Bolna istina o onima koji odlaze: „Beogradska trilogija“ premijerno u JDP

23.04.2021

15:04

0

Autor: Dejan Ćirić

U tri tragikomične priče, iz Praga, Sidneja i Los Anđelesa, prikazani su emigrantski - apatridski životi nekadašnjih Beograđana koje je povezala novogodi?

Bolna istina o onima koji odlaze: „Beogradska trilogija“ premijerno u JDP
Copyright Promo/Nebojša Babić

U ponedeljak, 26. aprila u 19 časova i 30 minuta, na sceni „Studio“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta biće izvedena premijera diplomske predstave studenta režije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu Ivana Vanje Alača, „Beogradska trilogija“ Biljane Srbjanović.

U predstavi igraju Ognjen Nikola Radulović, Darko Radojević, Lenka Petrović, Nikolina Vujević, Đorđe Mitrović i Miloš Macura. Pored režije, Ivan Vanja Alač potpisuje i scenografiju. Kostimografi su Srđan Perić i Aleksandra Stošić Krstović, a za scenski govor bila je zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

Promo/Nebojša Babić

Komad „Beogradska trilogija“ je diplomski rad Biljane Srbljanović, nagrađen 1996. godine tada ustanovljenom nagradom „Slobodan Selenić“. Već naredne godine prvi put je izveden, na sceni Teatra „Bojan Stupica“ u režiji Gorana Markovića (premijera 19. april 1997). Scenograf je bio Dušan Otašević, kostimografkinja Jelisaveta Tatić, kompozitor Zoran Simjanović, a u premijernoj podeli su igrali Dragan Jovanović, Nikola Đuričko, Radmila Radovanović, Tamara Vučković, Bogdan Diklić, Katarina Gojković, Goran Šušljik, Nebojša Milovanović, Bojan Dimitrijević, Mara Radulović i Ksenija Zelenović.

Promo/Nebojša Babić

Predstava „Beogradska trilogija“ je učestvovala na Sterijinom pozorju, pozorišnom festivalu u Poljskoj i na Bonskom bijenalu nove evropske drame gde je privukla veliko interesovanje javnosti kako za naš teatar, tako i za rad Biljane Srbljanović. Gostovala je u Rijeci i Ljubljani a poslednji put je izvedena na sceni Teatra „Bojan Stupica” 2004. godine.

Igrana je širom sveta u oko 30 različitih postavki (Nemačka, Austrija, Švajcarska, Belgija, Amerika, skandinavske zemlje…). Objavljena je u nemačkom u časopisu „Teater der cajt”. Pored nemačkog, prevedena je na engleski, francuski, arapski, italijanski, rumunski, danski…

Promo/Nebojša Babić

Prema rečima autorke, „Beogradska trilogija“ je „autobiografski tekst čitavog grada“. U tri tragikomične priče, iz Praga, Sidneja i Los Anđelesa, prikazani su emigrantski – apatridski životi nekadašnjih Beograđana. Povezala ih je novogodišnja noć i jedna devojka koja je ostala u Beogradu.

Ivan Vanja Alač – O onima koji odlaze

„Mnogo mojih prijatelja je emigriralo. Kad sam hteo da postavim prvu priču iz ’Trilogije’ na Akademiji, na trećoj godini, u obrazloženju za profesora – zašto bih radio ovo delo, zašto je ono danas aktuelno – naveo sam samo nekih dvadeset pet do trideset imena. To su bili meni bliski ili manje bliski ljudi, ljudi koji su otišli. Oni su bili presudni da radim ovaj komad. Sem spoljašnjih odlika, koje određuju vreme, sve ostalo u komadu je aktuelno, kao da je danas pisano. Ovaj tekst se dosta radi na akademijama kao ispitna vežba, ali mi se čini da on pruža daleko više nego što nekome na prvi pogled izgleda. Ispod te jednostavnosti krije se duboka istina o ljudima, koja boli. Možda je najlogičnije mesto za ovaj komad Jugoslovensko dramsko pozorište, ne samo što je ovde bila praizvedba, već i zbog toga što se problem emigracije omasovio raspadom bivše države.“

Promo/Nebojša Babić

Alač je rođen u Beogradu, 1995. godine. Student je multimedijalne režije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Nikite Milivojevića. Režirao je u Akademskom pozorištu „Promena“ predstave „Maska“ A. P. Čehova i „Između tamo i ovde“ po motivima prve priče iz „Beogradske trilogije“ Biljane Srbljanović. Snimio je kratke filmove „Maska“, „Iznenađenje“ i „Fitilj“. Kao najbolji student dramskog departmana Akademije umetnosti dobio je nagradu „Mali princ“.

Promo/Nebojša Babić

Biljana Srbljanović, rođena 1970, je dramska spisateljica i redovna profesorka dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Autorka je preko deset drama, među kojima su „Beogradska trilogija“, „Porodične priče“, „Skakavci“, „Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)“, „Mali mi je ovaj grob“, „Vrat od stakla“.

Pročitajte još

Dobitnica je nagrade Premio Europa – Nova pozorišna realnost, šest puta Sterijine nagrade za dramski tekst, nagrade „Slobodan Selenić“, Ernst Toler, Osvajanje slobode, Nagrade grada Beograda za dramsko stvaralaštvo, francuskog ordena „Vitez umetnosti i književnosti“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike