Sećanje na Olgu Ivanović: Legendarna Nikolajevićka

20.05.2021

18:35 >> 18:57

0

Autor: Dejan Ćirić

Interesantno je i iznenađujuće da i pored velike popularnosti u vreme prikazivanja serije i izvanredno odigrane uloge, nakon Pozorišta u kući više nije dob

Sećanje na Olgu Ivanović: Legendarna Nikolajevićka
Copyright Wikipedia/Stevan Kragujevic

Čuvena glumica Olga Ivanović rođena je na današnji dan, 20. maja 1921. godine u Horgošu. Od malena ekscentrična i izraženog duha, još kao devojka je bila zaljubljena u pozorište i scenski nastup ali, po sopstvenim rečima, nikada nije verovala da gluma može biti ozbiljno i profesionalno zanimanje. Dugo je bila jedino dete u porodici pa je bila dosta svojeglava. Pričala je da kao tinejdžerka nije bila lepa, a da su joj kasnije dosta pomagale frizura i šminka. Govorila je da je eksplozivna, nedosledna i nedisciplinovana. Ali i da je veoma humana i da je pogađa tuđa nesreća.

Ambicije i životni planovi Olge Ivanović bili su vezani za studije medicine i lekarsku karijeru. U osvit Drugog svetskog rata, u jesen 1940. godine, upisuje Medicinski fakultet u Beogradu, ali rat i potonja okupacija Kraljevine Jugoslavije prekidaju njeno školovanje.

Iako sa svega jednim semestrom Medicinskog fakulteta, tokom rata radila je kao bolničarka u improvizovanoj vojnoj bolnici u Aleksincu. Nagledavši se svakakvih strahota, počela je da sumnja da lekarski poziv ipak nije za nju i odlučila da po povratku u Beograd okrene „novi list“ u svom obrazovanju.

Wikipedia/Stevan Kragujevic

Put ka zvanju profesionalne glumice ipak nije bio nimalo lak. Posle nekoliko neuspešnih nastupa na audicijama za Akademiju dramskih umetnosti, kada je već pomislila da ni od glumačke karijere neće biti ništa i razmišljala o povratku na medicinu – uspela je. Sve ostalo je istorija.

Na sceni je najznačajnije domete ostvarila u zlatnim danima Beogradskog dramskog pozorišta, kao i u prvim decenijama rada „Ateljea 212“. Tumačila je prvenstveno uloge iz savremenog domaćeg repertoara i na desetine onih po delima Šekspira, Havela i Krleže.

Pamtimo je i kao Culetovu mamu iz filma „Na mesto, građanine Pokorni!“, Nevenku Žurić iz „Levaka“, Olgu iz emisije „Obraz uz obraz“, ali ogromnu polularnost, širom granica Jugoslavije, stiče ulogom Snežane Nikolajević, džangrizave, arogantne i cinične tašte u kultnoj seriji „Pozorište u kući“ Novaka Novaka. Ova maestralno odigrana rola je bila uloga njenog života i na određen način determinisala čitavu četrdesetogodišnju karijeru.

Wikipedia/Stevan Kragujevic

Serija je snimana u produkciji Televizije Beograd. U prvoj sezoni snimljeno je 28 epizoda koje su premijerno prikazane od oktobra 1972. do aprila 1973. godine. Bila je toliko popularna u bivšoj Jugoslaviji da su snimljene još četiri sezone koje su emitovane tokom 1974, 1975, 1981. i 1984. godine.

Interesantno je i iznenađujuće da i pored velike popularnosti u vreme prikazivanja serije i izvanredno odigrane uloge, Olga Ivanović nakon „Pozorišta u kući“ nije više dobila nijednu zapaženiju ulogu na malim ekranima.

Kada su je nakon završenog snimanja serije u jednom intervjuu davne 1980. godine upitali da joj je ova uloga pomogla ili odmogla u karijeri, bez razmišljanja je odgovorila.

– O da, to je mač sa dve velike oštrice. Ja beskrajno volim taj lik, moram biti poštena i reći da mi je mnogo radosti dao, ali još više gorkih pilula. Da li znate da ja posle “Pozorišta” već punih pet godina ništa nisam zaigrala, ni na televiziji, ni na radiju, ni u pozorištu. Kao da sam u svesti svih poistovećena sa Nikolajevićkom, kao da svi misle da više ništa ne bih mogla da odigram, kao da tu Snežanu više ne mogu da skinem sa sebe. Pa, bila sam glumica i pre tog lika. Srećom, “Pozorište u kući” je došlo pri kraju mog glumačkog hoda, a ne na početku. No, ne treba se još predavati – rekla je tada glumica za jedan list.

Wikipedia/Stevan Kragujevic

U to vreme, glumce poput Mije Aleksića, Miodraga Petrovića Čkalje i Nede Arnerić smatrali su onima koji se najviše druže sa estradom, jer su sa predstavnicima te branše igrali u filmovima. Kada su Olgu pitali da li bi ona bila deo tog establišmenta, glumica je rekla:

-E tu sam imala pozive mnogo puta, naročito sada, posle “Pozorišta”. Ali, ja Nikolajevićku ne bih mogla da krčmim, niti mislim da bih na estradi umela da se snađem. Ja se bojim tog medijuma, ja sam karakterna glumica i mislim da nikad ne bih mogla nešto da uradim, estrada mi je strana, ja jednostavno nisam kao Mija, Čkalja, ili Neda – rođena za to.

Pročitajte još

Dva puta se udavala i iz oba braka dobila sinove. Poslednje godine života provela je povučeno, van profesionalnog delovanja. Umrla je 14. septembra 2001. godine u Beogradu. Imala je 80. godina i zauvek ostala upamćena kao legendarna Nikolajevićka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike