Fatalna ljubav Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona: Poslednje pismo svog dragog odnela u grob

10.10.2021

18:30

0

Nekoliko dana pre nego što je umro, 1984. godine Barton je morao da pošalje pismo Elizabet. Njegove reči čuvala je decenijama na noćnom stočiću. Ono što joj je napisao, nikome nije otkrila, osim jednog delića...

Fatalna ljubav Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona: Poslednje pismo svog dragog odnela u grob
profimedia-0496962512 - Copyright Profimedia

Jedna od najburnijih i najstrastvenijih ljubavnih priča svih vremena jeste ona između Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona.

Njihova ljubav ozvaničena je brakom dva puta, a upravo na današnji dan pre 46 godina venčali su se po drugi put. Sve je počelo na snimanju filma "Kleopatra" 1962...

Ričard Barton je početkom šezdesetih otišao u osvajanje Amerike, a 1962. dobio je ulogu Marka Antonija u filmu "Kleopatra". Snimanje na kome se radilo nekoliko godina, počelo je romansom koja je postala glavna ljubavna drama veka.

Harizmatični i temperamentni Barton igrao je Antonija, a predivna Elizabet Tejlor glumila je Kleopatru. Tokom snimanja jedne od prvih ljubavnih scena između njih se rasplamsala strast. Kako se tada u medijima spekulisalo, poljupci su bili duži nego što je bilo potrebno za set, a oni su se često povlačili i nisu dolazili na snimanje. Romansu nije sprečila čak ni činjenica da je Barton dolazio na snimanje sa svojom ženom i dvoje dece, a Tejlor je bila udata za Edija Fišera. Strastvena ljubav, s jedne strane, postala je najbolja reklama za film, a s druge - konstantno je odlagano snimanje jer se par stalno svađao i mirio.

Profimedia
Elizabet Tejlor i Ričard Barton

Snimanje je završeno i Ričard i Elizabet su se razveli od svojih partnera i 15. marta 1964. godine, u hotelu Ritz u Montrealu za 10 minuta postali su muž i žena.

Mediji su izveštavali: Izgledali su prelepo - Barton u odelu, Elizabet u žutoj šifonskoj haljini, koju je za nju napravila kostimografkinja Irena Šaraf, u kosi je imala zumbule i ljiljane. Pozirali su fotografima u ogledalu, ljubeći se. Taj prvi brak je trajao jednu deceniju. Holivud je sa velikom pažnjom pratio njihovu vezu. 

Profimedia
Elizabet Tejlor i Ričard Barton

- Ja sam na sedmom nebu. Biću sa Bartonom do kraja mog života. Od detinjstva sam verovala da je moja sudbina predodređena, i ako je tako, moja sudbina je Ričard Barton - rekla je tada glumica, piše Grazia.rs

Za 10 godina braka zaradili su više od 50 miliona dolara - kao prava kraljica Holivuda, Tejlor je u godinama braka sa Bartonom glumila u filmovima, pod uslovom da tamo pozovu i njenog muža. Temperamentni i izražajni, oni nisu bili samo iza zatvorenih vrata svog doma, već i u kupovini: avion i jahta, nekretnine u Irskoj i na Tenerifima, kolekcija slika i antikviteta, dijamantskog nakita...

Burna ljubav... Brak, pa razvod, pa opet venčanje... Tako je izgledala veza legendarnih glumaca, Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona. Bili su rođeni jedno za drugo, trenutke koje su zajedno proveli bili su ispunjeni strašću, a onda su prekidali vezu.  

- Ona je bol u mom stomaku kad sam daleko od nje, moja najveća sreća, i ja ću je voleti uvek - napisao je Barton u svom dnevniku koji su 2012. objavili britanski mediji, a prenosi Blicžena.

 U njegovom dnevniku, koji je za štampu priredio Kristofer Vilijams, profesor sa Univerziteta u Svonsiju, piše i da je Elizabet pre prvog susreta Ričarda posmatrala kao velikog intelektualca, veoma duhovitog muškarca i velikog ljubavnika.  

Profimedia
Elizabet Tejlor i Ričard Barton

- Oboje smo bili u braku, ali je ta privlačnost bila strašna i buknula je u trenutku. Odmah sam znao, posle prvog pogleda, da neću moći da se odvojim od nje - napisao je Ričard.

Zajedno su bili i na filmu, Barton i Liz jedno kraj drugog na velikom platnu pojavili su se 11 puta. I to u antologijskim ostvarenjima.

Samo četiri godine pre njihovog prvog razvoda, 1974. Barton je zapisao u dnevniku.

- Čitav život bio sam neobično srećan, ali najveća sreća od svih je Elizabet. Pretvorila me je u uzornog čoveka kakav bi trebalo da budem, može da trpi moje gluposti, da toleriše sve što je kod mene nepodnošljivo, kao i moje pijanstvo, da me razume, da prašta.

Ali je onda i dodao nešto što bi moglo da otkrije uzrok njihovih nesuglasica.

- ... Ali ona je i neukrotiva, što u meni često izaziva bes, i iz svoje nemoći, ja počinjem da je vređam. To je ono kad javno kažem kako mi sjajno funkcionišemo u krevetu, ali čim ustanemo, počinje pakao.

A samo četiri dana pre njihovog raskida, na 10. godišnjicu braka, oglasila se i Elizabet, u pismu koju je uputila suprugu.

Profimedia
Elizabet Tejlor i Ričard Barton

- Moj dragi (i dalje) moj suprugu. Želela bih da ti kažem o mojoj ljubavi prema tebi, o mom strahu, uzbuđenju, čistom životinjskom zadovoljstvu tobom (i sa tobom), mojoj ljubomori, ponosu, povremenom besu na tebe. Više od svega o mojoj ljubavi prema tebi i ljubavi koju ti meni pomalo udeljuješ. Želela bih da mogu da pišem o tome, ali ne mogu. Mogu samo da ključam u sebi i nadam se da ćeš razumeti kako se zaista osećam. U svakom slučaju, žudim za tobom. Tvoja (i dalje) žena. P.S. Ljubavi, ne uzimajmo više nikad jedno drugo zdravo za gotovo! P.P.S. Zamisli samo - 10 godina!

Godinu dana je prošlo od njihovog razlaza do drugog venčanja 1975. u Bocvani. U tom periodu pauze Barton se zabavljao sa jednom konobaricom. Mediji su pisali da se Elizabet viđala sa prodavcem polovnih automobila.

I 1976. desio se konačan kraj. I posle kraja usledilo je:

- Brak sa tobom je kao život na ivici vulkana. Ali volim te, divna ženo! Ako te bilo ko povredi, samo mi pošalji nešto poput potreban si mi, ili jednu magičnu reč, Elizabet, i ja ću stići brže od zvuka - poručio je Ričard Barton Elizabet Tejlor, prenosi "Blicžena".

Profimedia
Elizabet Tejlor i Ričard Barton

O njihovom braku napisana je i knjiga "Furiozna ljubav", koja objašnjava da je tajna njihove trajne povezanosti u činjenici da je Barton bio jedan od retkih koji je mogao da prati hedonizam lepe Elizabet.

Posle razvoda, Ričard se ženio dva puta, sa Suzan Hant i Sali Hej. Dva puta se udavala i Liz, za Džona Vornera i Larija Fortenskija.

Bilo su to neke nove ljubavi u njihovim životima, ali ona stara nije prestala. Nekoliko dana pre nego što je umro, 1984. godine Barton je morao nešto da saopšti Elizabet.

Profimedia
Elizabet Tejlor i Ričard Barton

Napisao joj je to u pismu. Njegove reči čuvala je decenijama na noćnom stočiću. Ono što je Ričard napisao, nikome nije otkrila. Zahtevala je da je sahrane sa njegovim pismom. 

Elizabet Tejlor je preminula 2011. godine i danas se samo naslućuje šta je pisalo u tom pismu, pošto je svojim biografima otkrila samo delić: "U njemu mi je rekao da je njegov dom tamo gde je Elizabeta i da mu je želja da se vrati kući."

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike