Sidni Poatje: „Crni Keri Grant“ koji je plenio šarmom i strašću koja obara s nogu

08.01.2022

18:00

0

Bez njega Holivud ne bi mogao da se menja i ruši sopstvene barijere nad velikim talentom jednog Afroamerikanca

Sidni Poatje: „Crni Keri Grant“ koji je plenio šarmom i strašću koja obara s nogu
Sidni Poatje - Copyright Sidni Paotje Profimeida

Sidni Poatje je prvi prokrčio put Afroamerikancima u svet zvaničnog Holivuda i teško da bi bez njegove pojave u kinematografiji kasnije karijere mogli ostvariti glumci poput Denzela Vošingtona, Tenesa Haurda i mnogih drugih.

Poatje je imao sedamdesetogodišnju karijeru, koja je uključivala uloge u klasicima „Pogodi ko dolazi na večeru“, „Poljski ljiljani“ i „Gospodinu s ljubavlju“.

Sidni Poatje/Profimedia
 

Velike revolucije se ne prave velikom bukom već tihim koracima. Tako bismo mogli opisati celu filmsku karijeru prvog Afroamerikanca koji je osvojio Oskara.

Sam Sidni Poatje koji je u 94. godini preminuo na Bahamima ne bi voleo da se stalno ističe njegova boja kože jer je i sam odbio ulogu Otela, smatrajući da je ukoliko dobije ulogu samo na osnovu boje kože i to jedna vrsta rasizma.

“On je postao nešto poput „crnog Kerija Granta“. Bio je prirodna filmska zvezda, koja je projektovala svoju strastvenost ali sa nekom dozom prefinjenosti. Bio je graciozan, muževan sa urođenim ponosom. Imao je prelep i melodičan glas koji je nastao kao rezultat njegovog odrastanja na Bahamima, a zatim muka kroz koje je prolazio pokušavajući u Njujorku da postane glumac vežbajući naglasak i slušajući „bele radio voditelje“, tako Sidnija opisuje londonski Gardijan.

Poatje je u Holivud stigao sa 22 godine i kako je izjavljivao to što je kasnije postao jedini istaknuti crnački glumac pretvorilo se u jedan „nepodnošljiv osećaj odgovornosti“. Kako se često ističe u njegovoj biografiji bio je sin farmera koji je uzgajao paradajz, sledio je svoj san i postao je holivudska zvezda.

Sidni Poatje/Profimedia
 

Skoro svi njegovi filmovi su podcrtani problematikom rasnih razlika. Pa tako jedan od najpoznatijih u njegovoj karijeri „Pogodi ko dolazi na večeru“ iz 1967. godine govori o crncu koji želi da se oženi belom ženom u vreme kad je u 17 američkih država bio zabranjen međurasni brak.

Oskara je dobio 1964. Godine za film "Poljski ljiljani", a 2002. godine i Oskara za životno delo.

Poatje je izuzetno vodio računa o ulogama koje je prihvatao i veoma je bio osetljiv na takozvane male uloge u kojima su crni glumci igrali batlere ili osuđenike.

- Nosio sam nadu i težnju jednog naroda za slobodom. Nisam imao nikakvu kontrolu nad sadržajem, nikakvu moć odlučivanja osim da odbijem ulogu u filmu i to sam često radio - izjavio je Poatje u jednom intervju 1989. godine.

I kao što je tiho, dostojanstveno i nenametljivo ušao u svet filma tako je i juče zauvek otišao ostavivši nam sve one sjajne i neponovljive filmove.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike