Dvostruka proslava u Narodnom pozorištu povodom predstave „Balkanski špijun“

13.04.2021

12:27 >> 12:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Kultna tragikomedija po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, postigla je apsolutni trijumf kod publike i kritike, uz osvojene mnoge n

Dvostruka proslava u Narodnom pozorištu povodom predstave „Balkanski špijun“
Copyright Nela Mihailović i Ljubomir Bandović, predstava "Balkanski špijun" Promo/Narodno pozorište

Dvostruka proslava čeka hit predstavu “Balkanski špijun” zbog dva važna povoda. Sutra, u 18 časova i 30 minuta će se obeležiti jubilarno, 50. izvođenje, dok će sledeće večeri, u četvrtak 15. aprila, glumica Nela Mihailović na Velikoj sceni primiti nagradu “Ljubinka Bobić” za ulogu u tom komadu.

Kultna tragikomedija “Balkanski špijun” po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, u novom scenskom čitanju postigla je apsolutni trijumf kod publike i kritike, uz osvojene mnoge nagrade, a karte za predstavu su uvek rasprodate nedeljama unapred.

Promo/Narodno pozorište

Ljubomir Bandović tumači paranoični lik Ilije Čvorovića, čoveka koji živi i deluje po svom principu, a koji mu govori da je sve suprotno od onoga što izgleda da jeste. Njegova supruga Danica Čvorović je Nela Mihailović, dok brata Ðuru, a u ovoj verziji sestru bliznakinju igra Dušanka Stojanović Glid. Ćerku Sonju tumači Katarina Marković, uloga podstanara Petra Jakovljevića poverena je Milutinu Miloševiću, a radio-spikerku igra Vanja Milačić.

U nemim filmskim scenama, koje je realizovao Dejan Stojanović na video bimu, uz montažu Jelene Tvrdišić, pojavljuju se Boris Komnenić, Branko Vidaković, Vjera Mujović, Olja Bećković, Aleksandra Kolarov, Dunja Kostić i Nemanja Konstantinović.

Promo/Narodno pozorište

U fokusu nove verzije čuvene Kovačevićeve drame, koja je premijerno izvedena 1. oktobra 2018. godine na Sceni „Raša Plaović“, nalazi se tema društvene paranoje, medijska propaganda, proizvodnja straha i neprijatelja. Sve što je u nju dodato je dokumentarna građa iz raznih srpskih medija, a svaki lik predstavlja paradigmu određenih stanja, profila, tendencija… Proces rada na predstavi bio je zasnovan na drami koja je manje poznata od scenarija, i veoma se razlikuje od legendarnog filma u režiji Dušana Kovačevića i Božidara Nikolića iz 1984. godine.

U četvrtak 15. aprila, posle izvođenja velikog komada, dramskoj umetnici Neli Mihailović, za ulogu Danice, biće uručena bijenalna glumačka Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije – “Ljubinka Bobić” za 2019. godinu. Nagrada je ustanovljena 2005. godine, u znak sećanja na čuvenu glumicu, poznatu po retkim sposobnostima da ulogu oplemeni uzbudljivim detaljima, da igri obezbedi elemente novog na planu pokreta, mimike i dikcije, na polju komičkog i komedije uopšte. Na svečanosti će govoriti upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić, član predsedništva UDUS-a Nebojša Ilić i predsednica žirija Dragana Varagić.

Promo/Narodno pozorište

U fokusu nove verzije Kovačevićeve drame, premijerno izvedene 1. oktobra 2018. godine na sceni “Raša Plaović”, nalazi se tema društvene paranoje, medijska propaganda, proizvodnja straha i neprijatelja, sve što je u nju dodato je dokumentarna građa iz raznih srpskih medija, a svaki lik predstavlja paradigmu određenih stanja, profila, tendencija.

Autorsku ekipu čine još – kompozitor Irena Popović Dragović, scenograf Branko Hojnik, kostimograf Ivana Vasić, dok je za scenski pokret zadužena Anđelija Todorović. U predstavi učestvuju i muzičari – Vladimir Gurbaj (klarinet), Elio Rigonat (gitara), Ivan Mirković (harmonika) i Relja Derbogosijan (bubanj).

“Balkanski špijun” je učestvovao na jednom revijalnom (Dubrovačke ljetne igre) i devet takmičarskih festivala u zemlji i regionu: “Dani Zorana Radmilovića” (Zaječar), “Teatar na raskršću” (Niš), “Dani komedije” (Jagodina), “Dani Milivoja Živanovića” (Požarevac), “Pozorišno proleće” (Šabac), “Nušićevi dani” (Smederevo), “Međunarodni festival malih scena” (Rijeka), “Dani satire Fadila Hadžića” (Zagreb) i “Teatar u jednom dejstvu” (Mladenovac), a osvojio je 13 pretežno glumačkih nagrada na tim smotrama.

Promo/Narodno pozorište

Predstava je osvojila 13 nagrada, uglavnom glumačkih; Nela Mihailović (Statueta „Ćuran“ za najbolje glumačko ostvarenje na 48. Festivalu „Dani komedije“ u Jagodini, Nagrada „Veljko Maričić“ za najbolju žensku ulogu na 26. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, Priznanje za najbolju glumačku bravuru – „Zoranov brk“ na 27. „Danima Zorana Radmilovića“ u Zaječaru, Nagrada stručnog žirija četvrtog Festivala “Pozorišno proleće” u Šapcu za kreativna glumačka ostvarenja u tandemu sa Ljubomirom Bandovićem, Nagrada Narodnog pozorišta za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara Narodnog pozorišta u sezoni 2017/2018,

Pročitajte još

Nagrada „Raša Plaović”, koju Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u sezoni 2017/2018, Bijenalna glumačka Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije – „Ljubinka Bobić“ za 2019. godinu); Ljubomir Bandović (Statueta „Ćuran“ za najbolje glumačko ostvarenje na 48. Festivalu „Dani komedije“ u Jagodini, Glumac četvrte večeri na 24. Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“ u Požarevcu, Nagrada “Milosav Buca Mirković” za najuspešnije glumačko ostvarenje na 36. “Nušićevim danima” u Smederevu) i Milutin Milošević (Nagrada „Nikola Milić“ za najbolju epizodnu ulogu na 48. Festivalu „Dani komedije“ u Jagodini). „Balkanski špijun“ (u celini) osvojio je Nagrade publike za najbolju predstavu na četvrtom Festivalu „Pozorišno proleće” u Šapcu i na Festivalu „Teatar u jednom dejstvu“, u Mladenovcu.

Predstava je s velikim uspehom gostovala i u Valjevu, Beču, Čačku, Ljubljani…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike