Nisam pisao knjigu, ja sam se ispovedao: 24sedam na predstavljanju monografije Radoša Bajića (FOTO)

12.10.2022

18:00

0

Nije želeo da njegov opis profesionalnog i emotivnog života izgleda kao "priručnik za rezanje jabuke"

Nisam pisao knjigu, ja sam se ispovedao: 24sedam na predstavljanju monografije Radoša Bajića (FOTO)
Moj život – moja priča (7) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

U holu Jugoslovenske kinoteke, u svečanoj atmosferi, uz prisustvo brojnih ličnosti iz kulturnog i javnog života poput Bilje Krstić, Olivere Kovačević, Žike Nikolića, Branislava Lečića, Dušana Kovačevića, Nikole Rakočevića, Nele Mihailović i drugih predstavljena je monografija "Radoš - Moj život moja priča".

Reč je o monografiji Radoša Bajića koju je ovaj glumac i reditelj pisao, a kako je izjavio pred brojnim gostima, nije želeo da "monografija o njemu izgleda kao priručnik za rezanje jabuke".

Naime, Bajić je "na zaprepašćenje mnogih" dobitnik nagrade za životno delo "Pavle Vuisić" 2018. godine, a ovo priznanje podrazumeva i izdavanje monografije.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Tako da je Radoš Bajić odlučio da je sam napiše. Ceo "posao" je potrajao malo duže, pa je monografija tek sada objavljena. Knjiga je objavljena u velikom formatu, tvrdog poveza i bogato je ilustrovana fotografijama.

Glumac, scenarista, reditelj i producent je izjavio da nije imao nameru da objavi knjigu, a da sad, kad je već izašla, nikome neće biti dosadna.

- Knjiga nije neko komercijalno delo koje bi neko prodavao, pa onda zarađivao. "Radoš - Moj život moja priča" više podseća na spomeničko obeležje na jedan život - rekao je Bajić.

Prema njegovim tvrdnjama, današnja promocija u Kinoteci je bila jedinstvena jer je svako ko je došao dobio knjigu sa potpisom.  

24sedam/Katarina Mihajlović
 

U monografiji Bajić prvi put otkriva neke detalje o svom profesionalnom i privatnom životu.

- Ima puno stvari o kojima prvi put govorim. Ja sam uvek odvajao svoju porodicu od profesionalnih aktivnosti. Uvek sam se ponosio svojom porodicom, ali je nikad nisam gurao ispred sebe. Niste me viđali na naslovnim stranama sa porodicom, a to nije zato što smo ružni.  Porodica je oaza obnove svakog čoveka i to je bio moj princip. U ovoj knjizi sam napravio otklon od njega. Zato što je moja karijera moj život. U knjizi je opisano sve, od mog rođenja do danas, a najznačajniji deo mog života, krvna vena mog života je porodica - rekao je Bajić za 24sedam.

U monografiji otkriva i sve o seriji "Ravna gora", čije je snimanje prekinuto.

- Prvi put otkrivam šta se zaista dogodilo sa "Ravnom gorom", serijom koja je tako naglo iščilila i  nestala sa malog ekrana i praktično zabranjena. Zbog čega je zabranjena? Zbog čega su bile jedine demonstracije protiv jednog reditelja ispred RTS-a? Ko je stajao iza toga ali i niz drugih detalja - kaže Bajić, koji dodaje za 24sedam da je sve što želeo da kaže rekao u knjizi.

U njegovoj galeriji likova bilo je i "romatičnih heroja u koje se zaljubljuju lepe dame" i brojne uloge u komedijama poput Sekule.

Radoš priznaje da je često bio kritikovan od jednog dela kulturne javnosti, ali tvrdi da je jedino pravo merilo narod i da je zaista vredno "ono što narod voli":  

- Moj život su obeležili mnogi veliki problemi, borba za zdravlje i život, najteže životne okolnosti. Vi sad vidite glumca u kravati i odelu, svečanu atmosferu ali život je nešto drugo i trebalo je do toga doći. Ja sam došao u Beograd sam, penjući se Balkanskom ulicom. Nisam imao gde da popijem toplu supu. E taj put, kada krećeš popuno sam, pa sve do danas opisan je knjizi. Ja nisam pisao knjigu, ja sam se ispovedao - rekao je Bajić, dodajući da je na tom putu imao i pomoć Boga koji mu je uslišio svaku molitvu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Studentskih dana prisetio se Dušan Kovačević, prema rečima Bajića "najveći živi dramski pisac kojeg ima Srbija". On se prisetio njihovog upoznavanja tokom sedamdesetih godina, kada su upisivali današnji Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, koji se tada nalazio u Knez Mihailovoj, kod kafane Kolarac.

- Bili smo tada unikatna sirotinja, kakvi su inače studenti, i osvajali smo Beograd. Ja sam kasnije otišao u Atelje 212, a Radoš na film kome se posvetio. Uvek je imao nekoliko poslova u karijeri, ali najvažnija mu je bila isključivo porodica. Kad god se vidimo i čujemo, najmanje smo govorili o poslu, a uglavnom o tome kako rastu deca, kasnije gde je ko od njih na školovanju. Kako mu je porodica na prvom mestu, tako je i sa njom napravio najmoćniju televizijsku i filmsku kuću kod nas koja će sledeće godine imati premijeru jednog izuzetnog filma - najavio je Kovačević poznato ostvarenje "Heroji Halijarda" za koji je napisao scenario sa Bajićem u produkciji "Contrast Studios".

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Glumica Nela Mihailović je ocenila da je autobiografska knjiga Radoša Bajića "svojevrsno svedočanstvo trnovitog i blistavog puta jednog hrabrog, upornog i visprenog čoveka i umetnika".

Ona je istakla da Bajić ima jednu "nesvakidašnju moć", a to je da od svake filmske ekipe napravi porodicu.

- Uvek sam se pitala šta je to što mi prvo pada na pamet kada pomislim na Radoša, i to je definitivno porodica posle toliko godina saradnje. Ali ovaj put neću govoriti o njegovoj divnoj, velikoj porodici, koja mu je najveći uspeh i bogatstvo, najlepši svedok njegovog života, jedino pravo i postojano odmorište za sve njegove blistave i trnovite trenutke. Pričala bih o Radoševom jedinstvenom umeću da od svake filmske ili televizijske ekipe napravi veliku porodicu - rekla je nadahnuto ova glumica, koja igra u "Herojima Halijarda".

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ona je istakla da se Bajić uvek postavi kao glava porodice, brižan je prema svima, često  zahtevan i veoma strog, ali uvek i sam daje najviše.

- Radoš daje svima prostor, od autorske i glumačke ekipe do tehnike, da pruže svoj maksimum, tokom posvećenosti i istrajnosti u tkanju nekog novog dela. Tako je svima dao šansu da ostvare neki svoj san. Ja sam tako odsanjala svoj san radeći na filmu "Led" - bila je emotivna glumica.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Petar Arbutina, direktor Glasnikovog sektora za izdavanje knjiga i urednik izdanja, rekao je da je potrebna hrabrost pisati o svom životu, i da je Raoš Bajić pisao o "svemu o čemu se u ovoj sredini glasno ćuti".

- Glumac i tako svestrani umetnik je kompleksno tkanje. Radoš Bajić može biti ujedno moderan i tradicionalan. U svojim delima se trudio da se ne zaborave preci i ne osramote potomci. Davno je on krenuo za Beograd u kome nije imao nijednog rođaka, i to je bila kao neka misija i ne znate gde ćete stići. Mi danas dobro znamo gde je stigao Radoš Bajić i ova knjiga govori upravo o tome - zaključio je Arbutina.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Radošev sin Nedeljko Bajić složio se da je njegovom ocu najveći motiv i smisao u životu - porodica, kao prava životna snaga, tako da je ova knjiga zapravo priča o profesionanom životu jednog čoveka, scenaristi, glumcu, režiseru, ali i o deci, unucima, zetu, "priča o svima nama".

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kapitalni projekat će biti ratni spektakl “Heroji Halijarda” i mini-serija izvedena iz tog ostvarenja “Vazdušni most” prema scenariju i režiji upravo Radoša Bajića koji je danas rekao da je ovaj film u potpunosti rađen na stari način,"retro i demode".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike