„Nečista krv“ otvara Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji: Pobeda srpskog filma

03.08.2021

05:32 >> 05:36

0

Autor: Dejan Ćirić

U Glavnom takmičarskom programu biće prikazano devet novih domaćih ostvarenja, a prve večeri publika će videti i Južni vetar 2

„Nečista krv“ otvara Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji: Pobeda srpskog filma
Copyright "Nečista krv" Promo / This and That produkcija

Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji po 45. put će biti otvoren 13. avgusta filmom „Nečista krv – greh predaka“ prema scenariju Vojislava Nanovića, u režiji Mulutina Petrovića, saopštila je direkcija te manifestacije u susretu sa medijima u Kombank dvorani u Beogradu.

Dragan Bjelogrlić, film “Nečista krv”/Promo/This and That produkcija

U Glavnom takmičarskom programu do 17. avgusta biće prikazano devet novih domaćih filmova, a prve večeri će biti prikazan i najnoviji projekat „Južni vetar 2: Ubrzanje“ prema scenariju tandema Miloš Avramović – Petar Mihajlović, koji stoje i iza prvog dela tog uspešnog flma i istoimene TV serije od 10 epizoda.

Miloš Biković, film “Južni vetar 2″/Promo/Nemanja Miščević

Takođe, na programu su i ostali poznati filmovi – „Jedini izlaz“ scenariste Marka Popovića, u režiji Darka Nikolića, „Oaza“ prema scenariju i režiji Ivana Ikića, „Lihvar“ scenariste Strahinje Madžarevića, u režiji Nemaće Ćeranića, „Živ čovek“ Milene Marković (scenaristkinja) i Olega Novkovića (reditelj), „Prolećna pesma“ rediteljke Natalije Avramović, koja potpisuje scenario sa Ljubinkom Stojanović.

Anđelka Prpić Promo/Jedini izlaz

U konkurenciji su i naslovi iz 2020. godine – „Vikend sa ćaletom“ scenariste i režisera Miroslava Momčilovića, kao i „Ime naroda“ Milovana Vitezovića, u režiji Darka Bajića.

Nenad Jezdić, film “Vikend sa ćaletom” Promo/Helena Kominac

Filmovi epohe kao što su „Nečista krv“ ili „Ime naroda“ su specifični iz razloga što imaju više scenarista, odnosno dramaturških obrada. Tako je film prema delima Bore Stankovića rađen prema starom scenariju reditelja Vojislava Nanovića (1922-1983), kojeg je posle nekoliko decenija pronašao reditelj Milutin Petrović, a adaptirala ga je poznata dramaturškinja Milena Marković, koja se takmiči sa filmom „Živ čovek“.

Anđela Jovanović, film “Nečista krv” Promo/This and That produkcija

Biografska istorijska drama o Svetozaru Miletiću „Ime naroda“ rađena je prema pozorišnoj drami „Svetozar“ Milovana Vizezovića, koji je i napisao veoma obiman scenario za film, koji su onda obradili reditelj Darko Bajić i Kosta Peševski.

Ljubomir Bandović, film “Ime naroda”/Promo MCF film

Oba ostvarenja su realizovana i kao serije, i dok je „Ime naroda“ već prikazan kao mini serijal od pet epizoda, „Nečista krv“ od 10 nastavaka će tek imati TV premijeru nakon bioskopske distribucije.

Osim njih, psihološki triler „Jedini izlaz“ je takođe bio emitovan u formi desetodelne TV serije, kao i komedija „Vikend sa ćaletom” od sedam epizoda.

U programu „Preko plota“ 19. avgusta biće prikazana dva regionalna filma – „Dohvati nebo“ (Crna Gora), Milutina Darića i „Mare“ (Hrvatska, Švajcarska) Andree Štake, a reditelji su i autori scenarija.

Petar Božović, film “Dohvati nebo”/Promo

Predsednica žirija festivala, inače upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu, Ivana Vujić Kominac istakla je koliko je filmski scenario, dramski tekst, scenosled – esencija domaćeg filma, i kako je definisala – „beskrajno uzbudljivo polje“.

– Sve počinje od scenarija, i onda kreću dalje da se njime bave reditelji, producenti, montažeri, snimatelji. Već smo pročitali veći deo scenarija u konkurenciji, i tom poslu pristupamo veoma predano, ozbiljno i koncentrisano – naglasila je Vujić Kominac.

Nikola Đuričko, film “Živ čovek” Promo/ Taramount film

Poznata pozorišna rediteljka je istakla da će biti veoma težak zadatak napraviti izbor od najboljih scenarija, i čini joj se da su je iz uprave festivala i pozvali upravo zbog toga da predsedava žirijem, jer ona ne pripada filmskom svetu, tako da će biti objektivna.

– Velika je odgovornost odabrati pobednike festivala, a ovde imamo jaku konkurenciju različtih generacija autora. Ovo je sada pobeda srpskog filma, jer su autori stvarali svoje nove projekte u teško i neizvesno doba pandemije. Za snimanje filma vam je potrebno zaista mnogo, i novca, i energije, i kreativnosti, ljudi se beskrajno bore za realizaciju svojih scenarija – podvukla je predsednica žirija.

Jovo Maksić, film “Lihvar” Promo/ Dušan Grubin

Upravnik Pozorišta na Terazijama, po vokaciji dramaturg, Aleksandar Ðaja, jedan je od članova žirija festivala u Vrnjačkoj Banji.

– Bez dobrog scenarija, zapleta, priče, likova, nema ni dobrog filma – izjavio je Ðaja, koji je karijeru gradio u teatru i na televiziji, a pre poziva upravnika, istakao je da je proveo 16 godina kao dramaturg Pozorišta na Terazijama.

On se složio sa Ivanom Vujić kako ne pripadaju nijednoj filmskoj struji ili organizaciji, te da će njihov izbor laureata svakako biti nepristrasan.

Promo/Oaza

Direktor Kulturnog centra Vrnjačka Banja pohvalio je festival u malom jubileju – 45. izdanju, koji će dočekati goste sa kompletno renoviranom Letnjom pozornicom „Danilo Bata Stojković“.

Osim toga, u samom gradu se nalazi 15 novih ili u potpunosti rekonstruisanih starih hotela, što u turističkoj ponudi festivala može odgovoriti bilo kojoj manifestaciji (veliki muzički festival „Love fest“ će biti otvoren 5. avgusta).

Marko Jovičić, reditelj i izvršni producent festivala, otkrio je da se ove godine otvara Praška škola dramaturgije, a nastavlja se dodela uvedene nagrade „Gordan Mihić“ nazvana prema nedavno preminulom najplodnijem scenaristi sa ovih prostora.

Film “Mare”/Promo

Takođe, Festival premijerno otvara Javni konkurs za Najbolji originalni scenario. Pravo učešća na tom konkursu do 30. avgusta imaju diplomirani dramaturzi, studenti dramaturgije i svi koji su vešti u pisanju, imaju dobru ideju, a da su iz Srbije. Pobednički scenario će biti realizovan u dugometražni igrani fim u „Apollon“ produkciji i selektovan u Takmičarski program narednog Festivala filmskog scenarija.

Pročitajte još

Ovaj festival je deo Asocijacije filmskih festivala Srbije u kojoj se nalaze i Palić, Festival autorskog filma, i oni festivali koji promovišu jedno od važnih zanimanja sedme umetnosti – filmsku režiju (Leskovac), glumu (Filmski susreti u Nišu) i drugi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike