Kako sam dodirnula tugu Margite Stefanović: Ana Vučić za 24sedam o monodrami "Kao da smo bile nekad" (FOTO)

27.05.2022

16:00

0

Komad je autorski projekat mlade glumice, nastao iz ljubavi prema kultnoj grupi EKV

Kako sam dodirnula tugu Margite Stefanović: Ana Vučić za 24sedam o monodrami "Kao da smo bile nekad" (FOTO)
1653654954371(1) - Copyright Ana Vučić kao Margita Stefanović Foto: Anđelija Garić

U potpuno novom pozorišnom prostoru u centru Beograda, u blizini Hrama Svetog Save, u Studio centru, na kamernoj sceni, u utorak 31. maja biće odigrana  monodrama „Kao da smo bile nekad“ o Margiti Stefanović, našoj tragično preminuloj heroini roka.

Komad je autorski projekat mlade glumice Ane Vučić, nastao iz ljubavi prema kultnoj grupi EKV kao i Margiti Stefanović umetnici, ikoni ove muzičke grupe, njene istorije i kulta koji je kasnije nastao.

Predstava se kroz odnos Margite i njene majke bavi univerzalnom temom roditelj-dete i postavlja pitanje da li ponekad roditeljska najbolja namera dovodi do propasti deteta.

Ana Vučić kao Margita Stefanović Foto: Anđelija Garić
 

Mlada glumica Ana Vučić je sebi postavila vrlo zahtevan glumački zadatak od kojeg bi zazirale i starije kolege. U prvom delu predstave igra majku Margite Stefanović, a u drugom delu Magi.

- Predstava je nastala kao diplomski rad kad nam je profesor zadao autorski projekat. Kao neko ko je veliki fan EKV, Margita je bila prirodni izbor, želela sam da prikažem deo njenog života koji do sada nikome nije bio poznat - priča ova mlada glumica za 24sedam.

Kako dodaje, tokom priprema na predstavi bavila se ozbiljnim istraživačkim radom, razgovarala sa ljudima koji su je poznavali, a i sama se oslonila na sećanje svoje drugarice koju je Magi kao dete čuvala.   

Tokom rada na osvetljavanju Margitine ličnosti, Ana je uspela sagleda sve uglove i prodre u suštinu onoga što je Stefanovićeva predstavljala svima na ovim prostorima.

Ana Vučić kao Margita Stefanović Foto: Anđelija Garić
 

- Lepo su je nazvali "Crna princeza", bila je mnogo nesrećna, tuga je bila središnji deo njene ličnosti - kaže Ana i dodaje da je i pored te velike tuge koju je nosila Magi bila beskrajno duhovita osoba.

Ana fizički ne podseća na Margitu ali u predstavi i na plakatu kao da gledamo u Magi, a ne Anu.

- Nikada nisam težila da zaličim na nekog, radim ulogu iznutra, tako sam pristupila i kod Margite. Mislim da sam uspela da uhvatim njen senzibiliet  - kaže glumica, dodajući da publika najčešće sa predstave u kojoj izgovara i Margitine reči  izlazi vidno potresena.

A odakle je dolazio sav taj bol kod Magi, koji možemo osetiti i u pesmama EKV.

Ana Vučić kao Margita Stefanović Foto: Anđelija Garić
 

Margita je pohađala muzičku školu „Josip Slavenski“ zajedno sa našim slavnim pijanistom Ivom Pogorelićem. Osim što su bili bliski prijatelji, ujedno su bili i najveći talenti svoje klase.

Kada je imala 11. godina (1970), zajedno sa Pogorelićem dobija ponudu od ruskog profesora Timakina za nastavak školovanja u muzičkoj školi u Moskvi. Njena majka je smatrala da je Magi premlada i oni odbijaju ovu ponudu, koja će odrediti njen tok života.

Monodrama "Kao da smo bile nekad" Foto: Andrijana Novaković
 

Margita je upisala Arhitekturu ne bi li se na neki način približila majci, ali majka nikad nije mogla prihvatiti da njen poziv bude muzika. Prekinule su kontakt i nikad ga više nisu obnovile.

Monodrama "Kao da smo bile nekad" Foto: Andrijana Novaković
 

Poslednje nedelje života Margita je provela je u beogradskom Centru za smeštaj beskućnika, a umrla je 18. septembra 2002. na beogradskoj Infektivnoj klinici.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike