Sećanje na Marka Nikolića: Među 22 miliona Jugoslovena Giga Moravac je bio najpopularniji

20.10.2021

17:03

0

Njegove kolege i danas ističu kako je, i pored sveg uspeha koji je imao, ostao običan čovek, koga nije ponela slava koju je zasluženo imao igrajući antologijske uloge

Sećanje na Marka Nikolića: Među 22 miliona Jugoslovena Giga Moravac je bio najpopularniji
marko nikolic (9) - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Glumca Marka Nikolića, pamtićemo po brojnim ulogama koje je ostvario u svojoj dugoj i bogatoj karijeri, prvenstveno po Dragiši Popadiću, odnosno Gigi Moravcu iz "Boljeg života", ali legenda glumišta uvek je isticao da mu je uloga srpskog vladara Karađorđa u seriji "Vuk Karadžić" promenila život.

Marko Nikolić je rođen u Kraljevu na današnji dan 1946. godine, odrastao je u tom gradu i još odmalena posećivao Kraljevačko pozorište gde je osetio iskru magije teatra.

Njegovi roditelji su živeli i radili u Tesliću, ali su ubrzo prinuđeni da napuste grad nakon dolaska ustaša i nasele se u Kraljevu, u tada okupiranoj Srbiji. Njegova majka Leposava takođe je bila glumica, otac šumarski inženjer, a imao je i starijeg brata.

Kao dečak trenirao je košarku u kraljevačkoj Slogi i u svojoj sedamnaestoj godini dospeo do seniorskog tima. Uprkos posvećenosti sportu, Nikolić je ubrzo zavoleo pozorište i rešio da se bavi glumom. Nakon završetka osnovne škole "Svetozar Marković" i srednje, odslužio je vojni rok, a nakon toga je odlučio da upiše glumu.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Međutim, pao je na prijemnom ispitu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu i na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, a student glume postao je iz trećeg pokušaja u Beogradu.

Studirao je zajedno sa Mikijem Manojlovićem, Predragom Ejdusom, Draganom Maksimovićem i Goranom Sultanovićem. Diplomirao je 1972. godine, a od 1970. godine bio je član Narodnog pozorišta u Beogradu.

Imao je tri braka iza sebe i troje dece, uključujući i ćerku Minu, koja je takođe glumica. 

Preminuo je 2. januara 2019. godine nakon duge i teške bolesti na KBC "Zvezdara" u Beogradu. Komemoracija povodom smrti održana je u Narodnom pozorištu 5. januara, a sahranjen je istog dana u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Njegove kolege istakle su tada kako je on, i pored sve slave koju je imao u bivšoj Jugoslaviji, gde je bio najpopularniji glumac, ostao običan čovek, koga nije ponela slava.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Tada su podsetili i na to da se Nikolić vozio gradskim prevozom, a da to nije bilo čudno njegovim obožavateljima, već prirodno - jer je bio jedan od njih.

Družio se sa alasima, komšijama, majstorima i svim jednostavnim, običnim ljudima... O glumi, pozorištu, filmu i televiziji je retko pričao...

Gorica Popović se tada, naglašavajući koliko je Nikolić stvarao antologijske uloge, prisetila snimanja čuvene drame "Karađorđeva smrt", kada su statisti i narod koji je došao da gleda snimanje, bili uvereni da je Crni Đorđe ponovo došao među Srbe, i "prilazili mu sa poštovanjem i ljubili ruku".

- Ta njegova magija, uverljivost i snaga su bili u njegovoj jednostavnosti, iskrenosti, izbegavanju svakog mistifikovanja glumačkog posla i zanata. Igrao je s lakoćom, prirodno, kao da ne glumi - ocenila je ona govoreći na komemoraciji.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Prema mišljenju Ljiljane Blagojević, Nikolić je bio neko ko se nije štedeo u talentu, dobroti, smislu za humor i autoironiju, i nije podlegao popularnosti u onoj velikoj zemlji – "među 22 miliona Jugoslovena Giga Moravac je bio najpopularniji".

Ostaće zabaležene i upamćene i njegove uloge u filmovima "Sedmina" i "Zaseda", Živojina Pavlovića, gde se našao u ulozi seoskog milicajca, kao i u pobedničkom filmu Berlinskog filmskog festivala "Rani radovi", gde je tumačio ulogu Dragiše.

Šira publika upoznala je Nikolića kao artiljerca u ratnom filmu Žike Mitrovića "Užička republika" iz 1974. godine, gde je igrao Klakera. Nakon toga usledila je uloga u partizanskom filmu "Devojački most" (1976), gde je Nikolić u ulozi partizana Marka bio jedan od glavnih aktera.

Tokom sedamdesetih godina imao je veliki broj uloga kao partizanski borac, a godine 1983. glumio je između ostalog u filmu "Karađorđeva smrt". Uloga Karađorđa Petrovića u režiji Đorđa Kadijevića donela mu je veliku popularnost, a ubrzo nakon toga je počelo dugogodišnje snimanje TV serije "Vuk Karadžić".

Antonio Ahel/ATAImages
 

Godine 1987. pojavio se u pomenutoj kultnoj ulozi zbog koje je privukao veliku pažnju šire publike - kao Dragiša "Giga" Popadić u TV seriji "Bolji život". 

Za ulogu u filmu "Kordon" dobio je Nagradu Car Konstantin 2003. godine na 38. Filmskim susretima u Nišu.

Mlađa publika će ga pamtiti po ulogama u "Montevideu" i "Budvi na pjenu od mora", a ostvario je uloge i u šest epizoda TV serije "Senke nad Balkanom" kao deda Luka. Advokata Simu glumio je u TV seriji "Pet", a igrao je i u serijama "Komšije", "Pogrešan čovek", "Žigosani u reketu" i "Urgentni centar".

Nikolić je bio član Narodnog pozorišta u Beogradu od 1970. godine, gde je glumio u velikom broju predstava. U antologijske pozorišne uloge svakako se ubraja lik Abela Znorka u predstavi "Zagonetne varijacije", koju je režirao Božidar Ćurković. Predstava je od premijere, 2. maja 1998. godine, odigrana 293 puta, a za lik Abela Znorka Nikolić je dobio nagradu Raša Plaović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike