Josif Tatić: Drugovao sa Kišom, a Hemfri Bogart mu je bio uzor

13.04.2022

18:30

0

Šira publika ga najviše pamti po ulogama Slobodana Mihajlovića u „Šovinističkoj farsi“, Božidara Soldatovića Jataganca u „Boljem životu“ i Tanasija Vitorovića u „Grlom u jagode“

Josif Tatić: Drugovao sa Kišom, a  Hemfri Bogart mu je bio uzor
YouTube - Copyright Josif Tatić

 Za ulogu oca u predstavi „Hadersfild“ dobio je 2006. godine nagradu „Zoranov brk“.

Josif Tatić rođen je na današnji dan 1946. godine u Novom Sadu. Preminuo je u Beogradu 8. februara 2013. godine.

Najbolje ga je opisao njegov kolega Predrag Ejdus, sa kojim je prokrstario ceo region sa predstavom „Šovinistička farsa”.
 
- Za Taleta mogu da kažem da je bio izuzetno dobar čovek, sjajan umetnik, beskrajno duhovit i prijatan, čovek koji je uvek iznenađivao i okolinu i partnere svojim lucidnim rešenjima. Bio je strastveni epikurejac, uživao je u životu, bio je neprevaziđeni prijatelj i drug od koga nikada nisam mogao da očekujem da će uraditi nešto loše, nepristojno ili neprikladno. Imali smo ogromno poverenje jedan u drugoga i bili beskrajno vezani - govorio je Ejdus o svom kolegi.

Josif Tatić
 

Josif Tatić vodio je pravi boemski život. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u kome je ostvario više od četrdeset uloga svih žanrova.

U jednom trenutku je napustio pozorište odlučivši da bude slobodan umetnik, ali je ubrzo shvatio da ne može bez pozorišta i vratio mu se posle godinu dana.

Prvu ulogu imao je sa četiri godine u predstavi „Madam Baterflaj“. Igrao je ćerku Madam Baterflaj u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i za potrebe uloge nosio ogromnu plavu periku. Studirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Svoj posao je mnogo voleo, ali je najviše „mrzeo” da daje intervjue.

- Nemam ništa protiv intervjua, volim da ih čitam, ali ne volim da pričam o sebi ljudima koje ne poznajem. Sada, ovaj auditorijum koji me gleda, to su ljudi koje ja ne znam, a oni znaju mene, pa me je onda sramota. Ako budem pričao o sebi nešto lepo, ispašće da se hvalim, a ružno o sebi neću da pričam, normalno, nisam poludeo. Eto, zato ne volim intervjue - rekao je jednom prilikom u emisiji „Kao sav normalan svet”.

Josif Tatić
 

Nosio je nadimak Tale Surovi, ali je, bez obzira na svoj grubi i strogi izgled, bio čovek blagog karaktera i veoma cenjen među kolegama. Njegova surovost ogledala se u njegovom glumačkom umeću, o kojem svedoče odigrane predstave, filmovi i serije. Važio je za izuzetno duhovitog i emotivnog čoveka.

Josif  je bio otac dve ćerke. Starija je Jelisaveta Tatić Čuturilo, a mlađu Hristinu dobio je kada je imao 57 godina u drugom braku sa suprugom Bebom.

Kada je dobio drugu ćerku izjavio je:

- Mladost ko mladost… Kajem se što nije bila još burnija! Kajem se što nisam pušio još više. Ostavio sam cigarete pre mesec dana i… Uh, strašna je kriza! Ostavio sam i alkohol, pijem samo crno vino – govorio je Jataganac.

U mladosti je igrao hokej na ledu i teško mu je bilo da se odluči između glume i sporta.

Drugovao je i sa s Danilom Kišom.

O glumi je govorio:

- Trudim se da ne gnjavim i da budem brz glumac - moj uzor na filmu je Hemfri Bogart, koji je za deset sekundi znao da izgovori dvadeset hiljada glupih rečenica i da pritom ne trepne.

Preminuo je u 67. godini, u snu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike