Zove se kao naša poznata glumica i od elektronskog otpada pravi umetnost: Od Tesle, preko Niša, do Đokovića

14.10.2021

17:01

0

Autor: M. Kostić

Ideju da od ovakvog materijala pravi umetnička dela pronašla je u niskoj svesti o ekologiji, pa time želi da podstakne ljude da razmišljaju o očuvanju životne sredine

Zove se kao naša poznata glumica i od elektronskog otpada pravi umetnost: Od Tesle, preko Niša, do Đokovića
viber_image_2021-10-11_18-04-15-733 - Copyright Danica Maksimović Foto/Privatna arhiva

Starim računarskim komponentama, procesorima, kablovima, dotrajalim grafičkim karticama, polomljenim tastaturama, umetnica iz Niša Danica Maksimović (29), dala je novu svrhu.

Od ukupno 20 kilograma elektronskog otpada, ova mlada devojka napravila je fotografiju na kojoj je prikazana čitava istorija grada Niša. Tvrđava, Ćele-kula, Čegar, Trg kralja Milana, spomen-park Bubanj, portreti cara Konstantina Velikog i vile Naise, neki su od motiva koji krase mozaik od elektronskog otpada. Ideju da od ovakvog materijala pravi umetnost pronašla je u niskoj svesti o ekologiji, pa time želi da podstakne ljude da razmišljaju o očuvanju životne sredine.

Danica Maksimović Foto/Privatna arhiva
 

Danica Maksimović je rodom iz Gračanice, a od svoje 15 godine živi u Nišu, gde je završila srednju Umetničku školu i Fakultet umetnosti.

- Najpre sam napravila skicu, zamisao, a onda krenula da seckam i lepim sve što imam od komponenti. Sve sam izvukla na sto, mnogo toga iz starih računara, ali kako je bilo potrebno još, krenula sam da prikupljam i sve ono što su imali, a nisu upotrebljavali, moji prijatelji. Na kraju je trebalo smisliti kako da sve te komponente ostanu trajno tu, pa je rad finiširan epoksidnom smolom. To je nešto nalik staklu kada se osuši, vrlo popularan materijal danas - priča za naš portal ova umetnica.

Radovi umetnice Danice Maksimović Foto/Privatna arhiva
 

Pošto je pet godina na birou za nezaposlene, posao je počela preko društvenih mreža gde postavlja svoje slike. Prošle godine je od elektronskog otpada napravila eko-portret Nikole Tesle, a podstrek za takav način rada je bio svest o ekologiji.

- Razmišljala sam šta bih ja lično mogla da uradim po tom pitanju za ovaj grad, za ovu zemlju, kako da otpad od starih aparata i računara recikliram i tako podignem svest o ekologiji. Izdvojila sam gomilu nekih elektronskih stvari - kartice, komponente, ram memorije, sijalice, kablove... Probala sam da to iseckam i napravim kao mozaik. Svidelo mi se to kao materijal, pa sam razmislila šta bih mogla da napravm. Tesla mi je bio inspiracija, kao najbitnija ličnost u istoriji i čovečanstvu, a Srbin je i njega sam prvo „oslikala“.

Radovi umetnice Danice Maksimović Foto/Privatna arhiva
 

Kada je rad bio gotov, svi su bili odševljeni. Rad sam podelila na društvene mreže, počela sam da vodim straicu, a onda me je jedna firma koja se bavi programiranjem, pozvala. Njima se jako dopao Tesla i poručili su da napravim istu sliku samo sa motivima grada Niša - ističe Danica koja se u  Niš doselila da upiše srednju Umetničku školu. Nakon toga završila je Fakultet Umetnosti, a zatim i master studije u Velikom Trnovu, u Bugarskoj.

Radovi umetnice Danice Maksimović Foto/Privatna arhiva
 

Slikarstvom se bavi više od 10 godina, a oprobala se, kaže, u svim tehnikama. Otkriva nam da u planu, kao naredni zadatak, ima portret Novaka Đokovića koji će biti ovekovečen kao značajna ličnost iz naše zemlje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike