Jakov Jevtović: Za film „Oluja“ je potrošeno najviše municije u novijoj srpskoj kinematografiji (FOTO/VIDEO)

21.01.2023

19:00

0

„Treba da se zna da bi svaka država koja je imala bilo kakav sukob tog tipa, snimila film o tome“, smatra glumac

Jakov Jevtović: Za film „Oluja“ je potrošeno najviše municije u novijoj srpskoj kinematografiji (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam

O filmu “Oluja”, rizicima glumačkog posla, glavnim i sporednim ulogama, pričali smo sa glumcem Jakovom Jevtovićem, koji u ovom ostvarenju tumači lik gazde kafane.

Čitavih 27 godina je moralo da prođe da bi priča o stravičnom stradanju Srba u akciji “Oluja” bila ispričana na dostojan način. Scenario se bavi životima običnih ljudi čije je sudbine rat trajno obeležio.

Promo/Omega Production
 

Jovo Maksić tumači lik Ilije, koji u želji da zaštiti svoje selo i porodicu koja u njemu živi, organizuje diverzantsku ekipu sa ciljem da neutrališe napade neprijatelja. Nedavno preminuli Davor Janjić glumi Bracu, lokalca koji je navikao da sve rešava parama, ali tokom “Oluje” doživljava katarzu. Poseban pečat ostavlja lik Daneta (Zlatan Vidović), koji kreće u osvetu zbog gubitka brata.

Gazda u kafani

- Moj lik se zove Gazda, on je gazda kafane, ima ime i prezime, to se vidi na nekoj tabli, Simo Ergić, ali su me svi zvali „gazda“. Ta ekipa, sjajni Jovo Maksić, Ljubiša Milišić i ostale kolege koje igraju u filmu, provode vreme u toj kafani, odlazimo na liniju fronta, vraćamo se u kafanu… On je jedan složen nihilistički lik, koji nema porodicu i koji jednostavno živi tu kafanu - rekao nam je Jakov, koji, igrom slučaja i sam ima ugostiteljski objekat “spore hrane” na Vračaru, koji se zove “Klemenca”.

24sedam
 

Upravo tu se našao sa ekipom emisije “24sedam sa Marom”, jer kada nije na snimanjima, priprema hranu za goste i upoznaje ljudsku prirodu kroz ugostiteljski posao, još i bolje nego kroz glumu.

Snimanje “Oluje” je zahtevalo ozbiljnu organizaciju i pripremu, jer je ovo prvi film snimljen o stravičnom progonu Srba iz Hrvatske 1995. godine. Već iz trejlera je bilo jasno da je produkcijski i tehnički odrađen besprekorno i da se na efektima i kvalitetu nije štedelo.

24sedam
 

Ako neko omane desila bi se tragedija

Jevtović otkriva da je u ovom filmu iskorišćeno najviše oružja i potrošeno najviše municije u novijoj srpskoj kinematografiji.

- Svakako je riskantno, korišćena je, naravno, manevarska municija u samom dejstvu, prilikom opaljenja, ali postoji jedna caka, a vratiću se na slučaj Aleka Boldvina i celu priču koja se tamo desila. Tek kad se dogodila ta tragedija, svi smo postali svesni kolika je odgovornost potrebna svih stručnih lica, od oružara, preko cele ekipe. Konkretno, mi smo imali dosta dugih cevi, kalašnjikove, puškomitraljeze - popularne “cece” i pištolje - otkriva Jevtović i dodaje:

24sedam
 

- Navešću jednu situaciju. U okvirima je manevarska municija, ona je označena, i kad je u okviru gledalac ne može da zna da je ona manevarska jer je okvir zatvoren, a kod puškomitraljeza postoji onaj sanduk odakle izlazi lanac municije. Ljuba, koji igra Stevana, imao je zadužen puškomitraljez. Snimao je scenu gde trči i puca, to je širi kadar, a onda zalegne u poziciju i tu ide krupan kadar. U krupnom kadru, pošto izlazi municija, mora da bude zamenjena sa autentičnom bojevom municija i tu nema opaljenja, da bi nakon nišanjenja i njegove replike, opet išao rez, da se opet stavi manevarska municija, jer u suprotnom, ako neko tu omane desila bi se tragedija jer je u pitanju ozbiljna moć tog oružja - objasnio je glumac.

24sedam
 

U pauzama snimanja, uvek je jedno lice bilo zaduženo za čuvanje municije i oružja i niko drugi nije smeo da priđe.

„Film sa srećnim krajem“

Čestitke za film stižu i od kolega i od zvaničnika. Komentari od strane Hrvata, koji se mogu videti ispod trejlera na Jutjubu, govore o nerazumevanju - oni akciju “Oluja” neprikladno nazivaju “traktorijadom”, a ovo ostvarenje “filmom sa srećnim krajem”.

- Treba da se zna da bi svaka država koja je imala bilo kakav sukob tog tipa, snimila film o tome, tako da smatram da je film trebalo da dođe mnogo ranije. Lično poznajem mnogo Krajišnika i Ličana i krvno pripadam, po očevoj liniji, tom kraju, vezano za Benkovac, i nemam problem sa kritikama koje će doći - zaključuje Jevtović.

24sedam
 

Šta je glavni problem srpske kinematografije, zbog čega ga zaobilaze glavne uloge i kakvu perspektivu mu je otvorio kulinarski hobi, saznaćete ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa Jutjub kanala 24sedam tv.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike