Glumci o hiperprodukciji TV serija: Bolje da se snima nego da gledamo reprize „Boljeg života“ i „Srećnih ljudi“

22.03.2021

13:37 >> 07:57

0

Autor: Dejan Ćirić

U Srbiji se trenutno dešava ozbiljno takmičenje produkcijskih timova

Glumci o hiperprodukciji TV serija: Bolje da se snima nego da gledamo reprize „Boljeg života“ i „Srećnih ljudi“
Copyright 24sedam/Promo/Miša Obradović/ATA Images

Tokom pandemije koja traje punih godinu dana, kada se zatvaraju ustanove kulture, pozorišta, bioskopi, koncertne sale, produkcija TV serija u Srbiji doživljava pravi procvat, kao nikada u istoriji, kažu za Tanjug Anđelka Prpić, Vesna Čipčić, Filip Đurić, Irfan Mensur i Andrija Kuzmanović.

Glumci danas ne mogu da postignu da igraju u svim projektima koji im se nude, jer je puno TV serija na tržištu u poslednje dve-tri godine.

Anđelka Prpić ne želi da analizira odakle hiperprodukcija serija u Srbiji, već želi da uživa u blagodetima te situacije.

– Ako već imamo toliko akademija za dramske umetnosti i stalno se „proizvode“ glumci, reditelji i filmski radnici, onda je logično da im se pruži prilika da rade. Sigurno nije genijalno sve to što se snima od te silne hiperprodukcije, ali bolje i tako nego da snimamo jedan film ili jednu seriju u dve godine, i onda gledamo samo reprize „Boljeg života“ i „Srećnih ljudi“, ističe Prpićeva.

Anđelka Prpić ATAImages/Antonio Ahel

U tolikoj eksploataciji glumac verovatno često oseća zamor i nedostatak  inspiracije za kreiranje novih likova, kada se toliko brzo snima da leti iz uloge u ulogu.

– Ne želim da dozvolim da nesvesno upadnem u neku mašinu u kojoj svakog dana idem na posao da bih nešto odglumio. Čak i u toj TV industriji čovek treba da zadrži svežinu i ljubav prema poslu – mišljenja je glumac Filip Đurić, jedan od najtraženijih u sferi TV serija, afirmisan u ulozi negativca u krimi serijalu “Grupa”.

Jutjub/Printskrin

Kako kaže, teško je danas napraviti biznis od umetnosti.

– Zna se šta je biznis i neka se poslovni ljudi time bave. Sa stanovišta dramskog umetnika koji se bavi ovim poslom, verujem da je produkcija televizijskih formata u Srbiji sjajna stvar. Pruža se više šansi da glumac izabere šta mu se sviđa. S druge strane, manje afirmisani glumci dobijaju veću šansu na malom ekranu – kaže Ðurić.

Andrija Kuzmanović napominje da narod svakako ostaje u svojim domovima u ovoj situaciji. Kako kaže, suština nastajanja hiperprodukcije televizijskih serija u Srbiji leži u takmičenju dveju platformi, Telekoma i SBB-a.

– Zajedno s kolegama glumcima im poručujem da se takmiče što više. Srbija je uvek bila prepoznatljiva po televizijskim serijama, mada sada je stvarno reč o eksploziji produkcije televizijskih formata – ističe popularni glumac.

Andrija Kuzmanović
ATAImages/Antonio Ahel

Glumica Vesna Čipčić neprestano niže uloge u televizijskim serijama. Osim nove verzije “Kamiondžija” u kojoj smo je gledali, igra u istorijskoj drami “Aleksandar od Jugoslavije” i melodramskom trileru “Kalkanski krugovi”.

– Čudo jedno, samo tako to mogu da nazovem. Ipak, dobar deo tih naslova se radi pomoću štapa i kanapa, kao garažne serije. Naravno, u tom kvantitetu mora da kad-tad ispliva kvalitet. Neke serije će otpasti, ali bitno je da se radi i da konstantno ima posla za glumce – rekla je priznata umetnica.

ATA Images/Antonio Anhel

Irfan Mensur ističe da se u Srbiji trenutno dešava ozbiljno takmičenje produkcijskih timova.

Pročitajte još

– Ova navala TV serija je ništa drugo do jedno takmičenje kablovskih kanala i producenata ko će za kratko vreme proizvesti više projekata – analizira situaciju Mensur koji razmišlja slično kao i Kuzmanović. On pažljivije bira u kojim serijama će se pojaviti, ali je bio prisutan u gledanim naslovima kao što su “Grupa” i “Šifra Despot“, a igraće i serijalu “Beležnica”.

Antonio Ahel/ATAImages

– Kada takmičenje tih moćnika bude završeno, i masovno snimanje serija bude obustavljeno, nadam se da će onda konačno krenuti da se produciraju kvalitetniji programi – zaključio je Mensur.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike