Bol ne prolazi: Otac Nebojše Glogovca dirljivo o svom sinu nakon pet godina od smrti

29.01.2023

19:00

0

Ja sam isprva mislio kako neće uspeti da upiše glumu

Bol ne prolazi: Otac Nebojše Glogovca dirljivo o svom sinu nakon pet godina od smrti
Nebojša Glogovac - Copyright Antonio Ahel/ATA Images/Z. Milutinović

- Nema dana da na njegovom grobu ne zateknem cvet. Imao je očigledno mnogo poštovalaca. Nadgrobna ploča je uvek sređena, obrisana, par sveća gori... Drago mi je zbog toga - ispričao je  Milovan Glogovac, otac Nebojše Glogovca, gostujući u emisiji "Dok anđeli spavaju" autorke Marine Rajević Savić.

Protojerej-stavrofor Milovan Glogovac, otac Nebojše Glogovca, prisetio se detinjstva i odrastanja čuvenog glumca i otkrio kako je uspeo da nađe snagu da nastavi život nakon smrti sina, ali i supruge, koja je preminula godinu dana nakon glumca.

Nebojša Glogovac / ATAImages
 

Bolje da bude dobar glumac nego loš sveštenik

Otac Milovan Glogovac u dirljivom razgovoru sa Marinom Rajević Savić otkrio je da bol nakon smrti Nebojše ne prolazi, ali da snagu pronalazi u veri, prenosi Informer.

Na početku razgovora otkrio je kako nije bio svestan glumačke veličine svog sina jer su ga u porodici svi gledali kroz figuru sina, brata, supruga i oca.

- Gluma je specifičan posao i svakako nam je bilo stalo do toga da pokaže prave rezultate. Kada je krenuo tim putem, imali smo jedan drugačiji razgovor. Nebojša je prvo upisao psihologiju.

Nebojša Glogovac / ATAImages / Stefan Tomašević
 

Jedan od profesora, Braca Ognjanović, šalio se kako je on od Nebojše napravio glumca jer ga je oborio dva puta. Kad je video da tu treba mnogo da se "zapne", da se radi, odlučio se za glumu.

Ja sam isprva mislio kako neće uspeti da upiše glumu. Moj uslov je bio da upiše i teologiju. Nebojša je zaboravio to obećanje kasnije. Govorio sam: "Bolje da bude dobar glumac nego loš sveštenik." I dalje smatram da bi mu da je završio teologiju to mnogo koristilo u poslu kojim se bavio - istakao je Milovan.

Lik Draže mu je legao

Glogovac je u seriji "Ravna gora" tumačio lik Draže Mihailovića, zatim je igrao u filmu Rajka Grlića "Ustav Republike Hrvatske". Na Pulskom filmskom festivalu dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu.

Njegov otac kaže da je tada shvatio da je Nebojša zaista izuzetan glumac.

- Hvalili su ga svi. Veoma brzo naučio je dijalekt. Lik Draže mu je legao, budući da smo mi potekli iz četničkog kraja. Pričao je kako je tom ulogom odužio dug prema precima - priseća se otac.

Antonio Ahel/ATA Images/Z. Milutinović
 

Prve glumačke korake napravio u crkvi

Kada je Nebojša preminuo, jedino vera u to da nije sve završeno dala je nadu ocu Milovanu.

- Dok smo mi živi, molitva je veza sa onima koji više nisu sa nama. Bogu se obraćamo kao prijatelju, kao jednom od nas koji je prošao kroz ljudske probleme, i zbog toga je u stanju da shvati naš bol i tugu. Četrdeset godina sam sahranjivao ljude, i mlade, i stare, i decu, i pokušavao da im kao sveštenik pružim  utehu, dam nadu, očuvam veru. Ali kada se meni desio gubitak, bio sam prepušten tome da sam nađem snage da očuvam sebe u bolu. Moram da dodam da je velika neistina da sam ja sinu držao opelo na sahrani - rekao je otac Nebojše Glogovca.

Prisetio se i Nebojšinih prvih glumačkih koraka koje je, prema njegovim rečima, napravio baš u crkvi.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

- Tu je stekao odnos prema publici i javnosti, recitovao, pevao, bio je grlat i glasan... Nakon toga išao je u Dramsku grupu Radio Beograda kod Mike Aleksića od 12. do 18. godine. Voleo je glumu, i voleo je da odlazi kod dede na selo. Tu se formirao i njegov slobodarski duh - priča otac.

Nebojša je bio vernik i suštinski vezan za crkvu, a Milovanu nisu dozvolili da mu postavi krst na mestu gde je sahranjen u Aleji zaslužnih građana, što mu je posebno teško palo.

Od ideje da postavi versko obeležje na Nebojšin grob ne odustaje ni danas, iako su mu već jedanput skinuli postavljeni mesingani krst.

Nebojša Glogovac je preminuo 9. februara 2018. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike