Sećanje na Miru Furlan: Plemkinja zbog čijeg se osmeha i smrt postidela

07.09.2021

17:30 >> 19:33

0

Autor: Dejan Ćirić

Gledam u zvezde. Vedra je noć i Mlečni put se čini tako blizu. Tamo idem uskoro...

Sećanje na Miru Furlan: Plemkinja zbog čijeg se osmeha i smrt postidela
Copyright Mira Furlan Promo/JDP

Jedna od najboljih i najvoljenijih jugoslovenskih glumica Mira Furlan rođena je u Zagrebu, na današnji dan, 7. septembra 1955. godine. Poslednjih decenija živela je u Sjedinjenim Američkim Državama gde je bila poznata po ulozi Delen u naučnofantastičnoj seriji „Vavilon 5“ i kao Danijel Ruso u seriji „Izgubljeni“. Osim u ovim ulogama, pojavljivala se i u serijama „NCIS“ i “Red i zakon: Los Anđeles”, kao i u više od 25 filmova. Njena najnovija uloga bila je u još jednoj naučnofantastičnoj seriji, “Space Command”, gde je igrala bivšu arheološkinju.

Mira Furlan/Profimedia

Sa 22 godine diplomirala je glumu, a kao članica Hrvatskog narodnog kazališta igrala je u mnogim filmovima i serijama jugoslovenske produkcije. Jedan od njih je bio i „Otac na službenom putu“ (1985), Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu. Osamdesetih godina kratko je nastupala za rok-bend „La Cinema“. Zapamćene su njene uloge u filmovima „Kiklop“ (1982), Antuna Vrdoljaka, „U raljama života“ (1984), „Za sreću je potrebno troje“ (1986), Rajka Grlića, „Lepota poroka“ (1986), Živka Nikolića i mnogim drugim.

Pročitajte još

Krajem 1991. godine Mira i njen suprug, srpski reditelj Goran Gajić, emigrirali su iz SFRJ kako bi izbegli političke pritiske i etničke tenzije koji su ih pratili zbog krize u kojoj se bivša država nalazila. 2002. se posle 11 godina vratila u Hrvatsku da bi igrala glavnu ulogu u predstavi Radeta Šerbedžije.

Mira Furlan/Profimedia

U zadnje vreme glumila je i u srpskim filmovima i serijama kao što su „Diši duboko“, “Turneja” i „Vratiće se rode“. U Los Anđelesu je snimila muzički album „Songs From Movies That Have Never Been Made“ („Pesme iz filmova koji nikad nisu snimljeni“). Povremeno je pisala kolumnu u splitskom magazinu „Feral tribjun“.

Zbog ljubavi sa Srbinom proglasili su je izdajicom, oduzeli su joj stan, ali uspeh koji je usledio sve je nadjačao. Iako je stekla veliku slavu, njen put ka uspehu nije bio nimalo lak, jer mu je prethodio niz tragičnih događaja. Majka joj je preminula od raka kada je glumica imala samo 16 godina, što je za nju bio pretežak udarac, zbog specifičnog odnosa koji su imale. Često su se svađale, a Mira joj je zatim pisala pokajnička pisma u kojima se izvinjavala.

Mira Furlan u filmu “Lepota poroka” Promo/Jugoslovenska kinoteka

Godine 1986. upoznala je Gorana, sa kojim je ubrzo otpočela vezu. Pošto je zbog ljubavi živela na relaciji Beograd – Zagreb, hrvatski mediji su je početkom devedesetih godina optužili da se priklonila Srbiji i objavljivali tekstove koji su se pretvorili u svojevrstan medijski linč. Često je posećivala psihijatra, zbog čega je takođe bila izložena osudama javnosti. Nakon što je dobila otkaz u Hrvatskom narodnom kazalištu, oduzet joj je i stan koji je nasledila od bake, a i svakodnevno je dobijala oko 50 pretnji smrću. Mira i Goran su 1991. godine bili primorani da se odsele u Beograd, odakle su potom otišli u SAD. Venčali su se 1993, a 1998. godine dobili su sina kome su dali ime Marko Lav.

Pročitajte još

U periodu od 2004. do 2008. Mira Furlan je glumila u američkoj seriji “Izgubljeni”, koja je ostvarila planetarni uspeh, a bila je izuzetno gledana i u Srbiji. Ubrzo je dostigla izuzetan ugled u Americi, te je 2014. dobila ponudu da predaje na filmskoj akademiji u Los Anđelesu, a nakon toga i na Njujorškoj filmskoj akademiji.

Mira Furlan/Profimedia

Bila je jedna od najvoljenijih glumica na Balkanu, zbog svog talenta dobijala je brojne nagrade ali, kako je uvek isticala, glamuru i slavi nikada nije poverovala.

– Stajala sam na pozornici pulske Arene sa Zlatnom arenom u ruci. Oko mene su stajali i ostali dobitnici. Počela je da pada kišica i ja sam pogledala u nebo. Bilo je tamnoplavo, tu i tamo neka zvezdica. Kiša je bila topla. Načas sam zatvorila oči uživajući u fizičkoj senzaciji toplih nežnih kapljica na koži. Kad sam ih, čas nakon toga – tako mi se barem činilo – otvorila, oko mene nije bilo baš nikoga. Sama sam stajala na sceni, ostali su pobegli, i sa scene i iz gledališta i, kako se činilo, zaboravili na mene. Neko mi je pružio ruku i ja sam sišla sa scene, sad već sasvim mokra. Trenutak nakon toga, pokisla i sa Arenom u ruci, stajala sam u nekom grmu, ispod drveta, i razmišljala o takozvanoj slavi: eto me s najvećom filmskom nagradom, stojim tu u nekom grmu, mokra i sama, a da nitko nije ni primetio – pričala je jednom prilikom za “Elle”, i dodala:

– Glamuru i slavi nikada nisam poverovala, i na tome sam zahvalna. Opasno je poverovati u sve to. Ja i spoljna percepcija su za mene dve sasvim različite stvari.

Mira Furlan/Profimedia

Govorila je i da nikada nije gledala filmove u kojima je igrala.

– Ne znam, ne mogu to. Svaki put me zgrozi vlastita slika. Valjda zato što glumimo „iznutra“, imajući poverenja u oko osobe zvane režiser – da nas usmerava, da nas menja i upućuje. Spoljna slika me zbunjuje, strana mi je, nisam u stanju da se s njom suočim. A možda mi je i zapravo neinteresantna. Veliki sam pristalica stava da je važan proces, a ne rezultat. Za mene je uvek, bez izuzetka, proces bio važniji od rezultata.

“Njujork tajms” je u tekstu objavljenom nakon njene smrti Miru Furlan nazvao „balkanskim ekvivalentom Meril Strip“.

Pročitajte još

Pred smrt, Mira je radila na svojoj autobiografiji. U odlomku koji je glumičin menadžer objavio na njenom sajtu, ona spominje svemir da bi opisala svoj osećaj mira, dok se borila sa oboljenjem prouzrokovanim virusom Zapadnog Nila.

Antonio Ahel/ATAImages

„Gledam u zvezde. Vedra je noć i Mlečni put se čini tako blizu. Tamo idem uskoro. ’Svi smo mi materija iz zvezda’, odjednom se setim reči Delin iz Džoovog scenarija. Nije to tako loše. Ne plašim se. U međuvremenu, dopustite da sklopim oči i osetim lepotu oko sebe. I da udahnem, ispod tamnog neba punog zvezda. Udahnem. Izdahnem. To je sve…“

Preminula je 20. janura ove godine.

Na komemoraciji održanoj u Jugoslovenskom dramskom pozorištu mnoge Mirine kolege i prijatelji oprostili su se od velike umetnice emotivnim rečima. Jedan od njih je bio i Žarko Laušević čiji je poslednji pozdrav bio jedan od najpotresnijih.

„Teško je reći bilo šta o nekom van granica ličnog. Mira i ja smo puno radili zajedno i drugovali. Priču o tom radu o tom radu glumci neminovno prepuštaju drugima – kritičarima, publici, da nas dižu u nebesa, šalju u amatere, vraćaju tamo odakle smo došli.

Dragi gledaoci, dođite nam opet! Ako ne umremo u garderobi za pola sata smejaćete nam se sutra ponovo. Šta biste želeli Milorade da vam spremimo za sutra? Imamo jednu divnu bajku – „Izneveren od ljubavi“. Hoćete li to ili Lirov monogol nad mrtvom Kordelijom? Možda bi mogli i neku recitaciju da Vam izdeklamujemo. Samo kažite gospodaru, ne ustručavajte se, pa mi smo glumci, nama je sve to lako.

Antonio Ahel/ATAImages

I ljubav, i mržnja, i bol i strah, znate to vam je sve kod nas kobajagi. Ništa nije pravo i ništa nas ne boli. Evo, mač se uvlači u srce, a njemu ništa. Tako su i suze i patnja prazne, zar ne?

Suze su lična stvar. Prva suza ovde, na ovoj sceni sa njom – Mirom Furlan, suze sviju nas na početku našeg rođenog rata. Bila je to premijera naših „iluzija“, naših „Pozorišnih iluzija“. A ubrzo potom je usledila suza zbog naših raspršenih životnih iluzija.

Mira je morala da ode!

Suze zajedno, ovde sa njom, na sceni, suze cele sale našeg voljenog pozorišta čijim imenom nismo prestali da se dičimo i posle sopstvenih umiranja pod ovim krovom.

Nekoliko godina kasnije smo tamo daleko zajedno pustili suzu zbog novih susreta, ali i naših izmenjenih života. Eto, kao da nam nije bilo suđeno da osušimo obraze.

Mira Furlan/Profimedia

Mira Furlan je bila plave krvi. I na sceni i van scene. I kad bi i briljirala u ulozi neke prostakuše, plemkinja u njoj je potkazivala. Nije je mogla uniziti nijedna uloga, nijedna životna situacija. Osmeh! Idemo dalje!

Plemkinja!

Posle tog osmeha i najveći krivokletnici su mogli da osete samo stid.

Mislim da se i smrt postidela!“

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike