Ne mogu da kopnim kod kuće! Rizično je mene odabrati da igram: Mira Banjac o filmu "Još jedan dan"

29.02.2024

16:45

0

Poklonio mi je svoju intimu

Ne mogu da kopnim kod kuće!  Rizično je mene odabrati da igram: Mira Banjac o filmu "Još jedan dan"
Mira Banjac - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Glumica Mira Banjac je rekla da je zahvalna kolegi Radivoju Bukviću na ulozi u njenom jedinom kratkom filmu u karijeri "Još jedan dan", prikazanom nedavno na otvaranju 52. FEST-a.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

- Hrabar je Raša, u svakom smislu. Bilo je rizično odabrati mene za tu ulogu. Zbog godina, istanjenog zdravlja. Prvo smo imali dubok, intiman razgovor. To je zapravo priča njegove bake za koju je bio veoma vezan. Poklonio mi je svoju intimu - rekla je Banjac u intervjuu časopisu NIN.

Ako je teško ne znači da i nije lepo

Prema njenim rečima, film puno govori i o Bukviću, koji se okušao kao reditelj i koji je u "sumanutom vremenu punom buke i besa, isprazne gromoglasne taštine, skroman, duboko naklonjen pred onim što bismo mogli nazvati iskrom umetnosti i života".

ATA Images/Antonio Ahel
 

- Meni je to sve skupa nekako došlo i kao poklon. Bilo je zadovoljstvo raditi. Ne kažem da nije bivalo i teško. Ali, kao i u životu, ako je teško, ne znači da nije i lepo - navela je glumica.

Vredi samo ono što je ostalo u ljudima

Banjac je istakla da igra ženu našeg podneblja, koju je "prepoznala u svom mentalitetu", i zahvalna je sudbini što je tokom višedecenijske karijere odigrala "skrajnute, često malo povijene žene, obično u senci, (koje) su spasavale i sadašnjost i budućnost".

- Koliko sam umela i mogla, ja sam im kroz svoje role odavala poštovanje. Ne znam koliko sam uspela, ali znam da su mnoge zaživele među ljudima. A više puta sam rekla, i ponavljaću dok me ima - vredi samo ono što je ostalo u ljudima - rekla je Banjac.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Govoreći o stvarnosti u kojoj živimo, Banjac je ocenila da je "sve postalo jedan zamorni, sumorni, crni vašar", i da je "vređa toliko i takvo dominiranje banalnosti", od medija, pravosuđa, izbora i loše gradnje.

Među pet najstarijih aktivnih glumaca u svetu

- Od slučaja u osnovnoj školi "Ribnikar" još se nisam oporavila, deca na decu ruku digla. Ej, šta smo to uradili! Posrće nam i boluje kultura, a mi koji od nje živimo, na primer kad dođe Fest kao da živnemo, poverujemo da sve ide kako treba iako znamo i šta je i kako je - navela je Banjac.

Na napomenu da je među pet najstarijih aktivnih glumaca u svetu, Banjac je rekla da ne bi mogla da ne radi ništa i da kopni kod kuće.

Mira Banjac Promo/Damir Vujković
 

- Kad odem da radim, ništa me ne boli. I zahvalna sam životu što mogu da radim i FEST-u koji me iznova počastvovao. Umetnost je zdravlje, dobri filmovi su zdravlje. Mogu da osnaže čoveka - rekla je Banjac.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike