Irena Blagojević: Muzika ima moć da ljudima da snagu

07.12.2020

12:37 >> 12:34

0

Nadam se da će Jutros mi je ruža procvetala, odnosno moje viđenje te divne narodne pesme, biti podstrek u ovom teškom trenutku, kaže poznata džez muzičar

Irena Blagojević: Muzika ima moć da ljudima da snagu
Copyright Irena Blagojević Promo/ Vladimir Petrović

Pevačica Irena Blagojević snimila je elegantnu džez obradu poznate pesme narodne muzike “Jutros mi je ruža procvetala”, koja je danas objavljena kao najavni singl i spot za njen predstojeći treći album “Pero”.

– “Jutros mi je ruža procvetala” je jedna od lepših narodnih pesama, koju je komponovao Petar Tanasijević. Oduvek mi se dopadala. Proganjao me je taj aranžman u glavi, srećna sam što sam ga snimila. Uvek imam u vidu šta je autor prvobitno hteo reći i to me vodi u određenom pravcu. Nadam se da sam pesmi poklonila novi život. Verujem da obrade tome služe – kaže Blagojević.

Popularnost Tanasijevićeve (1932-2016) pesme “Jutros mi je ruža procvetala”, koju je prva snimila Milica Popović 1960. godine, čuje se i u činjenici da su je do sada pevale, između ostalih, Merima Njegomir, Snežana Đurišić, Gordana Stojičević, Lepa Lukić, Lepa Brena i Amira Medunjanin. Za Irenu Blagojević dati svoje viđenje pesme “Jutros mi je ruža procetala”, ali uraditi još neke zanimljive obrade na albumu “Pero”, bio je “izazov, ali i neka vrsta igre”.

Promo / Vladimir Petrović

Spot, ispunjen letnjim ugođajem, snimio je i montirao Vladimir Petrović, a na CD-u “Pero”, koji će ove jeseni objaviti promoterska kuća Long Play, moći će da se čuju, pored obrada, i Irenine autorske bluz, sving, fank i pop pesme, među kojim je i prethodni singl i spot “Milo moje”. O trenutku u kome se “Jutros mi je ruža procvetala” pojavljuje, Irena kaže:

– Verujem da je zadatak muzičara da nastavi da stvara i da to stvaralaštvo predstavi javnosti i u teškim trenucima za sve nas, kao što je pandemija Kovid-19, koja nažalost svakodnevno odnosi živote. Muzika ima moć da pobudi ono najplemenitije u ljudima, da im da neku novu snagu da se izbore sa velikim nedaćama. Nadam se da će ‘Jutros mi je ruža procvetala’, odnosno moje viđenje te divne narodne pesme, biti podstrek ljudima u ovom teškom trenutku, pogotovo što znam da je mnogi izuzetno vole i nose u srcu – zaključuje muzičarka.

Pročitajte još: Bočelijeva božićna čarolija: Slavni tenor virtuelno iz zgrade opere u Italiji

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike