Merilin Monro u džaku za krompir: Potez koji je šokirao Holivud (FOTO)

01.06.2022

17:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Bila je i ostala legendarna holivudska ikona, jedna od najvećih svih vremena, o čijem se životu i karijeri i danas govori

Merilin Monro u džaku za krompir: Potez koji je šokirao Holivud (FOTO)
Copyright Profimedia

Američka filmska glumica, pevačica i model Merilin Monro, rođena je kao Norma Džin Mortenson na današnji dan, 1. juna 1926. godine.

Filmsku karijeru je počela 1947. malim ulogama, dok je već 1950. privukla pažnju publike i kritičara sporednom ulogom u kultnom filmu “Sve o Evi”, sa Bet Dejvis u glavnoj ulozi. Tri godine kasnije igrala je glavnu ulogu u ljubavnoj drami “Nijagara”. I tako je sve počelo…

Profimedia
 

Premda su njeni filmovi najčešće bili komercijalni, ali ne i kritički hitovi, Monro je bila jedna od najvećih filmskih zvezda pedesetih godina 20. veka i ostala legendarna holivudska ikona, jedna od najvećih svih vremena, o čijem se životu i karijeri i danas govori.

Najpoznatija je po ulogama u komedijama “Muškarci više vole plavuše”, “Kako se udati za milionera”, “Princ i igračica” i “Majmunska posla”.

Vrhuncem u njenoj karijeri se smatra film “Neki to vole vruće”, za koji je dobila Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu. Iako je bila poznata po svojim komičarskim sposobnostima, pred kraj karijere okrenula se ozbiljnijim ulogama.

Merilin Monro/Profmiedia
 

Njena smrt, 5. avgusta 1962. godine bila je i ostala predmet raznih spekulacija i teorija zavere. Postoje indicije da je ubijena zbog ljubavne afere sa američkim predsednikom Džonom Kenedijem, da se iz nehata otrovala prekomernim uzimanjem lekova i da je sebi namerno oduzela život, rešivši da okonča sa neprestanim razočarenjima u karijeri i ljubavnom životu.

Merilin je vrlo teško padalo što su joj celog života dodeljivane uloge naivnih i praznoglavih plavuša, i devojaka željnih novca, zbog čega, kako je mislila, nije mogla da pokaže svoje glumačke vrednosti.

Merilin Monro Profimedia
 

Ipak, Američki filmski institut je njen potencijal prepoznao smestivši je na šesto mesto na listi deset najvećih glumica svih vremena. Monro je bila i ostala kulturna, filmska, modna i gej ikona, i jedan od najvećih seks simbola 20. veka.

Slavna glumica ima mnogo kultnih fotografija, ali ona za koju mnogi ne znaju je ona u džaku za krompir, u kojoj je, kao i na većini, izgledala neverovatno.

Iza ove intrigantne slike stoji razlog zbog čega je fotografisanje uopše održano. Merilin Monro je dobila kritike zbog provokativne haljine koju je jednom prilikom obukla za zabavu koja se održala u hotelu Beverli Hils.

Merilin Monro/Profimedia
 

Za dotičnu crvenu haljinu rečeno je da je previše izazovna i izazvala je bes novinarke koja je glumicu nazvala "jeftinom i vulgarnom", rekavši da bi joj bilo bolje da na sebe navuče džak za krompir.

Sve ovo je dovelo do toga da su vodeći ljudi studija "20 Century Fox" iskoristili situaciju, objavivši danas poznatu fotografiju u kojoj je Monro pozirala u džaku za krompir sa korsetom, koja je dizajnirana da istakne njenu savršenu figuru.

Fotografija je u početku izazvala šok ali su ubrzo usledile sjajne reakcije i počela je masovno da se objavljuje dokazujući činjenicu da lepu ženu privlačnom ne čini samo glamurozna haljina, već da može da bude lepa i seksi i u džaku za krompir.

Merilin Monro/Profimedia
 

Ovako je govorila Merilin Monro:

“Smejte se jer život je lep, i ima toliko stvari zbog kojih se trebate smejati.”

“Psi me nikada nisu ujeli. Samo ljudi.”

“Ako možete navesti ženu da se smeje, možete je navesti na bilo šta.”

“Najviše volim da spavam, bar tada mogu da sanjam.”

“Bolje je da vas zamrze zbog onoga što jeste, nego da vas vole zbog onoga što niste.”

“Karijera je predivna, ali ne možete se sklupčati uz nju u hladnim noćima.”

Foto: Profimedia
 

“Ja sam dobra, ali nisam anđeo. Grešna sam, ali nisam đavo. Ja sam samo jedna mala devojčica u velikom svetu koja pokušava da pronađe nekoga koga će voleti.”

“Svi smo mi zvezde i zaslužujemo da sijamo.”

“Jeste li ikad primetili da je ’Ma nek ide sve dođavola’ uvek pravi odgovor.”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike