Rok Hadson: Holivudski bog u kandžama side i mračnih tajni spavaće sobe

02.10.2021

19:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Uskom krugu prijatelja i saradnika njegovo seksualno opredeljenje bilo je poznato, ali publika to nikada nije smela da sazna. Slika mačo muškarca koju su stvorile obožavateljke, pojačana pažljivim marketinškim delovanjem, nije mogla da bude uništena.

Rok Hadson: Holivudski bog u kandžama side i mračnih tajni spavaće sobe
Rok Hadson - Copyright Profimedia

Jedan od najboljih holivudskih glumaca prošlog veka zapamćen je kao prva javna osoba čije ime se povezivalo sa homoseksualnošću i AIDS-om. Zahvaljujući njemu, počelo je dovoljno pažnje da se posvećuje bolesti koja se do tada nije smatrala ozbiljnom, pa se danas, nažalost, Hadsonovo ime više spominje kada se govori o sidi, a manje o sjajnoj glumačkoj karijeri.

Glumačke sposobnosti talentovanog, zgodnog i šarmantnog Roka Hadsona, slava koju je stekao za života, tokom četiri decenije karijere i 70 snimljenih filmova, neopravdano su zapostavljene, tačnije, otišle su u drugi plan nakon njegove smrti 1985. godine, izazvane posledicama AIDS-a.

Postao je žrtva administracije Ronalda Regana, čiji je bio dugogodišnji prijatelj, povod da se počne sa sporim procesom izjednačavanja jedne bolesti sa pojedinim umetnicima i umetnošću, sa razvijanjem kolektivnog osećaja straha od homoseksualnih osoba.

Rok Hadson/Profimedia
 

Roj Harold Šerer mlađi rođen je 17. novembra 1925. godine u gradiću Vinetka, u državi Ilinois, kao sin telefonistkinje Ketrin Vud i automehaničara Roja Harolda Šerera starijeg. Kada je imao osam godina, otac je napustio njega i majku. Tokom školovanja pokušavao je da glumi u školskim predstavama, ali nije imao uspeha. Po završetku srednje škole zaposlio se kao poštanski službenik i na tom mestu radio do početka Drugog svetskog rata, kada je kao dobrovoljac otišao u vojsku i bio aviomehaničar. Pre nego je došao u Holivud radio je kao raznosač novina, nosio štapove za golf, vozio kamion…

Korpulentnog mladića lepog lica primetio je lovac na talente Henri Vilson, dogovorio mu audiciju u Holivudu, i odmah počeo da radi na stvaranju novog imidža i smišljanju umetničkog imena. Trebalo je snažnog vozača kamiona, visokog 196 cm, transformisati u glumca, što nije bilo lako. Nakon korektivnog zahvata stomatologa, niza časova glume i pevanja, Roj je 1948. debitovao sporednom ulogom u drami „Fighter Squadron“ pod imenom Rok Hadson (Rock kao stena, Hudson kao reka).

Teško je pamtio tekst, brzo zaboravljao sve što nauči, lako se zbunjivao, a legenda kaže da je na snimanju prvog filma čak 38 puta ponavljao jednu repliku, dok je nije izgovorio kako treba. Vilson je shvatio da mora da igra na najjaču kartu, na Hadsonov izgled, i da očara žensku publiku. Ogromnu šansu pružio mu je reditelj Daglas Sirk, sa kojim je snimio sedam filmova zahvaljujući kojima je postao romantična filmska zvezda. Godine 1956, prvi i jedini put nominovan je za Oskara, za ulogu u „Divu“ Džordža Stivensa, sa Elizabet Tejlor i Džejmsom Dinom. Osvojio je četiri Zlatna globusa.

Rok Hadson/Profimedia
 

Narednih godina snimio je niz romantičnih komedija sa slavnom partnerkom Doris Dej. Okušao se, i to uspešno, u vesternima i avanturističkim filmovima, a pokušaj odmaka od sličnih žanrova i želja za ozbiljnijim ulogama u nastavku karijere nisu prošli najbolje. Triler sa elementima naučne fantastike „Seconds“ Džona Frankenhajmera nije se svideo publici, kao ni Hadsonova uloga čoveka koji je plastičnom operacijom promenio izgled, potpuno drugačija od svega što je dotad glumio. Hadson je potom nastojao da održi popularnost radeći na televiziji, najviše u veoma gledanoj policijskoj seriji „McMillan & Wife“ (1971-1977), sa Suzan Sent Džejms. Kada je potpisao ugovor za snimanje serije, gdje je glumio bahatog inspektora, postao je najplaćenija televizijska zvijezda u istoriji.

Tokom pedesetih, uprkos liberalizaciji i rušenju određenih tabua, holivudske zvezde bile su pod budnim okom javnosti, koja je neumorno tražila i najmanju mrlju u njihovim životima. Svestan situacije, Hadson nikada nije pomislio da otkrije svoju homoseksualnost, ali je cena bila ogromna.

Uskom krugu prijatelja i saradnika njegovo seksualno opredeljenje bilo je poznato, ali publika to nikada nije smela da sazna. Slika mačo muškarca koju su stvorile obožavateljke, pojačana pažljivim marketinškim delovanjem, nije mogla da bude uništena. Tokom perioda najveće Hadsonove slave, u novinama su više puta pokušali da pokrenu tu temu. Kada je časopis Confidential 1955. godine hteo da objavi članak o Hadsonu kao homoseksualcu, studio Universal Pictures, za koji je tada radio, platio je 10.000 dolara za njegovo stopiranje.

Rok Hadson/Profimedia
 

Onog trenutka kada Hadsonov upadljivi celibat počinje da izaziva ogovaranja i spekulisanja, menadžer Vilson organizuje njegovo venčanje sa svojom sekretaricom Filis Gejts, želeći da ućutka radoznale. Brak je trajao od 1955. do 1958, Hadson suprugu nije podnosio, a Gejtsova je godinama nakon razlaza izjavila da bivšeg muža više nikada nije videla. Posle Hadsonove smrti napisala je kako je, što se nje tiče, brak bio pravi, te da je o navodnom dogovoru saznala mnogo kasnije. Postoji i priča kako je Filis bila lezbejka, te da je i njoj takav brak savršeno odgovarao.

Confidential je pokušao da napadne još jednom, kada se nekoliko godina kasnije činilo da je glumac u vezi sa glumcem Džordžom Naderom (u stvari je bio sa svojim asistentom Markom Milerom), ali je Universal opet reagovao na isti način, a Nader otpušten. Uprkos problemima, čini se da je Hadsonov seksualni život bio veoma intenzivan, a biografi tvrde da su ga posebno privlačili visoki, plavokosi i plavooki mladići, veoma česti posetioci zabava koje je organizovao u svojoj vili. Bio je u nekoliko dužih veza, a najozbiljnija je bila sa publicistom Tomom Klarkom.

Početkom osamdesetih, tokom prvih epizoda snimanja čuvene TV serije Dinastija, kada je konstantno zaboravljao tekst i morali su da mu ga zapisuju, postalo je jasno da njegovo zdravstveno stanje nimalo nije dobro. Kako je inače teško pamtio replike, nije zaboravnost privukla medije nego iznenadna mršavost i nagla ostarelost. Vidno propao i sa bolom na licu, Hadson je nagli gubitak težine najpre objašnjavao dijetom, anemijom, anoreksijom i, na kraju karcinomom jetre.

Rok Hadson/Profimedia
 

Kada se pojavio pored Doris Dej kako bi joj kao stari prijatelj pomogao u promovisanju šou-programa „Doris Day Best Friends“, glumica je bila iznenađena njegovim izgledom. Hadsonova homoseksualnost bila je tajna sve do 5. juna 1984. godine, kada mu je na lekarskom pregledu otkriven virus, a tokom naredne godine “slučaj Hadson” pokazao je celom svetu da opaka bolest ne štedi ni bogate ni slavne. U velikoj tajnosti odlazi u Pariz kako bi se podvrgnuo lečenju novootkrivenim lekovima, a u julu 1985. u tamošnjoj bolnici daje zvaničnu izjavu o bolesti.

Za nekoliko minuta ljudi su se panično razbežali zbog straha od zaraze, a u avionu za Ameriku bio je jedini putnik, jer nijedna avio-kompanija nije želela da ga vozi. Vest je do samog kraja skrivao i od partnera, Marka Kristijana, koji je posle Hadsonove smrti putem suda tražio i dobio milionsku odštetu, jer mu je glumac skrivao svoje stanje, pa je i sam oboleo.

“Nisam srećan što sam bolestan. I nisam srećan što imam sidu. Ali, ako će to da pomogne drugima, mogu bar biti srećan što znam da je moja nesreća imala nešto pozitivno”, rekao je 1985. čuveni glumac.

Hadson je prva slavna osoba koja je svetu otkrila da boluje od AIDS-a, a njegov izgled snažnog i bogatog belca nikako se nije uklapao u sliku koju su želeli da stvore o obolelima - isključivo narkomanima, siromašnim ili crncima. Nikada nije javno priznao homoseksualnost, iako je to vremenom postala javna tajna, mada je bilo onih koji su želeli da veruju da je heteroseksualac, i da je virus dobio preko niza transfuzija tokom teške operacije srca, kada mu je ugrađen peterostruki bajpas.

Rok Hadson/Profimedia
 

Smrt Roka Hadsona, na današnji dan, 2. oktobra 1985. godine, izazvana je karcinomom limfnih žlezda, a tok bolesti pažljivo su pratili mediji iz celog sveta. Objava da je glumac umro u šezdesetoj godini učinila je da sida, sa svim tajnama, nejasnoćama, težinom i surovošću, postane centar pažnje svetske javnosti.

Hadsonova smrt izazvala je svojevrstan šok, ne samo zbog toga što je bio slavan glumac nego i zbog toga što je bio veoma voljen i cenjen, kako od publike, tako i od kolega. Svi koji su ga poznavali sećaju ga se kao dobrog i velikodušnog čoveka, glumca svesnog svojih mogućnosti, profesionalca koji se nikada nije ponašao kao razmažena i zahtevna zvezda, kao “čoveka koji nije imao neprijatelja i kojeg ste morali da volite”.

Prema ličnoj želji, Rok Hadson je kremiran, a njegov pepeo je prosut u more.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike