Atelje 212 na gostovanjima od Njujorka do Splita

29.03.2022

14:15

0

Beogradsko pozorište će odigrati čak 14 predstava na gostovanjima i to na dva kontinenta

Atelje 212 na gostovanjima od Njujorka do Splita
Copyright Promo/Boško Đorđević

Od 31. marta do 10. aprila Atelje 212 gostuje u Njujorku gde će odigrati devet predstava „Balkan Bordello“ u koprodukciji sa Teatrom Ćendra iz Prištine i slavnim njujorškim La MaMa teatrom.

„Balkanski bordel: saga o jednoj balkanskoj porodici“ predstavlja savremenu adaptaciju poznate antičke tragedije, Eshilove trilogije “Orestija”.

U predstavi igra međunarodna ekipa: dva glumca Ateljea 212 - Svetozar Cvetković i Ivan Mihailović, glumci Teatra La MaMa: Oni Džonson, Džordž Drens, Judžin de Pudžin, Valoa Mikens, Džon Gutjerez, Mati Barber-Bokelman, Met Naseri, i jedna glumica iz Prištine - Verona Kodža.

Predstava "Balkan Bordello" Promo/Ferdi Limani
 

Serija nasilja, smrti, osvete, mržnje, odvija se u ovoj drami, kao začarani krug gde se ratnik Agamemnon u trijumfu vraća sa fronta u kome je porazio do temelja susedni grad. Iako je tamo ratovao i ubijao jače protivnike, njemu glave dolazi zakonita žena Klitemnestra, koju je zlostavljao. Ona ga likvidira u želji za slobodom, jer sa pesnikom Egistom želi da započne nov život, bez straha da će je muž silovati i ponižavati.

Komad „Pristanak“ Nine Rejn u režiji Nebojše Bradića učestvuje na Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“ u Požarevcu.

Predstava "Pristanak" Promo/Boško Đorđević
 

Melodramatična priča prati dva naizgled srećna bračna para i dvoje samaca, njihovih prijatelja, koji će kasnije postati treći (srećan) par. Junaci su advokati, u isto vreme prijatelji, veoma bliski, posećuju se po kućama na večerama, predstavljaju jedan privid harmonije i sklada koji se samo poželeti može u svetu materijalizma. Kada se zagrebe dosta dublje, jasno je da svaki na oko uspešan brak, bukvalno može preko noći da se okonča, jer se nikada ne može znati šta dvoje zaista rade između svoja četiri zida, što se ovde vidi.

U predstavi igraju Bojan Žirović, Tamara Dragičević, Marko Grabež, Branislav Trifunović, Jovana Gavrilović, Jelena Stupljanin i Sofija Juričan.

Dve predstave „Lažljivica“ Nikolaja Koljade u režiji Stefana Sablića biće izvedene u Budvi.

Koljada, predstavnik “gvozdenog veka” ruske književnosti, jedan od najigranijih savremenih dramskih pisaca u svetu, i u ovoj drami izvlači iz mraka i osvetljava likove sa ruba, epizodiste koji ni u sopstvenom životu ne igraju glavne uloge.

“Lažljivice” su urnebesna, topla i duhovita priča o samoći, o potrebi za prijateljem, o prolaznosti i velikim snovima na sporednim kolosecima.

Promo / Boško
Đorđević
 

Dve lažljivice, Serafimu Margaritovnu i Margaritu Serafimovnu, igraju Jelisaveta Seka Sablić i Gorica Popović.

Drama "64" Tene Štivićić u režiji Alise Stojanović zatvara čuveni festival "Marulićevi dani" u Splitu.

U drami “64” Tena Štivičić razotkriva intimu savremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja. Onih sopstvenih, izneverenih, međusobnih i onih koje im nameće društvo. Na pragu četrdesetih Eva i Danijel trebalo bi da su situirani, stabilni i ostvareni, konačno spremni da zasnuju porodicu. 

Ali na svim životnim planovima nagrizaju ih emotivne, finansijske i egzistencijalne nesigurnosti. Činjenica da ne mogu da naprave dete i da moraju da se upuste u proces vantelesne oplodnje, primorava ih da preispitaju i svoju vezu, sebe same i sva svoja uverenja. Situacije u koje ih to dovodi su smešne i bolne, dirljive  ponižavajuće, apsurdne i inspirativne.

U predstavi pored Hane Selimović i Miloša Timotijevića igraju i Jelena Đokić, Vladislava Vladica Milosavljević, Branislav Zeremski, Ivan Jevtović, Vladislav Mihailović i Denis Murić.

Promo/Boško Đorđević
 

Predstava "Dabogda te majka rodila" Vedrane Rudan biće izvedena na festivalu “Pozorišno proleće” u Šapcu.

Dramatizacija ovog romana, na scenu donosi priču o odnosu žene u zrelim godinama i njene majke koju je smestila u starački dom. Odnos majke i ćerke je slojevito protkan najrazličitijim emocijama, pitanjima i osećanjima krivice i kajanja, a opet željom da se oslobodi tereta, ćerka se sve vreme pita šta je taj odnos i gde su granice ljubavi i tolernacije. U predstavi igraju Svetlana Bojković, Marta Bereš, Jovana Stojiljković, Dara Džokić, Isidora Minić, Sofija Juričan, Gorica Popović, Ljiljana Stjepanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike