Emotivna ispovest Nebojše Dugalića o Žarku Lauševiću: U jednom momentu sam stao iza kamere i video nešto neverovatno

04.03.2024

08:20

0

Autor: Dejan Ćirić

"Mnogo smo razgovarali o poslu i životu, mnogo različitih polja bliskosti smo ostvarili. Ali, nažalost, kao da nam se nije dalo da to još traje", ističe glumac

Emotivna ispovest Nebojše Dugalića o Žarku Lauševiću: U jednom momentu sam stao iza kamere i video nešto neverovatno
Copyright ATA Images/Dušan Milenković

Film "Ruski konzul" Miroslava Lekića zatvorio je sinoć 52. FEST u Mts Dvorani, a jedan od vodećih glumaca u tom ostvarenju, Nebojša Dugalić, rekao je da je uživao da u svakom kadru gleda Žarka Lauševića i nije želeo da se snimanje sa njim završi.

ATA Images/Dušan Milenković
 

Dugalić je istakao da je svedok FEST-a već 35 godina, koliko ga posećuje, od kada je upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu i tu se preselio iz rodnog Kraljeva.

Dve različite uloge

- FEST je oduvek za nas studente bio praznik koji smo svi čekali i to nam je godinama formiralo ukus i pokazalo nam gde ide kinematografija u svetu. Sada je pripala ta čast, nakon duže od tri decenije, da film “Ruski konzul” u kome igram, zatvori festival, što mi je izuzetno drago - naglasio je Dugalić, dodavši da je ponosan što se “ovaj film uopšte dogodio” i da mu je mesto bilo na FEST-u.

ATA Images/Dušan Milenković
 

- Mislim da će naš film zaokružiti festival i da će imati neki svoj život dalje. Dugo je rađeno na "Ruskom konzulu", i svi smo se zdušno potrudili da ispričamo i posvedočimo neko vreme koga se sećamo, što je vezano za ono što i danas živimo. Imamo i prostora, sa druge strane, da mnogo toga u sebi preispitamo", naveo je glumac.

Dugalić je ove godine na FEST-u bio prisutan sa dva filma. Osim "Ruskog konzula", on igra i u neobičnoj komediji “Jorgovani”, reditelja Siniše Cvetića, gde tumači ruskog filmskog producenta, i celu ulogu je izneo isključivo na ruskom jeziku. Posebno mu je drago da su ta ostvarenja našla svoje mesto u programu 52. FEST-a.

Promo/Košutnjak Film
 

- Lepo mi je što su filmovi i moje uloge toliko različiti. U “Jorgovanima” je baš komična rola, a u “Ruskom konzulu” izrazito dramska. Dva različita čoveka i žanra, što mi je veoma interesantno, jer će publika imati prilike da vidi kod mene sasvim različite nijanse - ocenio je glumac.

Radost sa kojom bismo stajali u kadru

Publika i cela umetnička javnost je sa posebnim, snažnim emocijama iščekivala premijeru “Ruskog konzula”, jer nas je nedavno napustio jedan od glavnih glumaca Žarko Laušević. Dugalić je poslednjih nekoliko godina delio mali ekran sa Lauševićem u serijama “Senke nad Balkanom” i “Državni službenik”. Kada je bio govornik na promociji Žarkove četvrte knjige “Padre, idiote” u Beograd, izjavio je da bi želeo da u budućnosti još više radi sa Lauševićem. Tako mu se ostvarila velika želja, jer su oni glavni junaci filma “Ruski konzul”, a Dugalić se Lauševiću pridružio i u drugoj sezoni TV serije “Kalkanski krugovi”.

Promo/Goran Đukanović
 

Nezamenljivog i neprežaljenog glumca više nema, i premijera je samim tim bila veoma emotivna.

- Veoma je teško govoriti sada o njemu i toj temi. Imali smo prilike dosta da radimo na različitim projektima, u raznolikim ulogama. Žarko i ja smo igrali neke sasvim drugačije likove, i najlepše od svega mi je bila ta radost sa kojom bismo stajali u kadru. Trebalo je videti kako se ja radujem, a kako Žarko. Kada je reč o “Ruskom konzulu”, to je bilo nešto posebno, jer je ovaj projekat zahtevao angažman svih naših najboljih i najjačih snaga da bismo mogli da posvedočimo jednu ovakvu priču, da se vidi da su to zaista dve gromadne sudbine - otkrio je glumac i dodao:

Promo/Vision Team
 

Nema više šta dalje od ovoga

- Tokom snimanja "Ruskog konzula" desilo se da se nađem iza kamere. Snima se njegov krupni plan, ja ga gledam sve vreme, i igram kao da se obojica vidimo u sceni, iako sam iza kamere. To je bilo toliko blistavo i neverovatno, da sam odmah pomislio: “Naravno, ovo mora da bude kupljen kadar, nema više šta dalje od ovoga”. Istovremeno priželjkujem da se dogodi neka barem tehnička greška, da bi reditelj Miroslav Lekić rekao: "Hajde još jednom”, da ga gledam u novoj varijaciji u istoj toj sceni. Dakle, Žarko nikada nije odigrao nijedan kadar identično koji smo snimili u istoj sceni.

ATA Images/A.K.
 

- Svaki put, ako ponovi kadar, odigrao je drugačije i dao do znanja da može i tako, na sasvim nov način da se odglumi. Koliko god da smo ponavljali, uvek je to od Žarka bilo blistavo. Kada Lekić kaže “kupljeno”, ja poželim da ipak bude još jednom da ga gledam i uživam. To mi je bila najbolja ilustracija zajedničke radosti saradnje sa Žarkom. Mnogo smo razgovarali o poslu i životu, mnogo različitih polja bliskosti smo ostvarili. Ali, nažalost, kao da nam se nije dalo da to još traje - zaključio je Nebojša Dugalić. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike