Džesika Braun Findli za 24sedam: Moramo li se skinuti do gole kože da bismo bile jednake s muškarcima?

12.07.2022

18:45

0

Autor: Dejan Ćirić

"Oduvek sam razmišljala o tome kako muškarac može da se bavi seksipilom žene i njenim mislima. Međutim, tokom decenija imidž ženskog seks simbola kreirali su upravo muškarci", ističe glumica

Džesika Braun Findli za 24sedam: Moramo li se skinuti do gole kože da bismo bile jednake s muškarcima?
profimedia-0184571853(1) - Copyright Džesika Braun Findli i Kolin Farel/Profimedia

Prošlo je skoro 12 godina otkako je britanska glumica Džesika Braun Findli (34) dočarala legendarnu lejdi Sibil Kroli u kultnom kostimiranom serijalu „Dauntonska opatija“ nagrađenom sa dva priznanja BAFTA, 15 Emija i više od 50 nominacija za istu nagradu.

Iako je u čuvenoj drami igrala samo dve godine, napustivši je na vrhuncu gledanosti, ova serija je Džesiki donela veliku popularnost, ali i niz uspešnih uloga tokom protekle decenije. U jednoj od njih upravo je gledamo na kanalu Epic drama petkom od 21 sat, a uprkos tome što se u seriji „Bludnice“ zadržala u epohi, kao Šarlot Vels, glumica nam se predstavila u malo drugačijem svetlu - u ulozi prostitutke iz 18. veka.

Džesika Braun Findli/Profimedia
 

U ekskluzivnom intervjuu za 24sedam Džesika otkriva koliko se položaj žena u društvu promenio tokom gotovo tri veka, ali i kako se navikla na popularnost koju joj je doneo rad u poznatim serijama.

- „Bludnice“ su za mene posle „Opatije“ bile velika prekretnica u pogledu sazrevanja. Sa Sibil sam zakoračila na scenu, a Šarlot me je naučila kako da se borim sa svim što ona sa sobom nosi. Zahvaljujući ovoj seriji naučila sam pre svega da zavolim sebe i svoje telo, da na neki način odrastem i shvatim kako se treba postaviti prema popularnosti koju donosi posao glumca i status javne ličnosti, ali i da naučim, čini mi se, najvažniju lekciju, a to je - zašto nikada ne smem da se izvinjavam zbog toga što sam žena - ističe glumica koja je pred kamere „zalutala“ iz potpuno druge umetnosti.

Džesika Braun Findli u seriji "Bludnice" Promo/Viasat
 

Naime, Džesika je od malih nogu bila zaljubljena u balet, a karijeru „na vrhovima prstiju“ profesionalno je negovala sve do osamnaeste godine. Tada ju je, nažalost, ozbiljna povreda članka naterala da baletanke okači o klin i sasvim neočekivano novu ljubav pronađe u glumi. A ta ljubav, uzmu li se u obzir svi naslovi koji krase njenu biografiju, bila je uzvraćena. Međutim, kako nam to priznaje, imala je poteškoća sa privikavanjem na sve prateće elemente posla u kom je pronašla svoju novu opsesiju.

Džesika Braun Findli/Profimedia
 

- Nikada nisam želela da se bavim glumom zbog popularnosti. U svet umetnosti došla sam prateći svoje strasti i sve ono što me činilo celom. Gluma nije bila moj prvi izbor, ali mi se dogodila. A sa njom je došla i ta društvena prepoznatljivost, odnosno slava. „Opatija“ je bila veliki hit, a sama činjenica da se nedavno pojavio i film govori o tome koliko je publika još željna sage o Krolijevima. Međutim, meni je to bila prva velika uloga, i u to vreme nisam bila spremna na toliki pritisak - otkriva Braun Findli i dodaje:

- Ono što me je najviše plašilo u tom ludilu jeste činjenica da više ne mogu da radim neke normalne stvari. Recimo, da spremim večeru za prijatelje i da posle toga odemo u pab na dobru živu svirku i piće, a da te svi ne prepoznaju i istog trenutka napadnu kao roj pčela. Uprkos tome što moj izbor nikada nije bio da nemam normalan život, shvatila sam da je to deo posla koji moram prihvatiti, baš kao i prisustvo na društvenim mrežama od kojih sam se uvek ježila. Ovo je 21. vek. Bilo da ste glumica, stomatolog ili majstor, morate imati Instagram - poručuje glumica uz smeh.

Džesika Braun Findli u seriji "Dauntonska opatija"/Profimedia
 

I dok danas dobar glas najbrže putuje putem interneta, Džesiku pitamo, kako su se za taj glas borile žene pre tri veka.

- „Bludnice“ su u stvari priča o tome sa koliko lakoće žene mogu da izgube pravo na glas. Radeći na ovoj seriji spoznaja koliko malo se na tom polju promenilo za mene je bila šokantna. Moja Šarlot je rečita, drska i spremna da se za svoje stavove bori kao pravo muško, a opet, tokom tri sezone svedoci smo toga koliko i najsnažniji glas „Bludnica“ može lako da utihne u muškom svetu – smatra Džesika i u nastavku priče pravi još jedan osvrt na popularnu seriju, ovog puta iz ugla muško-ženskih odnosa:

- Zanimljiva je sama postavka ove serije koja pokreće na duboko razmišljanje o argumentovanosti ženske borbe. Šarlot, iako je kurtizana, i radi u Lidijinom bordelu, gadi se svega što Lidija predstavlja. Iako se čini da je Lidija oko sebe okupila godinama ućutkivane žene kako bi zajedno provukavši se kroz neka „mala vrata“ ovladale svetom muškaraca, istina je da su te žene pristale na mušku igru. Ne verujem u priču o tome da se moramo skinuti do gole kože da bismo bili jednaki. Ravnopravnost se ogleda u stavovima i pravima, a ne u tome šta krijete ispod kože. To je ideja koju delim sa Šarlot, i zato mi je tužno što ista borba još traje i što mi i dalje pričamo o tome.

Džesika Braun Findli u seriji "Bludnice" Promo/Viasat
 

Po čemu ćete pamtiti „Bludnice“?

- Po tome što sam prvi put pred kamerama bila slobodna i osećala se kao prava žena. Ceo kreativni tim serije čine žene. Autori, reditelji, scenaristi, pa čak i glumačka postava, svi su mahom žene. I to je doprinelo tome da ovo bude prava ženska serija. Oduvek sam razmišljala o tome kako muškarac može da se bavi seksipilom žene i njenim mislima. Međutim, tokom decenija imidž ženskog seks simbola kreirali su upravo muškarci.

To je veliki apsurd, jer se ispostavlja da oni bolje od nas znaju kako da žena bude seksi. I što je još veća bizarnost, žene se već decenijama utrkuju da slepo slede one kriterijume seksipila koje za njih uspostavljaju muškarci. Zbog toga su „Bludnice“ posebne. Prvi put imamo priliku da ženu vidimo i otkrijemo kroz oči žene. Ne posmatrajući njene obline i golotinju, već ono čime ona istinski zrači i odakle u stvari potiče njena privlačnost.

Džesika Braun Findli u seriji "Bludnice" Promo/Viasat
 

Ipak, ne može se u potpunosti zanemariti uticaj ženskog tela u celokupnom seksipilu?

- Čini mi se da žene postaju seksualni predatori i razvijaju tu magnetnu privlačnost onog trenutka kada se osete komotno u sopstvenoj koži. Šarlot je takva. Njoj je jednostavno udobno u njenom telu. Naučila je kako da bude gospodarica. Ona govori ono što misli, a kada zavodi, onda je to pravi performans.

Bio mi je pravi užitak da sviram po dirkama njene duše. Iz sezone u sezonu zadirala sam u njenu intimu do najmračnijih kutaka. Shvatila sam da su moćan pokretač svakog čoveka njegova tuga i traume. To su ožiljci koji kroje ono što postajemo dok se borimo sa njima. Neko im se u toj borbi predaje i postaje njihov zatočenik, a drugi, poput Šarlot, nauče da kanališu njihov uvek živ bol, i da tu energiju bola koriste kao gorivo uz pomoć kog dalje gaze kroz život.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike