Stefan Milenković uoči današnjeg koncerta na Kolarcu: Kad nas vide rokeri i pankeri mi smo im kao „bela mečka“!

15.04.2023

13:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Iako je trebalo da nastupi na Trgu republike, zbog najavljenog nevremena, ovaj događaj će se održati u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine

Stefan Milenković uoči današnjeg koncerta na Kolarcu: Kad nas vide rokeri i pankeri mi smo im kao „bela mečka“!
Stefan Milenković - Copyright Promo/Banja Luka Fest

Proslavljeni svetski violinista Stefan Milenković danas će održati koncert pod nazivom „Beograd svira“ u Kolarčevoj zadužbini, u okviru 21. izdanja manífestacije "Dani Beograda 2023".

Početak je u 17 sati, a Milenković će nastupiti sa ansamblom "Belgrade Chamber Orchestra" i sastavom "Collegium Musicum", uz dirigenta Draganu Jovanović.

Foto:24sedam/Danilo Krša
 

Sledeće nedelje, 22. aprila, Milenković će nastupiti na prvom izdanju festivala "Plan B fest" u Banja Luci, sa Dr Neletom Karajlićem. U pitanju je humanitarni događaj koji će trajati dva dana, u koji se uključila i Fondacija "Novak Đoković" za pomoć deci u mnogim segmentima života.

Temelji mog života

- Sada je na redu opet "Rock El Clasico" u Banja Luci, što iskreno, jedva čekam, jer mi je tamo tazbina, pa sam na neki način na domaćem terenu. S druge strane, koncert za "Dane Beograda" je fantastična zamisao, meni su javili pre tri nedelje da ću nastupati, što je relativno skoro isplanirano. Naravno, svaki koncert u Beogradu predstavlja mi zaista ogromno zadovoljstvo. Tu su temelji ne samo mog života, već i ličnosti. Sada, kada smo se vratili iz Amerike, stalno sam između Beograda i Novog Sada, tako jedino može i uspeva da funkcioniše - ističe Milenković i dodaje da je njemu uvek, kako i glasi slogan ove manifestacije - "Beograd u srcu".

Novogodišnji koncert Stefana Milenkovića i Simfonijskog orksetra RTS Tanjg/Jadranka Ilić
 

Deluje da Milenković nikada u karijeri nije bio toliko angažovan na više strana gotovo u isto vreme. Internacionalni violinski institut, koji je osnovao naš violinista i muzički pedagog, uz podršku nacionalne platforme "Srbija stvara", raspisao je konkurs za izbor ovogodišnjih polaznika tog vrhunskog međunarodnog edukativnog programa. Muzički program kao masterklas će biti održan u Beogradu, od 29. juna do 22. jula ove godine.

- Samo je potrebno da se organizuje vreme. Stvarno verujem da ako sam organizovan i planiram dobro i dovoljno unapred, mogu dosta toga da postignem sa minimalnim stresom. Ali, čim sam malo manje organizovan, odmah me prekrije pravi cunami obaveza i pritisaka. Da bih izbegao taj osećaj da sam nekako leđima uza zid, onda uvek gledam unapred. Imam i ljude koji mi pomažu u svemu tome. Bez toga sve ovo ne bi bilo moguće - otkriva umetnik.

Promo/Tanjug/Fondacija NS/N.Babić
 

„Bela mečka“

Pedagodija, muzički projekat "Rock El Clasico" sa Karajlićem, solo koncerti, ili nastupi sa raznim drugim ansamblima, kakav je "Belgrade Chamber Orchestra" danas na Kolarcu, sve to gotovo istovremeno Milenković uspeva da realizuje, trudeći se da često bude nov i drugačiji u tim saradnjama. Možda je nekada teško razdvojiti toliko raznolikosti u tim ulogama.

- Sve je to deo moje ličnosti, tako da se uklapa, ali sigurno, kada bih svirao Franca Šuberta u koncertnoj dvorani, ne bih ga svirao na način kako bih to činio sa nekim rok bendom. U suštini te stvari ne mešam, a u glavi mi je to na neki način podeljeno. Mislim da jedna, druga i treća kategorija, jer bilo je tu raznih iskoraka, kada sam svirao i tango ili sa Edinom Karamazovim, utiču međusobno veoma pozitivno. Ako ništa drugo, to mi dosta otvara vidike, i te saradnje sa drugim umetnicima su uvek vredne i dragocene, bez obzira na to iz kog su muzičkog sveta, jer ne postoji bolji ili gori način, samo drugačiji - ocenio je Milenković koji u vezi projekta "Rock El Clasico" naglašava:

Koncert "Rock El Clasico" na Tašmajdanu Foto:24sedam/Danilo Krša
 

- Lepo je i interesantno videti kako rokeri ili pankeri organizuju svoje probe ili vreme, kako pristupaju tome, kako dolaze do svog finalnog rezultata i kvaliteta, i onda kad oni gledaju nas, mi smo im kao neka “bela mečka”. I kad uvide kako mi pristupamo pripremi koncerata klasične muzike, njima je to fascinantno. Meni je sve to divno, jer svako od njih ima neku svoju publiku, a eto dešava se da imamo i zajedničku, što pokazuje „Rock El Clasico“.

Centar svega klasična muzika

Opet, tu mu se želje za saradnjom sa kolegama iz drugih žanrova ne završavaju.

- Uvek ima toliko toga na nivou ideje, a meni je uvek važno da svaku zamisao, kako sam rekao, dovedem do kraja. Lako je i lepo maštati, ali ipak svaki od tih projekata zahteva posvećenost i, pre svega, vreme. Sada se neke stvari već i preklapaju, paralelno mi se dešavaju, tako da sam tu relativno oprezan, da sam sebe ne dovedem u neki cajtnot, da prosto više ne mogu da izdržim. Ipak, ne bih voleo da se svi ti projekti negde sudaraju. Ali, istina, imam još nekih zanimljivih ideja, koje ćemo objaviti uskoro zvanično, i trudim se da sve to rasporedim - naveo je Milenković i nadovezao na temu šta je suština njegovog umetničkog izraza.

Koncert "Rock El Clasico" na Tašmajdanu Foto:24sedam/Danilo Krša
 

- Želim da centar ovoga što radim bude klasična muzika. Ja nisam neko ko bi možda pravio konkurenciju svim tim kolegama rokerima. Meni lično je stvarno sve to divno, i to radim u neku ruku sa strane, i sa uživanjem, ali opet, fokus je na klasici, kojoj se stalno vraćam.

Savršena publika

Osim Kolarčeve zadužbine koje decenijama uvek lako osvaja, Milenković je punio i druge velike prostore u Beogradu, kao što su Sava centar, stadion Tašmajdan ili Knežev arsenal u Kragujevcu i mnogi drugi. Na pitanje da li je teško naći još prostora u kojima nije nastupa Stefan odgovara:

- Kad razmislim, po čitavom regionu sam svirao zaista na svim mestima gde koncert može da se održi, jer za klasiku su potrebni neki uslovi, čak i na otvorenom. Tako sam svirao u bivšim republikama u nekim tipičnim i netipičnim prostorima. Onda dolazimo i do Botaničke bašte koja je bila apsolutno predivna, nezaboravno iskustvo.

Novogodišnji koncert Stefana Milenkovića i Simfonijskog orksetra RTS Tanjg/Jadranka Ilić
 

- Tako i za današnji koncert postoji nekoliko opcija u Beogradu. Lepo je da sviram na Trgu republike. Nadamo se svi napolju, jer je to onda spektakl, ali opet i ako bude na Kolarcu, sasvim je u redu, jer je Kolarčeva zadužbina zaista fantastična. Takva publika i takva akustika, za nas je savršena - zaključio je Stefan Milenković, a u međuvremenu i jeste odlučeno da se koncert "Beograd svira" održi ipak u velikoj sali Kolarca, zbog najavljenog nevremena.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike