Patrijarh Porfirije prvi put u pozorištu nakon imenovanja: Premijera predstave „Nosorog“ u BDP (FOTO)

03.12.2021

06:30

0

Kako je naveo Jug Radivojević, patrijarh je u Zagrebu “napravio divno prijateljstvo sa direktorom Kazališta Ulysses Duškom Ljuštinom i Radetom Šerbedžijom“, koji su se odazvali njihovom pozivu i došli u Beograd

Patrijarh Porfirije prvi put u pozorištu nakon imenovanja: Premijera predstave „Nosorog“ u BDP (FOTO)
nosorog_bdp_02122021_0091 - Copyright Premijera predstave "Nosorog" BDP ATA Images/Milan Maričić

Predstava “Nosorog“ dramskog pisca Ežena Joneska, u režiji Lenke Udovički, izvedena je sinoć u Beogradskom dramskom pozorištu, u okviru Regionalne unije teatara RUTA.

Direktor Beogradskog dramskog pozorišta reditelj Jug Radivojević izjavio je da je velika čast što je patrijarh Porfirije došao na večerašnju izvedbu, naročito jer je patrijarhu ovo prvi dolazak u pozorište nakon imenovanja na ovu poziciju.

Premijera predstave "Nosorog" BDP ATA Images/Milan Maričić
 

Kako je Radivojević naveo, patrijarh je u Zagrebu “napravio divno prijateljstvo sa direktorom Kazališta Ulysses Duškom Ljuštinom i Radetom Šerbedžijom“, koji su se odazvali njihovom pozivu i došli u Beograd.

- Značaj RUTA festivala je veliki. To je Regionalna unija teatara, onih sa prostora bivše Jugoslavije, iz glavnih gradova koje smo mi povezali u Uniju još 2019. godine, kada se održao prvi RUTA - izjavio je Radivojević.

Radivojević navodi da su prošle godine, u periodu korone, uspeli su da odu u Podgoricu, ali kako predstavnici pojedinih gradova ipak nisu uspeli da se pojave, nada se da će se sledeće godine održati svojevrsno duplo izdanje festivala.

- Festival je značajan ne samo zbog prezentacije teatara, već i zbog komunikacije s publikom, unapređenja kulturnih politika i svega onoga što stvaramo - ističe Radivojević.

Premijera predstave "Nosorog" BDP ATA Images/Milan Maričić
 

Eženu Jonesku je kao inspiracija za “Nosoroga“ poslužila Kafkina pripovetka "Preobražaj", ali i lični doživljaj buđenja nacizma, a kako se navodi u opisu predstave, u pitanju je drama “sa kojom savremeni čovek može da se poistoveti.“

Joneskov komad još aktuelnijim čini i činjenica da počinje pojavom nove i nepoznate epidemije u malom provincijskom gradu, koja pretvara zaražene ljude u nosoroge.

U predstavi igraju Bojan Dimitrijević, Mladen Vasari, Damir Šaban/Filip Nola, Maja Posavec, Dado Ćosić, Deni Sanković, Anja Sabol, Tonka Mršić, Gala Nikolić, Martin Grđan, Vanda Velagić i Rok Juričić.

RUTA festival će trajati do 6. decembra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike