Šokantna otkrića bacaju novo svetlo na smrt kralja rokenrola: Predodređen da umre mlad

04.08.2021

15:01 >> 15:13

0

Autor: Dejan Ćirić

Elvis je, kako je tada navedeno, preminuo od srčanog udara zbog prekomerne upotrebe lekova i droge, od kojih je godinama bio zavisan. Pronađen je mrtav u kupa

Šokantna otkrića bacaju novo svetlo na smrt kralja rokenrola: Predodređen da umre mlad
Copyright Elvis Presli/Profimedia

Elvis Presli koji je umro 16. avgusta pre 44 godine, nije bio zavisnik od droga ili lekova, već je bio na raznim medikamentima zbog niza urođenih bolesti, tvrdi Sali Hodel, autorka knjige “Elvis: Destined to Die Young” (Elvis: Predodređen da umre mlad).

Šesnaestog avgusta, navršiće se 44 godine od kada je umro kralj rokenrola. Svet je sa nevericom primio vest o tragičnom Elvisovom odlasku u 42. godini života, a tadašnji predsednik Amerike Džimi Karter rekao je da je „zemlja ostala bez delića sebe“.

Elvis Presli/Profimedia

Presli je, kako je tada navedeno, preminuo od srčanog udara zbog prekomerne upotrebe lekova i droge, od kojih je godinama bio zavisan. Pronađen je mrtav u kupatilu svoga doma Grejslend u Memfisu. U trenutku smrti Elvis je imao više od 150 kilograma i jedva se kretao. U njegovoj krvi pronađena je visoka koncentracija jakih analgetika i drugih lekova, pa je zaključak toksikološkog nalaza bio da su oni doprineli njegovom preranom odlasku. Međutim, godinu dana pre smrti, Elvis je hospitalizovan zbog upale pluća, hepatitisa i uvećanog debelog creva, a sa viškom kilograma i zavisnošću od lekova borio se godinama. Američki mediji su izveštavali da mu je u poslednje dve godine života doktor Džordž Nikopulos prepisao gotovo 19 hiljada različitih lekova.

Pixabay

Međutim, kako tvrdi Sali Hodel, autorka nedavno objavljene najnovije knjige o legendarnom muzičaru pod nazivom “Elvis: Destined to Die Young” (Elvis: Predodređen da umre mlad), Presli nije bio zavisnik od droga ili lekova, već je bio na raznim terapijama zbog niza urođenih bolesti.

U knjizi Hodelova piše da je u trenutku smrti Elvis imao čak 11 bolesnih organa, dok je njih pet bilo „poremećeno“ od samog rođenja. Prema istraživanju ove istoričarke, brojni zdravstveni problemi nisu bili posledica njegove zavisnosti, kako su mnogi brzopleto zaključili, već činjenice da su njegovi baba i deda sa majčine strane bili veoma bliski rođaci. Svi potomci te grane njegovog porodičnog stabla, uključujući Elvisovu majku i trojicu ujaka, umrli su mladi.

Hodelova tvrdi da nije reč ni o kakvoj slučajnosti to što je Elvisova majka Gledis preminula sa 45, a njen sin u 42. godini.

Elvis Presli sa roditeljima Vernonom i Gledis 1950. godine/ Profimedia

– Oboje su imali sličan četvorogodišnji period naglog pogoršanja zdravlja, što je posebno zanimljivo jer nisu bili na istim lekovima – izjavila je Hodel za Gardijan.

Ona piše u knjizi da su Elvisovi zdravstveni problemi bili isprepleteni sa njegovom teškom životnom sudbinom (rođen je u velikom siromaštvu), i da je imao oboljenja devet od 11 postojećih sistema organa. Pet od tih devet bolesti imao je od rođenja. Njihova analiza, veruje autorka, jedan je od načina da se mitski lik Elvisa humanizuje i da se on predstavi samo kao čovek od krvi i mesa koji je pred kraj života imao neutoljiv apetit.

– Elvisa mnogi vide kao ili većeg ili manjeg od običnog čoveka, ili boga ili samo sliku, i često je sveden na rokera koji je umro na podu svog kupatila od prevelike doze pilula. To nije tačno, nije dovoljno dobro i nije pravedno reći za čoveka koji je preokrenuo naš univerzum u kulturološkom smislu. On je bio bolestan čovek koji je skrivao svoje slabosti da bi mogao da puni koncertne dvorane i izdržava svoju porodicu. Razumevanjem njegovih mana i proučavanjem njegovog medicinskog kartona možda ćemo moći ponovo pronaći njegovu čovečnost – objasnila je Sali Hodel.

Elvis Presli/Profimedia

Kao neko ko je celog života Elvisov obožavatelj, Sali veruje da je većina knjiga napisana o ovom muzičaru, počev od “Elvisa” Alberta Goldmana iz 1981, izobličila njegov imidž i da je krajnje vreme da se to ispravi, prenosi euronews.rs.

– Elvis je izmenio našu kulturu kao niko pre njega i zaslužuje da ga tretiramo kao istorijsku ličnost, kao Henrija Forda ili Tomasa Edisona. Umesto toga, svi tekstovi o njemu svode se na senzacionalizam koji nas udaljava od istine – tvrdi Hodelova.

Roditelji Elvisove majke Gledis, Bob Smit i Oktavija Mansel, bili su deca Vajta i Ane Mansel, rođenog brata i sestre. I dok su mnogi opisivali njegovu porodicu kao zatucane prostake, autorka ističe da u to vreme brakovi među srodnicima nisu bili neuobičajeni i to u svim slojevima društva. Preslijevi preci su možda sklapali takve bračne zajednice zbog siromaštva ili međusobne blizine, ali, navodi Sali Hodel, dalji rođaci Frenklin i Elenor Ruzvelt su se, primera radi, venčali da bi bogatstvo ostalo u porodici.

– Kada bismo uklonili negativna značenja i fokusirali se na posledice, ostalo bi mnogo istine koju treba izneti na videlo – uverena je autorka.

Elvis Presli/Profimedia

Među oboljenjima koja je pripisala Elvisovim lošim genima su manjak alfa-1-antitripsina koji izaziva bolest pluća i jetre, problemi sa debelim crevom, manjak imuniteta i nesanica od koje je patio čitavog života.

Svi Elvisovi zdravstveni problemi, često isticani kao posledica zavisnosti od lekova koje je odobravao njegov ozloglašeni doktor Džordž Nikopulos, mogli bi, zapravo, sada biti pripisani ne tabletomaniji, već konkretnim oboljenjima koja su Presli i njegovi lekari pokušavali da ublaže.

– Imao je razne zdravstvene probleme, ali ih je tako dobro prikrivao da je prekomerno uzimanje lekova sve ono što smo zapamtili. Ono jeste postalo problem, ali zašto je Elvis uopšte počeo da ih uzima? – pita se autorka knjige “Elvis: Predodređen da umre mlad”.

Ona smatra da je dr Nikopulos bio kontroverzna figura.

– Prema mojim istraživanjima, on je uvek pokušavao da pomogne Elvisu, ali je ta linija između doktora i prijatelja bila zamagljena. Jedan od razloga zbog kojih se roker kljukao lekovima bio je bol. U jednom trenutku ih je zaista uzimao previše, ali je počeo sam sebi da prepisuje terapiju jer je tražio način da ostane Elvis Presli – smatra Hodelova.

Elvis Presli/Profimedia

Možda će neki specijalista za zavisnost reći da su njene tvrdnje samo razrađena racionalizacija i opravdanje njegove “kraljevske” pojave, ali autorka ističe da je Presli osećao ogromnu odgovornost i prema svojoj porodici (skoro deset rođaka je živelo sa njim u Grejslendu), svom bendu i Mafiji iz Memfisa – kako su zvali njegovu poveliku svitu.

Pročitajte još

– U trenutku kada se vratio turnejama, sedamdesetih godina prošlog veka, on je brinuo o preko 100 ljudi. Govorio je: „Bolestan sam, ne osećam se dobro, ali ne mogu da stanem jer se svi uzdaju u mene“. Uverena sam da on nije bio zavisnik od lekova koji je tražio bekstvo od realnosti. Elvisova životna priča se često opisuje kao priča o uništenju, ali to je bila jedna uzaludna borba za opstanak, prvo sa siromaštvom a onda i sa zdravstvenim problemima. Bilo je teško biti Elvis. Niko pre njega nije iskusio toliku slavu i niko drugi nije mogao da ga zameni. On je samo pokušavao da funkcioniše u toj realnosti – zaključila je Sali Hodel.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike