Nova predstava u Madlenianumu: Pet dama i dva džentlmena u glavnim ulogama

21.04.2021

05:32 >> 08:02

0

Autor: Dejan Ćirić

Delo Erika Emanuela Šmita Da krenemo ispočetka odiše nadom i optimizom, govori o višeslojnosti života, ukazuje na bitnost nevidljivog i nematerijalnog i po

Nova predstava u Madlenianumu: Pet dama i dva džentlmena u glavnim ulogama
Copyright Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

U Operi i teatru Madlenianum u toku su probe novog dramskog projekta „Da krenemo ispočetka“. Komad koji po drami čuvenog savremenog francuskog pisca Erika Emanuela Šmita, u prevodu dr Nikole Bjelića, režira Andrea Ada Lazić, premijerno će se izvesti na Velikoj sceni Madlenianuma 10. juna, dok je prva repriza 12. juna, a druga 22.

U drami „Da krenemo ispočetka“ jedan čovek, lekar Nobelovac, susreće sebe samog iz vremena kad je bio četrdeset godina mlađi. U mešanju i sjedinjavanju dva vremena događa se čitav buket duhovitih, nesvakidašnjih i dirljivih situacija koje je izrodio vanserijski spisateljski talenat Erika Emanuela Šmita. Stvaraoci predstave su, pored Andree Ade Lazić, dramaturg Dragana Bošković, scenograf Nikola Nikolić, kostimograf Jelena Stokuća, kompozitor Andrija Pavlović, Ivica Klemenc kao sradnik za scenski pokret, Milica Janketić sradnik za scenski govor, a Srđan Jovanović za dizajn svetla.

Promo/Madlenianum

U glumačkoj ekipi predstave u glavnim ulogama su dva džentlmena Slavko Štimac i Ljubomir Bulajić, a uz njih i pet dama: Branka Petrić, Tamara Aleksić, Lana Karaklajić, Nađa Jakovljević i Natalija Vlahović.

U ovom komadu glavni junak, Aleksandar, vraća se četrdeset godina u prošlost. To je jedan isti čovek, onaj mlad, i ovaj stariji, vremenski skokovi nisu primarni. Vreme ne postoji, ono je relativno, naša je lična projekcija.

Promo/Madlenianum

– Za ljudsku dušu je važno uvek ostati mlad. U režiji obožavam da se poigravam „magijskim realizmom“, jer smatram da ono što čovek vidi okom nije jedina realnost koja nas okružuje. U drami „Da krenemo ispočetka“ me je jako privuklo pitanje koje nas, verujem, sve muči, a to je – da imamo šansu da vratimo vreme, da li bismo nešto drugačije uradili u životu, i da li bi nas to odvelo do drugačijeg ishoda, ili je struktura naše ličnosti već odredila put kojim idemo – kaže rediteljka.

Promo/Madlenianum

Od kad pozorišta, kao i celokupno društvo, žive u takozvanoj „novoj normalnosti“, predstava „Da krenemo ispočetka“ je prvo dramsko delo koje se priprema u Madlenianumu. Gospođa Madlena Zepter je na poseban način vezana za francusku kulturu. Ona je za doprinos širenju francuske umetnosti odlukom Ministarstva kulture Francuske odlikovana Ordenom viteškog reda za umetnost i književnost.

Pročitajte još

U mnoštvu njenih brojnih humanističkih i mecenarskih angažmana ističe se Evropska književna nagrada koju je ustanovila u Parizu 2003. godine. Uzevši u obzir njenu posvećenost francuskom književnom stvaralaštvu, ne čudi što je ona, u ovom osetljivom trenutku za celu planetu, odabrala upravo Šmitovu nežnu magičnu komediju za publiku svog teatra. To je delo koje odiše nadom i optimizom, delo koje govori o višeslojnosti života, ukazuje na bitnost nevidljivog i nematerijalnog i podržava veru u čuda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike