„Nečista krv“ otvara festival u Smederevu: Filmovi iz deset država kroz koje protiče Dunav

28.07.2021

14:28 >> 14:32

0

Autor: Dejan Ćirić

Osnovna ideja je da se pruži prilika ostvarenjima koja nisu dobila svoje pravo mesto u bioskopskim salama, da im trajanje bude znatno duže i da ih publika bol

„Nečista krv“ otvara festival u Smederevu: Filmovi iz deset država kroz koje protiče Dunav
Copyright Nela Mihailović, film "Nečista krv" Promo/Fame Solutions

Festival „Dunav Film Fest“ u svom četvrtom izdanju biće održan od 20. do 25. avgusta na četiri lokacije u Smederevu, a film „Nečista krv – greh predaka“ Milutina Petrovića će svečano otvoriti festival, najavljeno je danas u Centru za kulturu ovog grada.

Ceremonija svečanog zatvaranja 25. avgusta će biti u znaku najnovijeg filma reditelja Srđana Dragojevića „Nebesa“, dvočasovno ostvarenje u koprodukciji više zemalja (Srbija, Nemačka, Makedonija, Slovenija, BiH, Hrvatska).

Projekcije 30 filmova tokom šest dana trajanja manifestacije će se odvijati u atraktivnom prostoru Tvrđave – Mali grad, Brodu Pristan, Karađorđevom dudu i u spomenutom Centru za kulturu Smederevo.

Prema idejnom konceptu, Dunav Film Fest prikazuje aktuelna filmska ostvarenja iz deset država kroz koje protiče Dunav. Svake godine se menja gost-selektor, a ove godine tu ulogu je preuzeo direktor FEST-a i Jugoslovenske Kinoteke Jugoslav Pantelić.

Osnovna ideja je da se pruži prilika filmovima koji nisu dobili svoje pravo mesto u bioskopskim salama, da im trajanje bude znatno duže i da ih publika bolje upozna.

Jugoslav Pantelić se javio putem video linka, te je izdvojio domaći film na otvaranju „Nečista krv – greh predaka“ i podsetio da je scenario napisao hvaljeni autor Vojislav Nanović još pre nekoliko decenija, a reditelj Milutin Petrović realizovao uspešan film, prema delima Bore Stankovića. Film je imao premijeru na nedavno završenom Festivalu evropskog filma Palić.

Osim navedenog ostvarenja, još osam filmova će se takmičiti za glavnu nagradu „Dunavska lađa“, među kojima je pobednik nedavno okončanog festivala u Puli „Plavi cvijet“ režisera Zrinka Ogreste. Taj film je trijumfovao u Puli kao najbolji film u Hrvatskom programu u veoma žestokoj konkurenciji, a učestvovao je i na festivalu u Moskvi.

Glavni takmičarski program donosi najznačajnije filmove podunavskih zemalja, gde spada drama „Tvoj sam čovek“ nemačke glumice, rediteljke i scenaristkinje Marie Šreder, takođe nemački „Fabian“ Dominika Grafa, „Izveštaj Aušvica“ Petera Bebeka (Slovačka, Češka, Poljska, Nemačka), kao i „Konačni izveštaj“ slavnog mađarskog reditelja Ištvana Saba.

Iz regiona stiže i hrvatska melodrama „Tereza 37“ Danila Šerbedžije, koja je imala premijeru u Beogradu na 49. FEST-u, a glavnu ulogu tumači Lana Barić (serija „Besa“), istovremeno i scenarista projekta. Uz nju igraju Dragan Mićanović, Leon Lučev, Goran Bogdan i drugi.

Dugo očekivani film „Nebesa“ Srđana Dragojevića zatvoriće Dunav Film Fest 25. avgusta nakon svetske premijere na prestižnom festivalu u Lokarnu, Švajcarska. Drama prati sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda kao neobična i provokativna filmska priča o izazovima hrišćanstva u 21. veku. Vodeće likove igraju Srđan Žika Todorović, Miloš Timotijević, Nikola Pejaković Kolja, Goran Navojec, Goran Jevtić i mnogi drugi.

Trend premijera domaćih TV serija nastavlja se i na ovom festivalu. Ovog puta biće prikazane prve dve epizode iz krimi serije „Crna svadba“ reditelja Nemanje Ćipranića, u produkciji kuće „Firefly“.

Osim Glavnog programa u Tvrđavi – Mali grad, projekcije će biti održane i na Brodu Pristan. Ta selekcija pod nazivom „Godina najboljih“ će predstaviti najznačajnije evropske i svetske filmove – dansko-švedski „Još jedna tura“ Tomasa Vinterberga (osvojio Oskara za najbolji strani film 2021), američki „Minari“ Li Isaka Čunga, „Minamata“ Andreja Levitasa sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi (delimično sniman i u Srbiji). U ovom programu su odabrani i italijansko-francuska drama „Veze“ Daniele Lučeti i „Nigde posebno“ (Italija, Engleska, Rumunija) Uberta Roselinija.

Idejni tvorac festivala Igor Stanković, koji vodi i Festival Autorskog filma i Kids fest, napomenuo je da i mnogo stariji festivali ne mogu da se pohvale da u selekciji imaju broj od 30 filmova. Takođe je dodao da je dobro što nijedan od naslova nema problem sa komunikacijom, jer su u pitanju svi najbolji filmovi iz zemalja kroz koje protiče reka Dunav.

Po njemu, Tvrđava u Smederevu – Mali grad je apsolutno najlepši prostor u zemlji za prikazivanje filmova. U Karađorđevom dudu će biti predstavljen program „Porodica na okupu“ koji sadrži filmove za decu – „Pinokio“, „Čuvena invazija medveda“, „Vilijeva planeta“, „“Fantastični povratak u Oz“ i „Abigejl“, dok će u Centru za kulturu Smederevo biti prikazano 10 evropskih ostvarenja posebne selekcije „Reka-pitulacija“.

Osim navedene četiri lokacije, Dunav Fest će moći da se prati i preko filmske onlajn platforme „MojOff“.

Pročitajte još

Manifestacija se održava i organizuje uz podršku grada Smedereva, a u izvršnoj produkciji Centra za kulturu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike