Supermen ne traži pomoć! Elvisove reči koje su slutile kraj: Priča o samouništenju ili preživljavanju

21.08.2022

17:00

0

Poslednje godine svog života proveo je u jakim bolovima

Supermen ne traži pomoć! Elvisove reči koje su slutile kraj: Priča o samouništenju ili preživljavanju
Elvis Prisli - Copyright Profimedia

Najnoviji film o Elvisu Presliju "Elvis" Baza Lurmana potpuno je ostavio bez daha sve one koji vole dobar film, biografsku priču i na kraju sve fanove kralja rokenrola pa čak i samu porodicu velike zvezde.

Film je zajedno sa glumcem Ostinom Batlerom napravio iskorak kada je reč o biografskim filmovima, jer na jedan drugačiji ali autentičan način uspeva da ispriča priču glavnog junaka, bežeći od puke imitacije i prodirući u samu srž ličnosti glavnog junaka.

Možda bi kao najbolja ilustracija za ovu konstataciju bila činjenica da se mladi glumac Ostin Batler za ulogu kralja rokenrola spremao dve godine, detaljno se upoznajući sa životom Elvisa ali isto tako i pokušavajući da pronikne u "njegov duh", gledajući arhivske snimke, slušajući njegovu muziku.

Elvis Presli/Profimedia
 

- Prošao sam kroz svaki delić njegovog bića. Počevši od njegove duhovne evolucije i načina na koji se kretao do svih ostalih promena tokom godina - naveo je Ostin.

Zahvaljući ovom filmu ali i dovoljnoj vremenskoj distanci život kralja rokenrola ali i svega onoga što je išlo uz njega danas možemo da sagledamo na drugačiji način i tako još bolje upoznamo Elvisa koji je ostavio neizbrisavi trag u muzici.

Pored ovog filma veliki doprinos u sagledavanju života Elvisa na jedan drugačiji način ima i knjiga "Elvis: Predodređen da umre mlad" Sali Hodel.

Profimedia
 

Knjiga je objavljena prošle godine ali nakon filma "Elvis" dobija jednu potpuno novu dimenziju.

Kao neko ko je celog života Elvisov obožavatelj, Sali veruje da je većina knjiga napisana o ovom muzičaru, počev od “Elvisa” Alberta Goldmana iz 1981, izobličila njegov imidž i da je krajnje vreme da se to ispravi.

- Imao je razne zdravstvene probleme, ali ih je tako dobro prikrivao da je prekomerno uzimanje lekova sve ono što smo zapamtili. Ono jeste postalo problem, ali zašto je Elvis uopšte počeo da ih uzima? – pita se autorka knjige “Elvis: Predodređen da umre mlad”, a odgovore je probala da da u knjizi.

Pixabay
 

Poslednje godine svog života Elvis je proveo u jakim bolovima. Pevač koji je pedesetih godina svojim pesmama i nastupom na sceni dovodio tinejdžerke do ludila, dvadeset godina kasnije patio je od ozbiljnih zdravstvenih problema koji su na kraju bili fatalni.

16. avgusta 1977. godine Elvis je pronađen onesvešćen u svojoj vili. Hitno je prebačen u bolnicu gde je u 42. godini proglašen mrtvim.

- Elvisova priča se dugo priča kao priča o samouništenju. Ja je vidim kao priču o preživljavanju. Elvis je prvo morao da preživi krajnje siromaštvo, a onda je morao da preživi i ekstremnu slavu, da bi na kraju na red došlo  i njegovo zdravlje. Ostvario je američki san ali je ostao običan čovek sa ljudskim slabostima - izjavila je za Fox news autorka knjige Hodel.

Elvis Presli/Profimedia
 

Ona se nada da bi ova knjiga mogla doprineti da ljudi sagledaju "ljudsku" stranu Elvisa koja je stavljena na pijedastal zbog talenta, a zatim kad je počela da pada sa tog istog pijedstala, svi su nemo posmtrali kako se survava ka dnu.

– U trenutku kada se vratio turnejama, sedamdesetih godina prošlog veka, Elvis je brinuo o preko 100 ljudi. Govorio je: „Bolestan sam, ne osećam se dobro, ali ne mogu da stanem jer se svi uzdaju u mene“  – priča Sali Hodel.

Njegov polubrat Bili Stenli je izjavio da je Elvis bio izuzetno jaka osoba.

- Verovao je da sam može da reši svoje probleme. Jednom mi je rekao "Nikad nisi čuo da Supermen traži pomoć" - ispričao je za Fox News Stenli.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike