24sedam na promociji knjige "Čarobnjak Radmilović": Veliki glumci odali počast najvećem (FOTO)

12.05.2021

08:47 >> 11:36

1

Od prve do poslednje stranice isijava ljubav. Sve te slike, uspomene, sećanja skupljao je Caci Mihailović celog života. On ovu knjigu živi, svojim životom

24sedam na promociji knjige "Čarobnjak Radmilović": Veliki glumci odali počast najvećem (FOTO)
Copyright Foto: 24sedam/Goran Sivački

Na sceni Ateljea 212 sinoć je održana promocija knjige “Čarobnjak Radmilović” Milana Cacija Mihailovića, u čast 88. rođendana legende srpskog glumišta Zorana Radmilovića.

U vidu male predstave, glumci su se smenjivali govoreći različite anegdote iz bogatog Radmilovićevog života, čitali odlomke iz knjige i evocirali svoja sećanja na vreme kada je doajen pozorišta na toj istoj sceni ostvario antologijske uloge, među kojima, pre svega, maestralnog “Radovana III” i sada već kultnog “Kralja Ibija”.

Kako su mnogi istakli u knjizi, Radmilović je bio pravi čarobnjak glume, glumac za sva vremena, kralj improvizacije, ali pre svega glumac van svog vremena, kako je napisala dramska spisateljica Vesna Janković.

Ipak, možda je najtačnija njena definicija, kada su svi shvatili da on nikada ne može da padne u zaborav, da je Radmilović zapravo Čovek večnosti.

Foto: 24sedam/Goran Sivački

– O nije bio samo glumac, već pesnik u teatru i u životu, mislilac, filozof, psiholog i iznad svega u potpunosti autentična ličnost – istaknuto je u Ateljeu 212.

Tanja Bošković je predstavila odlomak iz zapisa njegove rođene sestre Mirjane Vicković, koja se prisećala njihovog detinjstva, gde se on u gimnaziji priključio dramskoj – glumačkoj sekciji, koja mu je bila draža od literarne ili likovne.

Foto: 24sedam/Goran Sivački

– Tada je počela neizmerna ljubav prema teatru. Naš otac insistirao je da Zoran upiše Pravni fakultet i da nasledi očevu kancelariju, ali je njemu uveliko u glavi bila samo gluma. Išao je na glumačku sekciju kod Milana Srdoča, a onda kasnije upisao nevoljno prava koja je napustio i prešao na arhitekturu, zatim na engleski, da bi konačno prešao na Fakultet dramskih umetnosti. Jednom prilikom je poslao pismo ocu i samo ga je obavestio: “Moj život je na daskama” – pročitala je Boškovićeva odlomak Radmilovićeve sestre.

Kada su stizala priznanja kao što je Sterijina nagrada, kako je dodala, otac je častio ceo Zaječar, a onda je redovno dolazio u Beograd da ga gleda u svim predstavama i shvatio da je gluma pravi poziv njegovog sina, te da “nikad ne bi bio srećan kao pravnik.”

Foto: 24sedam/Goran Sivački

Foto: 24sedam/Goran Sivački

Glumica Anica Dobra je prezentovala odlomak iz zapisa sestričine velikog glumca, slikarke Selene Vicković, koja je kazala da je uvek obožavala svog ujaka Zorana.

Bili su veoma bliski i povezani, glumac ju je učio da pliva na Cavtatu, vodio je kao malu sa svega 10 godina na Filmski festival u Puli, a ona bi redovno zaspala na svim projekcijama.

Foto: 24sedam/Goran Sivački

– Bio je strog oko škole, kao roditelj i umeo je da podvikne za učenje: “Knjigu u šake, i ja tako učim za snimanje!” Uvek je učio svoj tekst na probama, gotovo nikad kod kuće. Strašno mi nedostaje, zaista strašno…. Uvek se pitam zašto mora tolika nepravda, da se njemu ovo desi, da tako rano ode – sa tugom je pisala sestričina Selena.

Kako su podsetili, osim “Radovana III” iz pera Dušana Kovačevića ili Kralja Ibija Alfreda Žarija, Radmilović je ostavio neizbrisiv trag i kao Molijer u istoimenoj drami Mihaila Bulgakova, ili Laza Kostić u komadu “Santa Maria della Salute” Velimira Lukića, i Nerudin u “Dervišu i smrti” Meše Selimovića.

Foto: 24sedam/Goran Sivački

Jelica Sretenović se sećala kako je kao sasvim mala igrala dva puta sa njim u serijama “Baksuz” i “Majstorska radionica”.

– Bilo mi je jasno kako je on uvek igrao sve iz sebe, likovima je davao život, postajao je neko drugi kako niko nikada ranije nije, a ni kasnije, jer mu je Bog to podario – kazala je glumica.

Foto: 24sedam/Goran Sivački

U knjizi više od 37 ličnosti piše o njemu, između ostalih – reditelji Đorđe Kadijević, Arsenije Jovanović, Vladimir Putnik, Milica Kralj, dramski pisci Dušan Kovačević, Miodrag Ilić, Siniša Kovačević, Miladin Ševarlić, glumci Renata Ulmanski, Dejan Čavić, Svetlana Bojković, Gorica Popović, Boba Stojnić, Ljiljana Dragutinović, Jelica Sretenović, Goran Sultanović…

– Ovu knjigu bih nazvala enciklopedijom pozorišnih sećanja, odnosno dala sam joj novu definiciju “Uspomenopedija”, prava pozorišna čitanka umetnosti glume, svedočanstvo jednog vremena, koje je ostavilo neizbrisiv trag – kazala je Milica Kralj zahvalivši se Mihailoviću što je svoj život i sećanja utkao u knjigu.

Foto: 24sedam/Goran Sivački

Kralj je istakla da je neprolazni glumac bio tvorac duha Ateljea 212 i činio okosnicu čuvenog Bifea tog teatra, za koji je književnik Brana Crnčević zapisao da je predstavljao “grad u gradu, pravu masonsku ložu, CK i Krunski savet”.

– Od prve do poslednje stranice ove knjige isijava ljubav. Sve te slike, uspomene, sećanja skupljao je Caci celog života. On ovu knjigu živi, svojim životom je i piše. Zoran je otišao pre 36 godina ali on je tu, sveprisutan – kazala je Kralj i podsetila da je poslednji tekst koji je njen otac Petar Kralj napisao bio baš o Zoranu Radmiloviću.

Na velikom platnu smenjivale su se nezaboravne uloga koje ne blede, uglavnom na sceni, ili u mnogim kultnim filmovima (“Maratonci trče počasni krug”, “Majstori, majstori”) i TV serijama (“Više od igre”, “Priče iz radionice”). Publika je uzvraćala aplauzima, a smeh se rasipao svuda po sali, dokazujući baš ono što knjiga i svedoči – Radmilovićevu svevremenost.

Foto: 24sedam/Goran Sivački

Za sam kraj, autor Caci Mihailović je pročitao nekoliko anegdota o Radmiloviću iz bogate riznice Ateljea 212 koja se nalazi u tri nastavka knjige “Uspomenar”, i naglasio da je uz neprežaljenog glumca prošao čitavu školu, fakultet i pravi univerzitet glume samo igrajući sa njim u mnogim komadima (više od 300 izvođenja u “Radovanu III”).

– Iako je prošlo toliko godina od kada Radmilović više nije sa nama i dalje ga slavimo sa istom ljubavlju, hvala mu što je bio takav – kazao je Mihailović.

Pročitajte još

Od učesnika na sceni odlomke su kazivali i Aljoša Vučković, Vasilija Kokotović, Lana Karaklajić, Goran Sultanović, Vladislav i Petar Mihailović, Branislav Zeremski…

– U Bifeu kao da nema nikoga, tišina. Začu se tihi uzdah i nekoliko reči: “E, j**em ti ovaj život…” Tiho za sebe, kazao je Zoran Radmilović. “I to će proći, sine”, posle kraće pauze reče Milutin Butković – uz gromoglasan aplauz zaključio je veče Caci Mihailović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike