Finalno poglavlje “Crne svadbe”: Autori muzike za 24sedam otkrivaju ko je šaputao “razbrajalice” koje su dočarale đavolsku atmosferu (VIDEO)

28.11.2021

17:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Bilja Krstić i Miki Stanojević govore o tajnama koje su otkrili tokom procesa komponovanja i savršeno ih uklopili u zastrašujući ambijent serije

Finalno poglavlje “Crne svadbe”: Autori muzike za 24sedam otkrivaju ko je šaputao “razbrajalice” koje su dočarale đavolsku atmosferu (VIDEO)
Copyright Crna svadba / Promo / SFF

Serija “Crna svadba” čiju finalnu epizodu, koja se večeras emituje na RTS-u, gledaoci s nestrpljenjem očekuju, svakako se može svrstati u delo koje je izazvalo veliki pomak u srpskoj televizijskoj produkciji, posebno u pogledu teme i žanra. I to je ono što, pored izuzetne produkcije, glumačke ekipe i sjajne režije “Crnu svadbu” izdvaja od drugih projekata koje smo imali prilike da gledamo u poslednje vreme. Glasine o drugoj sezoni se već šire, a sudeći po popularnosti koju je serija postigla, izvesno je da to nisu prazne priče.

Serija Crna svadba Promo/Firefly productions
 

Do sada smo imali prilike da na našem portalu objavljujemo mnogo toga vezanog za “Crnu svadbu” - intervjue sa glumcima, detalje o tom jezivom običaju, misterijama koje krije vlaška magija… Pred samo finalno poglavlje serije donosimo vam priču o muzici koju su za ovaj projekat radili Bilja Krstić i Miki Stanojević, a koja je svakako doprinela da gotovo u svakom kadru imamo atmosferu napetosti, uzbuđenja, iščekivanja, jeze…

Serija Crna svadba Promo/Firefly productions
 

Autori za portal 24sedam otkrivaju kako je nastala muzika za “Crnu svadbu” i sve tajne koje su otkrili tokom procesa komponovanja i savršeno ih uklopili u zastrašujuću atmosferu serije.

- Pripreme za rad na ovoj seriji su počele još pre nego što smo dobili scenario. S obzirom na to da smo čuli šta je tematika, eksperimentisali smo sa različitim atmosferama koje oslikavaju pre svega, mistiku. Napravili smo više tema, koje su kasnije iskorišćene. Kada je stigao scenario, koji je fantastičan i koji je napisan tako precizno i jasno, već tada smo mogli i slikovno da prođemo kroz celu seriju - ističe na početku razgovora Miki Stanojević.

-  Nadam se da smo uspeli da muzikom dočaramo atmosferu velike napetosti i isčekivanja koju ova serija nosi - nadovezuje se Bilja Krstić i dodaje:

- U početku smo mislili da ćemo zbog same priče koja je teška i tragična i jednim delom vezana za istočnu Srbiju, više koristiti delove vlaške folklorne tradicije. Ipak, nismo ostali na početnoj ideji.

Serija Crna svadba Promo/Firefly productions
 

- Sve je krenulo od uvodne špice, ona je već na početku sve odredila. Opredelili smo se za Biljin vokal kao glavni instrument u aranžmanima i na deliće vlaške melodike. Nismo želeli nikakve poznate pesme, niti citate, već samo naznake i mislimo da smo time postigli pravi odgovarajući efekat. Ljudi se ne boje poznatih stvari već onih nepoznatih, koje im stvaraju nelagodu samim tim što ne znaju u kom pravcu će ići i kom će se carstvu privoleti. To je u ovoj seriji muzički gledano bio malo klizav teren, jer su obuhvaćeni i naša crkva i magija i politika. A kao što je poznato, u hrišćanstvu je magija tretirana kao religija đavola i melodijski mora biti jasno razdvojena. Nema mešanja - otkriva Stanojević.

Serija Crna svadba/Promo
 

Scene koje lede krv u žilama ispraćene su muzičkom podlogom na najbolji mogući način, a Bilja i Miki u nastavku priče otkrivaju kako su došli do toga da svaka sekvenca probudi takve emocije u gledaocima.

- Mislim da se muzika koju smo komponovali odlično uklopila u direktan doživljaj serije. U našoj muzici ima svega - od snovitih tonova, mističnih niti, vokaliza, a capella izvođenja, violinskih tema, efekata do širokih orkestarskih aranžmana koje je sjajno uradio Miki, koji je imao neverovatan osećaj kako da oslikamo atmosferu koja je konstantno napeta, uzbudljiva i mistična - ističe Krstićeva.

Serija Crna svadba Promo/Firefly productions
 

- Uzbudljivost te muzike čine Biljini vokali i jedan “ostinato” - pulsirajući ton koji se provlači kroz celu seriju. Posebno zadovoljstvo nam je pričinjavao rad sa Biljinim vokalom, koji je tako jasan, definisan, konzistentan i pun. Menjali smo ga, propuštali kroz različite efekte, pravili od njega, kako mi muzičari kažemo, “tepihe”, obarali intonaciju i postizali utisak besprekornog muškog vokala, pravili višeglasja, horove i ponavljam - sve to samo uz pomoć Biljinog vokala! Posebno uzbudljivo zvuče mesta gde su korišćeni šapati, odnosno razbrajalice, koje su potencirale tu đavolsku atmosferu - otkriva Stanojević.

Bilja Krstić Promo/24sedam/ Foto: Miloš Šarović
 

- Glas je imao ulogu instrumenta, a ja odrešene ruke da uradim onako kako osećam i sva ta nasnimavanja glasova, za mene su bila najlepša igra. Retke su  prilike da dobijete takvu mogućnost i slobodu u radu, onda je i lako raditi uz takvu podršku. Zahvalana sam Mikiju i moja je radost velika. Uz njega sam puno naučila o primenjenoj muzici. Odličan je kompozitor i aranžer i izuzetan muzičar. Od kada sam počela sa “Bistrikom”, on je značajan vetar u leđa svih ovih godina, a posebno u autorskoj muzici gde nas dvoje funkcionišemo perfektno kao tim - zaključuje Bilja Krstić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike