Dvadeset godina bez Magi: Neprežaljeni odlazak crne princeze

18.09.2022

18:07

0

Muzika je bila njen vazduh, umetnost potreba i smisao

Dvadeset godina bez Magi: Neprežaljeni odlazak crne princeze
20220917_122423 - Copyright Mural u Uluci Nikodima Miloša u Beogradu 24sedam

- U mom normalnom stabilnom životu najnestabilniji deo sam upravo ja. I to ne zbog kakve psihičke ili ne znam kakve nestabilnosti, već zbog stalnog traženja u svim mogućim oblastima umetnosti i života- govorila je o sebi Margita Stefanović Magi, koja je umrla na današnji dan, tačno pre dvadeset godina.

Margita Magi Stefanović je najpoznatija kao članica kultne rok grupe “Ekatarina Velika” čije je stvaralaštvo obeležilo generacije koje su odrastale I sazrevale osamdesetih godina.

Za 43 godine svog života prešla je put od pijanistkinje koja obećava, pred kojom je bila internacionalna karijera, preko najveće ikone jugoslovenske rok scene, do beskućnice koja je živela u napuštenoj garaži u predgrađu Beograda. Njen život je bio nagrađen vanserijskim talentom i uništen srebrnom iglom.

„Ekatarina“ i Margita bile su jedno. Velike, svoje, neprolazne, tragične i slavne. Magi je bila crna princeza jednog vremena i izgubljenih generacija koje su tražile samo par godina za nas.

Muzika je bila njen vazduh, umetnost potreba i smisao, a Beograd njen svet u kome je odrastala, bojeći ga svojom magijom koju je čuvala u crno-belim dirkama. Isti taj Beograd, koji je kasnije počela da prezire, jer je prestao da bude njen, otvorio joj je vrata jednog novog sveta, početkom osamdesetih, kroz sudbonosni susret sa Milanom Mladenovićem u bioskopu „Topčiderska zvezda“. Susret koji će odrediti njihove živote. Sve ostalo je istorija. Životna priča sa nesrećnim krajem. Muzička partitura pretvorena u mit.

YouTube/vukekv
 

O njenom životu i stvaralaštvu napisano je na stotine tekstova i nekoliko kapitalnih knjiga: „Magi – kao da je bilo nekad“, Dušana Vesića, „Osećanja. O. Sećanja“, „Post Scriptum“ i „Sav moj bol“,  koje potpisuje njena najbolja prijateljica iz detinjstva Lidija Nikolić, koja u svojim delima piše kako o Margiti i fenomenu EKV-a, tako i o karijerama drugih velikih umetnika.

Iako vreme neumitno teče, sećanje na Margitu ne bledi, štaviše kao da obrisi sećanja postaju sve jači.

Pre dve godine Aki Rahimovski iz "Parnog valjka" ispričao je do sada nepoznati detalj iz njenog bogatog muzičkog života. Niame, Magi je je gostovala Parnom valjku na album „Pokreni se!“.

Pošto je EKV početkom 1985. godine snimila svoj album „Ekatarina velika“ u Zagrebu, Margita je odlučila da u tom gradu ostane još neko vreme. Tokom boravka u Zagrebu sprijateljila se sa članovima "Parnog valjka", koji su je pozvali da svirački gostuje na snimanju albuma „Pokreni se!“ (1985).

Na kraju, Magi je „smislila i odsvirala sve klavijature“ (osim klavira u „Stojim već satima“), piše na omotu albuma sa kog se izdvojio veliki hit „Ugasi me“.

- “Ugasi me” ima nekakav sazvuk… neverovatno je šta je ona tamo utisnula. Van vremena svira čudesno! Ta je pesma na ritam mašini, jer sam ja to nešto složio na licu mesta. Doslovno se u studiju dešavala pesma. I onda je ona svirala toliko dobro, da na kraju šest minuta traje pesma samo zato jer je do kraja došla ritam mašina koju smo snimili. I da je još dva minuta bilo, još bih pustio, jer je tako fluidno plovila… Fantastično!“ - prisetio se čuveni Hus iz “Valjka”.

Odsjaj Margitinog životnog puta dopire i do mlađih generacija, pa je tako nastala jedna sjajna predstava “Kao da smo bile nekad”.

Komad je autorski projekat mlade glumice Ane Vučić, nastao iz ljubavi prema EKV kao i Margiti.

Ana Vučić kao Margita Stefanović Foto: Anđelija Garić
 

Predstava se kroz odnos Margite i njene majke bavi univerzalnom temom roditelj-dete i postavlja pitanje da li ponekad roditeljska najbolja namera dovodi do propasti deteta.

Tokom priprema na predstavi glumica se bavila ozbiljnim istraživačkim radom, razgovarala sa ljudima koji su je poznavali, a i sama se oslonila na sećanje svoje drugarice koju je Magi kao dete čuvala.

- Lepo su je nazvali "Crna princeza", bila je mnogo nesrećna, tuga je bila središnji deo njene ličnosti - kaže Ana. Ali ipak, i pored te velike tuge koju je nosila Magi je bila beskrajno duhovita osoba.

Mural u Uluci Nikodima Miloša u Beogradu 24sedam
 

Da sećanje na crnu princezu ovog grada definitivno neće izbledetti dokaz je i jedan mural u neposrednoj blizini Novog groblja u Beogradu. Pored njenog naslikanog lika napisani su stihovi nepoznatog autora: “I slušaću muziku. Voleti ljude i pored svega… učiti ih da budu pravi ljudi. I neću zaboraviti Magi."

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike