Čovek koji je stvorio Džeka Nikolsona, zauvek promenio Holivud i izgubio najdraže biće u životu: Ko je bio Bob Rafelson

26.07.2022

09:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Radio je na kultnim filmovima „Poštar uvek zvoni dvaput“, „Goli u sedlu“, „Pet lakih komada“ i mnogim drugim

Čovek koji je stvorio Džeka Nikolsona, zauvek promenio Holivud i izgubio najdraže biće u životu: Ko je bio Bob Rafelson
BOB RAFELSON 1 - Copyright Bob Rafelson/Profimedia

Bob Rafelson, scenarista i reditelj mnogih filmova nominovanih za Oskara, preminuo je 23. jula u 90. godini života. Njegova bivša supruga je potvrdila ovu vest i rekla da je ovaj umetnik već godinama bolovao od raka pluća.

Rođen je u Njujorku 1. februara 1933. godine u radničkoj, jevrejskoj porodici. Napustio je roditeljski dom još kao srednjoškolac tragajući za izazovima i uzbuđenjima. Bio je kauboj, rodeo jahač, džez muzičar, di-džej, lutalica, mornar, vojnik, studirao je filozofiju… Ali, žudeo je za velikim platnom.

Bob Rafelson/Profimedia
 

Rafelson je često sarađivao sa Džekom Nikolsonom. Radili su zajedno na filmovima kao što su „Pet lakih komada“ i „Poštar uvek zvoni dvaput“, „Head“ i „Kralj Marvinovih vrtova“.

Producirao je film „Goli u sedlu“, a zajedno sa Bertom Šnajderom kreirao je film „The Monkees“ iz kog je kasniju karijeru nastavio čuveni bend.

Najviše će ostati upamćen po tome što je učestvovao u građenju novog Holivuda s početka sedamdesetih godina prošlog veka, podjednako kao autor, i producent. Dao je šansu mladim autorima i pronašao je sredstva za filmove bez kojih danas ne može da se zamisli američka kinematografija.  

Jedan od najcenjenijih filmova u istoriji kinematografje „Pet lakih komada“ s Džekom Nikolsonom i Karen Blek snimljen je 1970, a to ostvarenje označilo je početak renesanse američke kinematografije. Tada je dobio i dve nominacije za Oskara - za najbolji film i scenario, čiji je bio koautor.

Bob Rafelson i Džek Nikolson/Profimedia
 

Pored već pomenutog motociklističkog epa Denisa Hopera „Goli u sedlu“, producirao je i „Poslednja bioskopska predstava“ Pitera Bogdanoviča.

Zahvaljujući Rafaelsonu dotadašnji klasični studijski sistem poklekao je pred buntovnom novom generacijom stvaralaca jedinstvenog filmskog jezika, kakvi su bili Martin Skorseze, Brajan de Palma, Frensis Ford Kopola i Stiven Spilberg. Kopola ga je nazvao jednim od najbitnijih filmskih umetnika našeg doba. Njegovi filmovi imali su velikog uticaja na Tarantina i Vesa Andersona.

Sa bliskim prijateljem Džekom Nikolsonom je sarađivao nekoliko puta. Sam Nikolson je jednom izjavio da je upravo Bob startovao njegovu karijeru.

Pijanista više klase koji žudi za životom radnika u „Five easy pieces“, depresivni voditelj tok-šou emisija u kasnim noćnim satima u „The king of Marvin Gardens“ kao i strasna ljubavna veza sa Džesikom Lang u filmu „Poštar uvek zvoni dvaput“, sve su to velike uloge Nikolsona, koje je režirao i napisao njegov prijatelj Rafelson.

Bob Rafelson i Džek Nikolson/Profimedia
 

Reditelj će kasnije reći da je ipak najponosniji na „Mesečeve planine“ iz 1990. o dvojici istraživača koji su tragali za izvorištem Nila, a glavnu ulogu je igrao Ričard Barton. Bob je deset godina uložio u snimanje tog ostvarenja.

Bob Rafelson se povukao iz sveta filma pre 20 godina da bi se posvetio porodici, supruzi Taurek i tada maloletnim sinovima Itanu i Harperu. Iz braka s prvom suprugom Tobi imao je dvoje dece Pitera i Džuli. Međutim, ćerku je izgubio 1973. kada joj je bilo samo deset godina.

2007. godine otvorio je Međunarodni filmski festival FEST u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike