EKSKLUZIVNO: Dominik Devenport otkriva sve tajne jedne od najpoznatijih princeza na svetu i misteriju crne haljine

25.12.2021

19:30

1

Autor: Dejan Ćirić

„Imala sam ogromnu odgovornost da na pravi način donesem priču žene koja je bila prva „pop zvezda“ evropskog Dvora u svoje vreme. Kontroverzna, drugačija, žena sa stavom što je u tadašnjem muškom svetu bilo ravno jeresi. A opet, muškarci su je obožavali baš zbog toga“, ističe švajcarsko-američka glumica

EKSKLUZIVNO: Dominik Devenport otkriva sve tajne jedne od najpoznatijih princeza na svetu i misteriju crne haljine
Princeza Sisi - Copyright Serija "Princeza Sisi" Promo/Viasat

Na kanalu Epic Drama od sutra će premijerno početi da se prikazuje „Princeza Sisi“, potpuno nova serija iz šest delova u produkciji Story House. Ova raskošna serija daje nov i moderan pogled na život žene koja je postala carica Habzburškog carstva, stvarajući političku istoriju i postajući legenda na ekranu.

Ulogu carice Elizabete, čiji je lik ovekovečila čuvena nemačko-francuska glumica Romi Šnajder pedesetih godina prošlog veka, na nov način tumači švajcarsko-američka glumica u usponu Dominik Devenport.

Serija "Princeza Sisi" Promo/Viasat
 

Priča o ovoj revolucionarnoj carici odavno fascinira publiku, a sada je vreme da osvoji srca nove generacije u ovom novom i ambicioznom izvođenju, ispričanom iz moderne perspektive. „Sisi“ - raskošna, očaravajuća i relevantna serija emitovaće se širom centralne i istočne Evrope samo na kanalu Epic Drama, nedeljom od 21 čas. Premijera prve dve epizode je sutra, 26. decembra, i prikazivaće se tri nedelje zaredom.

Prva evropska zvezda, Sisi, sada ulazi u novu eru u ovoj fascinantnoj priči punoj intriga i strasti. Bezbrižna tinejdžerka zaljubljuje se u moćnog i poželjnog čoveka, cara Franca, koga glumi Nemac Janik Šuman. Ali on ima mračnu i opasnu stranu: ljubav koja nije suđena. Sisi mora da bira i prihvata izazov. Kroz ovu priču o odrastanju ona postaje samouverena, moderna žena, sposobna da donosi teške odluke, da se izbori sa gubitkom i na kraju da ispuni nezavisnu ulogu carice.

Profimedia
 

Poznata kao najlepša žena u Evropi, Sisi se bori protiv strogog, čak i okrutnog režima na dvoru i za svoje ideale, dok je Franc, ljubav njenog života, čovek čije emocije i osećanja potiskuje fasada strogog i brutalnog vladara Austrougarske.

Ova serija je savremeno oživljavanje ozloglašene priče o sazrevanju carice Habzburškog carstva i o mladim članovima carske porodice, rastrzanih između lične želje i političkih ograničenja, između moći i ranjivosti.

Glumica Dominik Devenport u ekskluzivnom intervjuu za naš portal otkriva sve o ovoj seriji, svojoj ulozi i onome što će gledaoci moći da očekuju u uzbudljivoj priči o legendarnoj princezi.

Uloga u seriji “Princeza Sisi” vaše je “vatreno krštenje”. Kolika je bila odgovornost i da li je bilo straha prilikom dočaravanja glavne i tako zanimljive i istorijski važne uloge?

- Počastvovana sam, naravno, što mogu da prikažem jednu istorijsku ikonu. Odgovornost je u tome da na pravi način donesem priču žene koja je bila prva „pop zvezda“ evropskog Dvora u svoje vreme. Kontroverzna, drugačija, žena sa stavom što je u tadašnjem muškom svetu bilo ravno jeresi. A opet, muškarci su je obožavali baš zbog toga. Takođe, drago mi je što će ova serija pružiti novi ugao posmatranja njene životne priče. Do sada smo imali priliku da je doživimo kroz filmove i serije kao suprugu austrijskog cara Franca Jozefa, a ovog puta fokus je na njoj - ženi koja je promenila budućnost najmoćnije carevine tog doba. Naravno, naša serija nije dokumentarac, to je izmišljena i romantizovana priča, ali je, ipak, način da se oda počast jednoj od najpoznatijih austrougarskih carica.

Serija "Princeza Sisi" Promo/Viasat
 

Šta je ono najintrigantnije što ste saznali o Sisi tokom priprema za ovu seriju?

- Bilo je mnogo iznenađujućih stvari. Pripreme i moje istraživanje uglavnom sam zasnivala na Sisi kao stvarnoj istorijskoj ličnosti. Pokušala sam da je kroz istorijske činjenice doživim kao osobu. Ovo je priča o veoma snažnoj, buntovnoj ženi koja sama donosi odluke i pokušava da se bori protiv pravila u komplikovanom svetu Habzburga. Ali ono što me je zanimalo u toj priči jeste razlog zbog čega je ona bila sve to. Istražujući ko je bila i kakva je bila njena prošlost, shvatila sam da ona nije odabrala takav način života jer je bila takav tip ličnosti, niti zbog toga što joj je takvo ponašanje bilo urođeno.

Serija "Princeza Sisi" Promo/Viasat
 

Ona je bila prinuđena da bude muškarac u muškom svetu, jer je samo tako mogla da opstane. Kao žena tog doba nije imala pravo na slobodu da ruši pravila. Ali kao žena koja ih je postavljala u neravnopravnoj borbi sa muškarcima pronašla je svoj način da ostvari sve što je zamislila. Privatno, sve to ju je zgražavalo, bilo joj je čudno i plašila se one sebe u koju su je drugi pretvarali. Da je imala izbor da živi život onako kako želela, Sisi bi pobegla od svega i izolovala se od sveta čiji je bila deo. Ali, kao buduća carica nije imala tu privilegiju.

Mogu li se u priči o Sisi prepoznati gledaoci danas?

Da, definitivno. Čini mi se da svaka priča, kad god da je ispričana, uvek nosi neku važnu lekciju iz koje se može makar nešto naučiti. Sisi je sinonim promena, a verujem da je jedino što je večno upravo promena. U prirodi je to smena godišnjih doba, pretvaranje materije iz jednog oblika u drugi, kako bi se rodio neki novi život. U našoj civilizaciji te promene se ogledaju u velikim revolucijama - društvenim, političkim, religijskim, seksualnim… Sisi je simbol tih promena. U njenoj životnoj priči možemo posmatrati kako se ta promena odvija. Zbog toga je takve priče važno pričati iznova. To je i najvažniji doprinos ove serije.

Serija "Princeza Sisi" Promo/Viasat
 

Šta je to što će naterati gledaoce da se zaljube u „Sisi“?

- Meni je bilo važno da ubedim ljude da se zaljube u Sisi kao ženu od krvi i mesa, ne u Sisi kao istorijsku ličnost ili caricu. Ona nije savršena princeza koja radi sve kako se očekuje od nje. Ne, ona ima mnogo mana. Ona pravi greške. Ponekad donosi neočekivane odluke, a vi se pitate zašto? Ja sam se zbog toga zaljubila u nju. Podstakla me je da se zapitam koliko daleko bih ja bila spremna da odem da bih se izborila za nešto za šta verujem da mi mora pripadati.

Serija "Princeza Sisi" Promo/Viasat
 

Njena veličina je u tome što je uspela da u svim tim igrama ostane verna sebi, da na putu ka moći ne zaboravi ko je, a to se lako zaboravi i kod mnogo jednostavnijih misija nego što je osvajanje jednog carstva. Postoji nešto veoma moćno u toj ideji: “Ovog trenutka JA odlučujem KO ću da postanem!“ To je onaj trenutak kada se zaista osetite živim. Nekoliko puta sam osetila taj nalet adrenalina u ovoj seriji. Imati kontrolu nad svojim životom je moćan afrodizijak.

Na kraju, dolazimo do pitanja koje zanima, verovatno svaku ženu koja voli epohu. Koja haljina princeze Sisi vam je bila omiljena? Postoji li neka koju biste voleli da imate u svom ormaru?

- Definitivno bi to bila crna haljina iz prve epizode koju nosim u sceni kada jašem konja. To je bila i jedna od prvih haljina koju sam probala. A dva su razloga zašto biram baš nju. Prvi je taj što bilo da ste u 19. ili u 21. veku, svaka dama mora da ima u svom ormarnu savršenu crnu haljinu, a drugi će vas šokirati, sigurna sam.

Serija "Princeza Sisi" Promo/Viasat
 

Ta crna haljina bila je jedina od koje me ništa nije bolelo, stezalo, žuljalo i povređivalo na bilo koji način. Posle ove serije mi je zaista potpuno jasna težina tog termina “dama”. Naterala sam čak i mog kolegu Janika Šumana, koji u seriji tumači lik budućeg cara Franca Jozefa, da samo jednom obuče korset koji su žene nosile svakog dana u to doba da bi shvatio kolika je naša žrtva bila kroz vekove. Brzo ga je zamenio za svoju carsku uniformu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike