Čija je haljina Džudi Garland iz filma "Čarobnjak iz Oza"? Umesto na aukciji, vlasnika traži na sudu

25.05.2022

18:30

0

Ona je pronađena prošle godine u kutiji za cipele tokom priprema za renoviranje univerziteta

Čija je haljina Džudi Garland iz filma "Čarobnjak iz Oza"? Umesto na aukciji, vlasnika traži na sudu
Profimedia

Posle decenija potrage, jedna od Dorotinih haljina iz filma "Čarobnjak iz Oza"  je pronađena.

Haljina koju je nosila Džudi Garland donirana je Katoličkom univerzitetu Amerike 1973. godine, ali je kasnije nestala. Ona je pronađena prošle godine u kutiji za cipele tokom priprema za renoviranje univerziteta.

Film "Čarobnjak iz Oza"/Profimedia
 

Bilo je planirano da se pojavi na aukciji po ceni od 1,2 miliona dolara. Međutim, došlo je do potpunog obrta u ovoj priči i haljina je povučena sa aukcije. Okružni sudija Paul Gardephe je zabranio aukciju nakon što je rođaka dominikanskog sveštenika Gilberta Hartkea, koji je dobio na poklon ovu haljinu, tražila da se vrati njemu u vlasništvo, piše Gardijan.

Gilbert Hartke je preminuo 1986. godine, međutim, njegova rođaka Barbara je tužila aukcionare. Ona tvrdi da haljina treba da bude u njenom vlasništvu kao njegove najbliže žive rođake, budući da je to lični poklon koji je dobio njen stric.

Film “Čarobnjak iz Oza”/Profimedia
 

S druge strane advokati tvrde da se njen stric kao dominikanski sveštenik zavetovao da ne prima lične poklone, tako da haljina može biti samo u vlasništvu Univerziteta.

Haljina koja je pronađena nošena je u sceni u kojoj se Doroti suočava sa Zlom vešticom sa Zapada u njenom zamku.

Profimedia
 

Džudi Garland je nosila nekoliko verzija plavo-bele haljine, ali se zna da, pored ove pronađene, postoji samo još jedna.

Julien's Auctions prodala ju je za 480.000 dolara 2012. godine, a aukcijska kuća Bonhams je ponovo prodala istu haljinu za skoro 1,6 miliona dolara 2015. godine.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Guardian