Nada Knežević: Žena koja je pravila lom (FOTO)

28.10.2023

12:30

0

Nezvanično nosila je titulu "prve dame jugoslovenskog džeza"

Nada Knežević: Žena koja je pravila lom (FOTO)
Nada Knežević - Copyright Printscreen/RTS

Nada Knežević bila je jedna od najcenjenijih pevačica sa prostora bivše SFRJ, u vremenima kada je među pevačima vladala žestoka konkurencija, a kriterijumi za izlazak na scenu bili na najvišoj lestvici kvaliteta.

Ona je preminula pre tri dana u 83. godini, a vest o smrti saopštila je njena porodica.

Printscreen/RTS
 

I baš kako je nenametljivo stupila na scenu i osvajala je svojim glasom tako je tiho i neprimetno otišla sa ovog sveta, ostavljajući trag koji će dugo svetleti i obasjavati nas.

Prva dama jugoslovenskog džeza

Vrhunac slave dostigla je tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka i proširila je izvan Balkana. Nezvanično nosila je titulu "prve dame jugoslovenskog džeza".

- Moj put, kao i put svih nas, ne pišemo sami. Neko ih je, davno pre nas, ispisao - izjavila je pre deset godina za Novosti.

Printscreen/RTS
 

Započela je svoju muzičku karijeru veoma mlada. Već sa petnaest godina je počela da uči pevanje kod poznate operske pevačice Zdenke Zikove.

Tokom srednjoškolskih dana, pevala je na beogradskim igrankama, a njen talenat nije prošao nezapaženo. To ju je dovelo do Udruženja džez muzičara, što joj je omogućilo da se upusti u svet Radio Beograda.

Ko pravi ovaj lom?

Na vrhuncu karijere Nada Knežević je nastupala s nekim od najvećih imena svetske džez scene, a u posebnom sećanju ostao joj je nastup sa čuvenim pijanistom Čikom Korijom.

Printscreen/Youtube/kliklakloklap
 

- Trebalo je da sa Čikom Korijom nastupimo Miljenko Prohaska i ja, zajedno sa orkestrom Radio-televizije Zagreb. Iako sam na binu izašla bez prethodne probe, Čik Korija je nakon koncerta govorio: "Ko ovo peva, ko pravi ovaj lom?!" Pozvao me je tada da mu se pridružim kao stalna pevačica na njegovim nastupima... - ispričala je pre 15 godina u jednom intervjuu.

Bez skandala ali ovaj događaj se pamti

Njena karijera nije bila poznata po skandalima za razliku od danas, kada je to više pravilo nego izuzetak.

Ipak u istoriju muzike šezdesetih godina kada je vladala "žestoka konkurencija" među pevačima ali i među fanovima ostaće upamćen jedan događaj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dario Darko (@vinyl_manijak)

- Kada su Olga Nađ i Dušan Vidak, spikeri Raio televizije Beograd, objavili prvo ime pevača koji je dobitnik "Zlatnog mikrofona", publika je aplaudirala.

Na pozornicu Velike sale Doma sindikata, izašla je Lola Novaković. Na licu poznate pevačice se odražavalo uzbuđenje. Odmah za njom sva uplakana od sreće izašla je Anica Zubović.

I Nada Knežević, koja od uzbuđenja istrčava na binu, plače.  Tri pevačice se drže za ruke, i dok im publika aplaudira, one ne mogu da dođu do reči. To su dobitnici tri "Zlatna mikrofona".

Publika je tek tada shvatila da među dobitnicima nema njenog ljubimca - Đorđa Marjanovića.

Dvorana se zatresla od eksplozije nezadovoljstva. Svi ustaju na noge, zvižde, viču - ostalo je zapisano u Yugopapiru.

Printscreen/Youtube/Minja Subota
 

Tokom pedeset godina karijere Nada Knežević dobila je pregršt festivalskih nagrada, razna priznanja i estradne "trofeje", a 2007. godine je primila nagradu za životno delo na Nišvil festivalu.

Tada se i javno oprostila od scene i muzike, rekavši:

- To je bilo sve od Nade Knežević.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike