Sinergija umetnosti: BDP i SNP predstavljaju vrhunski doživljaj za publiku

26.04.2021

14:01 >> 13:51

0

Autor: Dejan Ćirić

Pozorišni mini festival Naši dani počinje 7. maja u SNP

Sinergija umetnosti: BDP i SNP predstavljaju vrhunski doživljaj za publiku
Copyright Milan Maricic/ATAImages

Pet predstava Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) imaće priliku da pogleda publika na sceni Srpskog narodnog pozorišta (SNP), u Novom Sadu, na novom mini festivalu „Naši dani“ od 7. do 11. maja, u okviru nedavno potpisanog sporazuma tri teatra – SNP, BDP i Novosadskog pozorišta.

Na programu festivala će biti ostvarenja iz najnovije produkcije BDP-a, kao što su „Fine mrtve d(j)evojke“, „Čitač“, „Ružni, prljavi, zli“, „Divlje meso“ i „Tiho teče Misisipi“.

Komad „Fine mrtve d(j)evojke“ hrvatskog dramskog pisca Mata Matišića, u režiji Patrika Lazića, biće izveden 7. maja na sceni „Pera Dobrinović“, u najstarijem srpskom teatru. Kroz priču o lezbijskom paru koji pokušava da ostvari miran život, te njegovim suočavanjem sa nerazumevanjem i predrasudama, autor dotiče niz neprijatnih, socijalnih pitanja, kako je urađeno i u istoimenom filmu u režiji Dalibora Matanića.

– Susedstvo, u kom je par trebalo da ostvari sanjanu idilu, odigraće im posmrtni marš čije korake vrlo dobro i uigrano znaju sve komšije – zabeležio je reditelj Patrik Lazić. U predstavi igraju Iva Ilinčić, Ivana Nikolić, Jadranka Selec, Milan Zarić, Paulina Manov, Ivan Tomić, Ivan Zarić, Daniel Sič, Slađana Vlajović, Vladan Milić, Zoran Ðorđević i Mladen Sovilj.

ATAImages / Antonio Ahel

Narednog dana, 8. maja, publika će gledati predstavu „Čitač“ prema čuvenom romanu nemačkog pisca Bernarda Šlinka, u režiji Borisa Liješevića. Roman predstavlja analizu konflikta posleratne generacije s Holokaustom i koncentracionim logorima, i postavlja moralna pitanja o ispravnosti suđenja nacistima u posleratnoj Nemačkoj. Na osnovu ovog romana snimljen je i nagrađivani film u režiji Stivena Daldrija, sa Kejt Vinslet i Rejfom Fajnsom, kada je glumica osvojila Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu (2009). U predstavi igraju Mirjana Karanović, Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić i Ivan Tomić.

BDP / Dragana Udovičić

Nedelja, 9. maj, rezervisana je za predstavu „Ružni, prljavi, zli“ prema scenariju istoimenog italijanskog filma Etore Skole, rediteljke Lenke Udovički. To je crnohumorna priča o ljudima sa margine, o ogromnoj porodici koja živi u pretrpanoj straćari, u nehigijenskom naselju na obodu Rima. Glavni junak, jednooki Ðaćinto je i glava porodice sastavljene od četiri generacije, koje se izdržavaju uglavnom krađama i prostitucijom, ali i radeći sve druge poslove – poštene ili nepoštene. Ðaćinto je za gubitak oka od osiguranja dobio popriličnu sumu, koju odbija da deli sa porodicom. Novac troši na sebe i krije ga od ostalih članova porodice, koji neprekidno pokušavaju da mu ga ukradu, a on ih konstantno zlostavlja verbalno i psihički. Igraju Ozren Grabarić, Aleksandar Vučković, Aleksandar Jovanović, Vanja Nenadić, Iva Ilinčić, Ivana Nikolić, Ivan Zablaćanski, Jana Milosavljević, Jovo Maksić, Marko Gvero, Milan Zarić, Milena Jančurić, Nađa Sekulić, Nataša Marković, Nina Janković/Dunja Stojanović, Slađana Vlajović.

Foto:24sedam/Goran Sivački

U ponedeljak, 10. maja publika će gledati najnoviju produkciju BDP-a „Divlje meso“ Gorana Stefanovskog, u režiji Jagoša Markovića, čija je premijera bila 24. aprila. Komad je praizvedbu imao 1979. u Skoplju, od tada je bilo više verzija na scenama bivše Jugoslavije, a u Beogradu nije nikada igran, sve do sada. Nastupaju Jovo Maksić, Sandra Bugarski, Luka Grbić, Marko Todorović, Aleksandar Vučković, Andrijana Ðorđević, Ljubinka Klarić, Vanja Nenadić, Pavle Pekić, Emir Ćatović, Milan Čučilović, Jana Milosavljević i Aleksandar Jovanović.

Tanjug/Tara Radovanović

Poslednji dan, prvog dela mini festivala „Naši dani“, 11. maj, biće u znaku dela „Tiho teče Misisipi“ po romanu dobitnika NIN-ove nagrade Vladimira Tabaševića, u režiji Ivice Buljana. Ovaj komad zaokružuje priču o jednoj državi, veku i ideji, nudeći poražavajući intimni bilans njihovog kraja. U prozi i na sceni se prepliću istorija i intima, lično i ideološko, oslikavajući kraj jednog veka i raspad jednog društva, zemlje, porodice. Glavne uloge tumače Aleksandar Jovanović, Branka Katić, Vladan Milić, Vesna Čipčić, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Milan Zarić, Nikola Malbaša.

Milan Maricic/ATAImages

Mini festival „Naši dani“ nastaviće se naredne sezone, kada će predstave BDP-a biti izvedene u Novosadskom pozorištu u septembru, dok će taj teatar uzvratiti posetu BDP-u, u oktobru.

Pročitajte još

Beogradska publika će u novembru moći da pogleda pet predstava SNP-a: „Bura“ Vilijama Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića, „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, rediteljke Sonje Petrović, „Travnička hornika“ po romanu Ive Andrića, u režiji Nikite Milivojevića, „Tartif“ po Molijeru i „Krvave svadbe“ G. M. Lorke, obe u režiji Igora Vuka Torbice.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike