Predrag Bjelac za 24sedam o "Crnoj svadbi": Iskonska vera gubi smisao, sve se pretvara u rituale i običaje

20.11.2021

19:16

0

"Gledam ljude kako se u autobusu krste kada prolaze pored crkve, kao ispred svetskog čuda, a onda rade neke druge stvari koje nisu u skladu sa verom", ističe glumac

Predrag Bjelac za 24sedam o "Crnoj svadbi": Iskonska vera gubi smisao, sve se pretvara u rituale i običaje
DSCF5372 - Copyright Predrag Bjelac, serija "Crna svadba" Promo/Firefly

Glumca Predraga Bjelca još od uloge Igora Karkarova u filmu "Hari Poter i Vatreni pehar" navikli smo da pratimo u velikim svetskim ostvarenjima, međutim, zapažene su i role u domaćim projektima. Jedna od njih je mala, ali vrlo upečatljiva rola sveštenika Ilariona u seriji "Crna svadba" čije finale s nestrpljenjem publika očekuje na Superstar kanalu i RTS.

Rad na liku opasnog i drugačijeg sveštenika, kako je iskreno govorio Bjelac u razgovoru za 24sedam, za njega je predstavljao lični odnos i suočavanje sa pravoslavljem.  

Predrag Bjelac, serija "Crna svadba" Promo/Firefly

- Želeo sam ako mogu da na diskretan način upozorim na nešto što mi se ne sviđa u sveštenstvu. Jako je ozbiljna tema koju ne bih želeo mnogo da širim, da se razumemo i ja sam vernik, ali želim da budem vernik na jedan diskretan način. Mislim da je ovo što se sada dešava previše agresivno, da zvona zvone na svakom koraku ali besmisleno. Izabrali smo da živimo sami u sekularnoj državi, a ova država je sve manje to. Referišem i na ove događaje koji su se desili nedavno u Crnoj Gori i na sveopštu hipnotisanost crkvom poslednjih godina - kaže glumac i dodaje:

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Prava iskonska vera gubi svaki smisao, sve se pretvara u rituale, običaje, u crvene datume, u ispunjavanje banalnih formalnosti. Gledam ljude kako se u autobusu krste kada prolaze pored crkve, kao ispred svetskog čuda, a onda rade neke druge stvari koje nisu u skladu sa verom. Sve to bi trebalo da bude diskretnije i ličnije. Imao sam sreću da sam dosta vremena proveo u inostranstvu i nigde nisam naišao na takvu ekspanziju i eksploataciju vere u nekom smislu koji nije po mom ukusu.

Serija "Crna svadba" bavi se suštinski borbom dobra i zla, a na pitanje kako se on u životu nosi sa tim, kao i sa sve većom degradacijom svih vrednosti, Bjelac priznaje da pokušava da živi u svom zatvorenom svetu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Vrednosti su poljuljane, degradirane. Ne bih voleo da budem opasni i gadni kritičar svega, ali jednostavno iznosim lični stav i kažem da mi to ne prija. Živeo sam skoro 30 godina u Češkoj koja je poznata kao zemlja sa vrlo malo ljudi koji uopšte veruju, iako ima raznih crkvi i veroispovesti. Kada je prethodni papa gostovao i držao misu na velikoj poljani u ogromnom parku imao je manje prisutnih nego Majkl Džekson koji je držao koncert. To svedoči o nekim drugim načinima življenja, a svi poštuju i druge vere i tradicionalne običaje.

Govoreći o životu "preko" i ovde, kaže da mu je drago što se vratio, ali da mu je još uvek teško da se navikne na mnoge stvari.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Kritikujem, ali mislim da nemam toliko zla i pesimizma u sebi, ipak sam veliki optimista. Međutim, možda bih najbolje sebe opisao kao depresivnog optimistu, ako ta dva mogu uopšte zajedno. Znate, pokušavam da živim svoj život, to je suštinski jako teško. Želim da živim ovde, vratio sam se u Beograd, iako i dalje radim mnogo u Češkoj. S druge strane, želim da budem tu, pokušavam da se zatvorim u svoj svet, nažalost, uvek je mnogo prepreka, ali eto trudim se.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike