Njegova najpopularnija pesma je skrivala tugu, a on je bio samouk, slavan i neveran: Životna priča Tota Kutunja

23.08.2023

11:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Do 2005. godine prodao je više od 95 miliona nosača zvuka

Njegova najpopularnija pesma je skrivala tugu, a on je bio samouk, slavan i neveran: Životna priča Tota Kutunja
Copyright Profimedia

Legendarni italijanski muzičar, pevač i tekstopisac Toto Kutunjo preminuo je juče u osamdesetoj godini života, u Milanu, nakon duge i teške bolesti. Bio je jedan od najuspešnijih evropskih muzičara sa karijerom dugom pola veka i pesmama koje su postale svetski hitovi. 

Profimedia
 

Rođen je 7. jula 1943. godine u severnoj Toskani pod imenom Salvator Kutunjo. Njegov otac je bio vojnik sa Sicilije, dok je majka bila iz Toskane, a nedugo nakon njegovog rođenja preselili su se u La Speciju. Muziku je zavoleo još u detinjstvu i odmalena je učio da svira bubnjeve, gitaru, klavir i saksofon. Nikada nije stekao muzičko obrazovanje, bio je samouk. Muzičku karijeru je počeo kao bubnjar, ali je kasnije osnovao sastav „Toto e i tati“ koji je izvodio njegove autorske pesme. Sa 28 godina se oženio i preselio u Milano.

Simbol Sanrema

Postigao je zapažene uspehe na brojnim izdanjima kultnog muzičkog festivala u Sanremu i pobedio na Evroviziji u Zagrebu, 1990. godine, sa čuvenom pesmom „Insieme“. Autor je i nekoliko šlagera, kao što su „L’Italiano“ i „Mediterraneo“, koji su prešli granice Italije i postali svetski hitovi. 1975. je osnovao sastav „Albatros“, sa kojim je prvi put učestvovao na Sanremu godinu dana kasnije, gde je osvojio treće mesto pesmom „Volo AZ504“.

Profimedia
 

Pisao je tekstove za velika imena italijanske i svetske muzičke scene - Dalidu, Adrijana Čeletana, Mirej Matje, Mišela Sardua, Džonija Halideja, Arvea Vilarda i mnoge druge.

Samostalnu karijeru je započeo 1978. godine. Sanremo je osvojio tek 1980. godine čuvenom pesmom „Solo noi“, nakon čega je bio vicešampion čak šest puta. Do 2005. godine prodao je više od 95 miliona nosača zvuka.

Pesma života i karijere

Najveći uspeh slavnog muzičara je pesma „L’Italiano“ koja je postala pravi svetski hit i bila svojevremeno najslušanija u Italiji i Švajcarskoj, a na drugom mestu u Francuskoj. "L’Italiano" je jedna od najupečatljivijih i najznačajnijih pesama i u modernoj italijanskoj muzici. Smatra se simbolom italijanske kulture i identiteta.

Profimedia
 

Delo koje nabraja mane i vrline Italijana, stereotipe vezane za državu, poput preteranog amerikanizma, poima se kao presek 80-ih godina u Italiji. Uz to, pesma ističe da se čovek, Italijan, ponosi što pripada toj zemlji i ovim stihovima želi da iskaže patriotizam. U spotu se pojavljuje i devojka odevena u boje italijanske zastave.

Imala je nekoliko talasa populatnosti, a poslednji je bio 2020. godine zbog pandemije. Te godine je korona odnela mnogo života u Italiji, što je svemu dalo tužan i tragičan prizvuk. Broj mrtvih se iz dana u dan povećavao. Tada su mnogi iz solidarnosti počeli da dele ovu pesmu kako bi podržali Italiju u sudbinskoj borbi. Pesma je prodata u više od 100 miliona primeraka širom sveta i prevedena je na mnoge jezike. 

Profimedia
 

Oženjen i neveran

Što se privatnog života tiče nikada nije krio da je oženjen i da nikada neće napustiti svoju suprugu Karlu, ali mu brojne afere nisu bile strane. Karla je vremenom prihvatala činjenicu da joj je muž neveran, a Kutunjo je u jednom intervjuu priznao:

- Zapravo sam opasan i vrlo pametan. U braku može da postoji samo jedan problem - nevera. Opasno je da se u nekom trenutku neko slomi i promeni. Ali ja sam umetnik i treba mi inspiracija. Da, varao sam. Ali ja imam samo jednu ženu u srcu - to je moja supruga.

Profimedia
 

2007. godine mu je dijagnostikovan maligni tumor. Podvrgnut je složenoj operaciji, prošao je nekoliko hemioterapija i na neko vreme je prestao da nastupa. Ali, uspeo je tada da izdrži sve poteškoće, da se oporavi i, na radost obožavatelja, vrati na scenu. Nažalost, bolest je ovog puta bila jača.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike