”, a komentarišući ovu temu, Grabarić kaže da je za njega najzanimljivije da posmatra glumca kako u sebi iznova promišlja to što radi.

– Desi se situacija da sam 15 godina u istom teatru, sa istim glumcima, ponavljaju se i reditelji koji rade, a onda i mi krećemo ka tom glumačkom ”autopilotu”. U Srbiji je prisutan kult glumaca, u Hrvatskoj ne toliko, dok je u Sloveniji snažan kult reditelja. Pre svega volim glumce, tako da i tekst, pametne rediteljske koncepte, scenografiju i kostimografiju, gledam sve preko glumca. Volim posmatrati glumca kako u sebi promišlja to što radi – kazao je Grabarić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike