Vanja Milačić za 24sedam o ulozi Nadežde Petrović: Emotivni vrtlog divljenja, nelagode i strahopoštovanja

03.12.2021

09:01

0

Autor: Dejan Ćirić

„Osećam neizmernu sreću, radost, ispunjenost i ponos zato što mislim da sam uradila nešto vredno, na neki način produžila njen umetnički vek, i što imam tu mogućnost da mladim generacijama koje tek sada stasavaju, kao i mojoj deci približim Nadeždu Petrović“, ističe glumica

Vanja Milačić za 24sedam o ulozi Nadežde Petrović: Emotivni vrtlog divljenja, nelagode i strahopoštovanja
vanja milacic nadezda petrovic - Copyright Promo/Nebojša Babić/Wikipedia

Večeras će na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu, biti izvedena  monodrama „Nenapisana pisma“ u produkciji Gradskog Pozorišta Čačak, povodom 148 godina od rođenja naše velike slikarke Nadežde Petrović.

Monodrama u izvođenju glumice Vanje Milačić izvedena je premijerno u Domu kulture Čačak prošlog meseca, kao jedan je od pratećih programa izložbe “Zlatnom rukom i srebrnim srpom” Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku, koja je u saradnji sa Etnografskim muzejem u Beogradu, predstavila zbirku etnografskih predmeta iz Nadeždinog pariskog ateljea.

Monodrama "Nenapisana pisma" Promo/Narodno pozorište Beograd
 

Inspirisana slojevitom ličnošću ove znamenite Srpkinje, njenim emotivnim i umetničkim nedoumicama, položajem umetnika u tadašnjoj Srbiji i ondašnjim političkim previranjima, Milkica Miletić, književnica iz Čačka je oživela lik Nadežde Petrović u svom tekstu „Nenapisana pisma“, koji je za scenu adaptirala i režirala Nataša Radulović, u produkciji Gradskog pozorišta Čačak u saradnji sa beogradskom kućom FAME Solutions.

Monodrama "Nenapisana pisma" Promo/Narodno pozorište Beograd
 

Lik Nadežde Petrović poveren je Vanji Milačić, glumici Narodnog pozorišta u Beogradu koja je pred samu beogradsku premijeru za naš portal prenela svoje impresije o radu na ovoj specifičnoj i svakako jednoj od najvažnijih uloga u njenoj dosadašnjoj karijeri.

- Rad na ovoj predstavi i građenje njenog lika bio je u suštini jedan vrtlog emocija u kom su se smenjivali emotivni naboji, od divljenja, dok sam se dodatno upoznavala sa suštinom tog umetničkog bića, nelagode i strahopoštovanja, do kolebanja i preispitivanja da li ja to mogu, da li sam toga vredna, da li to tako treba.

Monodrama "Nenapisana pisma" Promo/Narodno pozorište Beograd
 

Bila sam vođena najvećim stepenom odgovornosti koji postoji baš zato što mislim da je Nadežda u našoj istoriji jedna od najvećih ličnosti koje imamo, a u našoj umetnosti među najvećim umetnicima. Ono što mi je stvorilo dodatni pritisak koji se pretvorio u najveću kreativnost, je odnos Čačana prema njoj i ta okolnost da ti ljudi i taj grad neguju kult Nadežde Petrović i uspomenu na njeno delo i njenu umetnost u najboljem smislu te reči. Srećna sam što se premijera dogodila u njenom rodnom gradu i što je ušla u srca njenih sugrađana.

Monodrama "Nenapisana pisma" Promo/Narodno pozorište Beograd
 

Ono što sada osećam nakon čačanske premijere jeste neizmerna sreća, radost, ispunjenost i ponos baš zato što mislim da sam uradila nešto vredno, na neki način produžila njen umetnički vek, i što imam tu mogućnost da mladim generacijama koje tek sada stasavaju, kao i mojoj deci približim Nadeždu Petrović koja je utabala put da žene današnjeg vremena mogu lakše da biraju način na koji će živeti - istakla je glumica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike