Kalina Kovačević otkrila čiju sliku čuva uramljenu u svom domu: Kod njega bih igrala i nekog ko drži tacnu

18.12.2022

18:01

0

„Bio i neko ko je umeo da u tebi probudi emocije, da te vodi, da namiriše sirov talenat i da ga onda brusi“, ističe glumica

Kalina Kovačević otkrila čiju sliku čuva uramljenu u svom domu: Kod njega bih igrala i nekog ko drži tacnu
Kalina Kovačević - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Glumica Kalina Kovačević izjavila je da je sa iskustvom naučila da ceni nagrade, posebno onu sa imenom Ružice Sokić, da je ostala zahvalna Ljubiši Samardžiću na pruženoj prilici i da je srećna što je posle dve decenije karijere u pozorištu dobila priliku da sarađuje sa ocem Sinišom Kovačevićem.

Kovačevićeva je istakla da što više sazreva više se raduje i ceni nagrade kao što su Godišnja nagrada matičnog Narodnog pozorišta u Beogradu i nagrada "Ružica Sokić" koju je nedavno dobila.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

- Kad smo mladi više nam je stalo kako će drugi odreagovati, a sada, sa ovim iskustvom, mogu samo da se radujem i budem srećna onim što sam postigla ove godine - navela je glumica.

Primetivši da domaća publika voli klasično pozorište, Kovačevićeva je rekla da to pokazuju predstave "Godine vrana" i "Rat i mir“ u nacionalnom teatru.

Ružica bi bila srećna

Govoreći o nagradi "Ružica Sokić", koja joj je ove nedelje uručena u Ateljeu 212, glumica je istakla da je imala sreću da poznaje "Ružu odmalena i odrasta uz nju i njene savete".

- Mislim da bi bila jako srećna kada bi čula da sam dobila nagradu koja nosi njeno ime. Bila je jedna od naših najvećih glumica. Imala sam sreću da u „Velikoj drami“ igam sa njom i učim kroz igru. Govorila je da ne budemo sebični, ni u životu, ni na sceni.

Prema Kalininim rečima, za glumca je jako važno da shvati da je umetnost razmena emocije i energije, kako sa partnerom na sceni, tako i sa publikom.

- Ukoliko se samo baviš sobom, ta emocija ne može da dopre do publike. Svrha umetnosti je da zapita, a umetnika da te prodrma kao gledaoca, da se zamisliš. Mi ne nudimo odgovore, mi smo tu da vas probudimo - smatra glumica i dodaje:

Milan Maricic/ATAImages
 

- Posle predstave izgubim dva, tri kilograma. Adrenlin je tu, puno se dajemo, naročito kad publika sa vama plače, smeje se... Na kraju vas aplauz povrati u energetskom smislu.

U predstavi "Godine vrana" dobila je priliku da posle dve decenije glumačke karijere prvi put sarađuje sa ocem, pošto je prethodno samo uskočila u njegovu "Veliku dramu", nakon deset godina izvođenja.

- Ovo je naš prvi projekat i to je ljudima čudno. Uvek se našalim da nije poslednje za šta će me zvati. Odlično se slažemo. A sa majkom sam igrala i pre, sva tri puta snaju i svekrvu - otkrila je glumica.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Ljubiša se nije plašio

Bardu jugoslovenskog i srpskog filma Ljubiši Samardžiću je ostala zahvalana što ju je kao reditelj, sa 19 godina, uzeo da igra u filmu "Jesen stiže, dunjo moja" (2004), a potom u "Konji vrani" (2007) i seriji "Miris kiše na Balkanu" (2010).

- Imao je hrabrosti da uzme glumce za koje niko nije znao. Angažovati četiri mlada glumca nije mala stvar - naglasila je Kovačevićeva.

Glumica je otkrila da kod kuće drži uramljenu sliku Samardžića sa snimanja, jer je bio i neko ko je "umeo da u tebi probudi emocije, da te vodi, da namiriše sirov talenat i da ga onda brusi".

Predstava "Rat i mir", Narodno pozorište Beograd Tanjug/Dragan Kujundžić
 

- Išla sam na kasting, bila sam dete. Hvala mu, nije se plašio i verovao mi je. Kasnije sam mu govorila da bih kod njega igrala i nekog ko drži tacnu - istakla je glumica.

Upitana da li joj je majka dala neki koristan profesionalni savet, glumica je rekla da je to da se karijera gradi na odbijenim ulogama, ne samo odigranim.

- Nisu sve dobre za vas. Nisu sve suđene, nisu ni sve dobro napisane. Mora sve da se poklopi. Bolje je ulogu vratiti i zahvaliti se nego trošiti se. Glumci su nežna bića i lako se istroše ukoliko ne znaju da se čuvaju. 

U periodima kada je nisu zvali za uloge, kako kaže, "važno je ne pasti duhom, nego osmisliti neki projekat", kao što je sa kolegama iz Narodnog pozorišta uradila predstavu "Brakolomije" sa kojom su obišli svet.

ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Primetivši da su trenuci sreće retki u životu, Kalina smatra da ih moramo ceniti, a lično je ružna iskustva zaboravljala i nastavila dalje.

- Ako smo samo mračni i crni onda ćemo da vučemo sa sobom ljude. Čovek mora da ima vatre. U životu bez životne iskre ne možete da budete dobar umetnik - ocenila je glumica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike