Odri Hepbern: Glumica plave krvi koja nikad nije prebolela odlazak oca

04.05.2022

18:00

0

Majka ju je učila od najranijeg detinjstva plemićkim manirima kao i da njeno najjače oružje treba da budu ženstvenost i osmeh

Odri Hepbern: Glumica plave krvi koja nikad nije prebolela odlazak oca
Copyright Profimedia

Glumica Odri Hepbern rođena je na današnji dan 1929. godine u Briselu.

Ova glumica vanvremenke lepote i dan, danas predstavlja simbol gracioznosti, ženstvenosti, požrtvovanosti i stila.

Po majčinoj liniji, bila je u direktnom srodstvu s holandskom kraljevskom porodicom.

Majka ju je učila od najranijeg detinjstva plemićkim manirima kao i da njeno najjače oružje treba da budu ženstvenost i osmeh.

Profimedia
 

Odri je bila jedino dete holandske baronice Ele, i Džozefa, direktora banke u glavnom gradu Belgije, poreklom Irca.

Otac je napustio porodicu, a kasnije su saznali da je bio simpatizer nacista. Svu imovinu konfiskovala im je fašistička vlast zbog sumnje da u sebi imaju i jevrejske krvi.

Neko vreme volontirala je u bolnici lečeći ranjene vojnike, među kojima i budućeg producenta u čijem će filmu kasnije zaigrati.

Profimedia
 

Brak njenih roditelja bio je pun nesuglasica. Kada je napunila devet godina, roditelji su joj se konačno razveli. Pošto je njen otac, kao simpatizer nacista, otišao iz njihovog porodičnog doma, starateljstvo nad njom pripalo je njenoj majci, koja je nastavila da živi u Holandiji, u Arnemu. Ovaj događaj Odri je često navodila kao najtraumatičniji u životu.

Godinama kasnije pokušavala je da ga pronađe, što je na kraju i uspela. Oca je našla u Dablinu, veoma bolesnog, i mada nisu postali bliski, izdržavala ga je sve do njegove smrti.

Po završetku rata, Odri se preselila s majkom u London. Da bi preživele, njena majka radila je razne poslove, od čistačice do guvernante.

– Bilo je to teško vreme, ali nikada nisam plakala nad svojom sudbinom. Majka mi je uvek šila prelepe haljine i na meni se nije primećivala nemaština – govorila je glumica koja je karijeru započela 1948. malom ulogom u dokumentarnom filmu “Holandija u sedam lekcija”, a 1951. dobila je prvu značajniju ulogu u filmu “Priče mladih supruga”.

Nakon toga odlučila je da ode u Sjedinjene Države. U početku bavila se glumom isključivo iz finansijskih razloga kako bi pomogla majci oko troškova. Njena prva veća uloga bila je u filmu “The Secret People” 1951. godine u kome je tumačila balerinu. Kasnije igra u muzičkoj komediji na Brodveju koja se zvala “Gigi”. Za tu ulogu dobila je priznanje Theatre World Award. Posle toga, 1953. godine sa Gregorijem Pekom snima film “Praznik u Rimu” i osvaja Oskara za najbolju glavnu glumicu.

Glasine da se tokom snimanja između nje i Gregorija Peka razvila ljubavna veza, on je odlučno demantovao, dok je ona izjavila sledeće:

–  Zapravo, moraš biti malo zaljubljen u svog filmskog partnera, i obrnuto. Ako želite da ljudima prezentujete ljubav, morate je osećati. To je jedini način. S tim što se, naravno, romansa završava kad se okonča snimanje – govorila je Odri.

Jedan od njenih najpoznatijih filmova bio je “Doručak ko Tifanija”. Iako prvobitno uloga namenjena Merilin Monro, Odri je uspela ovaj film da napravi kultnim.

Kompozitor Henri Mancini bio je očaran Odri. Njena pozitivna energija mu je pomogla u komponovanju muzike za film.

Glavnu pesmu “Moon River” je napisao zajedno sa pesnikom Džonijem Merserom (on je napisao tekst), imajući u vidu baš Odri.

Napisao je numeru za pola sata. Pesma je prilagođena Odrinom glasu i ona ju je otpevala prelepo, u privlačno sanjivim muzičkim tonovima, piše Bosonoga.rs.

Odri je govorila da je bila najsrećnija na snimanjima, međutim ipak joj je trebala pauza od snimanja.

- Bila sam srećna na snimanjima, čak i kada mi u privatnom životu nije išlo najbolje, a onda sam se malo umorila od glamura i lažnih osmeha. Osećala sam se zlovoljno i rešila da se na neko vreme povučem i uživam u drugim stvarima, bez holivudskih zabava i ogovaranja. Želela sam da budem normalna osoba koja se po ceo dan posvećuje svojim sinovima – objašnjavala je Odri koja je od 1980. godine živela sa glumcem Robertom Voldersom, ali nije želela da se ponovo uda jer je prestala da veruje u brak kao instituciju.

Slavna glumica je bila i Unicefova ambasadorka. Posvetila je život borbi za bolje uslove dece koja žive u siromaštvu, a 1992. godine američki predsednik Džordž Buš nagradio ju je za požrtvovani rad predsedničkom medaljom slobode.

Poslednje godine života posvetila je humanitarnom radu.

Nakon jedne posete Somaliji svratila je u Kaliforniju, kod starijeg sina Šona kog je dobila u braku sa kolegom Melom Fererom. Zbog iznenadnih bolova u stomaku otišla je u bolnicu sa uverenjem da je u Africi pokupila neku infekciju. No, pregledi su otkrili rak, a prognoze su bile loše. Odri Hepbern umrla je u snu, 20 januara 1993. godine. Tog dana na svim Tifanijevim buticima osvanuli su njeni posteri sa stihom iz muzičke teme nezaboravnog “Doručka kod Tifanija”, koji je pevala uz gitaru na prozoru: “Audrey, our Huckleberry friend”.

Pamte se i reči koje je tada izgovorila Elizabet Tejlor: “Sada Bog na nebu pored sebe ima najlepšeg anđela”, piše Hello magazin.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike