Večeras premijera psihološkog trilera “Mrak”: Slavko Štimac u potrazi za nestalim sinom na Kosovu

26.02.2022

18:30

0

Projekat je nastao u koprodukciji Srbije, Danske, Bugarske, Italije i Grčke

Večeras premijera psihološkog trilera “Mrak”: Slavko Štimac u potrazi za nestalim sinom na Kosovu
Slavko štimac - Copyright Slavko Štimac Tanjug/Jadranka Ilić

Domaći film „Mrak“ Dušana Milića imaće srpsku premijeru večeras u okviru jubilarnog 50.Fest-a na sceni Kombank dvorane, a autorska i glumačka ekipa danas su razgovarale sa novinarima.

Radnja psihološkog trilera „Mrak" se dešava u vreme Martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji 2004. godine.

Projekat je nastao u koprodukciji Srbije, Danske, Bugarske, Italije i Grčke, a uloge tumače Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Daren Peti, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović, Slađana Bukejlović.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Ostvarenje Dušana Milića imalo je svetsku premijeru 23. januara na 33. Filmskom festivalu u Trstu, u okviru takmičarske selekcije dugometražnih filmova, gde je osvojio Nagradu publike.

Osim toga, u Trstu su specijalnim priznanjima tada nagrađena i ostvarenja “Kelti” Milice Tomović i „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića, u programu dugometražnih igranih filmova.

Slogan filma glasi "Niko ne može da vas zaštiti od mraka", što ukazuje da je dominantna tema i atmosfera - strah.

Reditelj je ukazao na činjenicu da je svakako strah primarna emocija u filmu koji je tokom nastajanja scenarija "gurnuo" u specifičan podžanr psihološkog horora.

Taj strah je, dramaturški i rediteljski, autor Milić postepeno gradio, da raste, i putem gradacije da se publika zapita da li je to sve stvarnost ili paranoja glavnih junaka.

Dušan Milić Tanjug/Jadranka Ilić
 

- Odrastao sam na FEST-u, sada posebno imam tremu zbog mog filma, a zanimljivo je da sam uvek inače imao tremu kad sam dolazio na ovaj festival, iako nisu moji filmovi bili u programu. Uzbuđenje mi je stalno prisutno - rekao je reditelj i scenarista "Mraka".

Dušan Milić je poznat kao reditelj filmova "Jagoda u supermarketu", "Guča" i "Travelator", i upravo za taj treći je osvojio nagradu za najbolju režiju srpskog filma na Festu 2015.

Bio je autor - scenarista i režiser dve TV serije - "Folk" i "Sumnjiva lica".

Radnja psihološkog trilera „Mrak“ se dešava u vreme Martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, nakon Uskrsa 2004. godine.

Film obrađuje obrađuje životnu i potresnu priču ispričanu kroz vizuru devojčice Milice koja je u stalnom strahu nakon što su joj otac i ujak nestali bez traga.

Ona ostaje sama sa majkom i dedom u sablasnoj kući u planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom. Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a čija prekomanda, ipak, menja sve.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Proslavljeni glumac Slavko Štimac tumači ulogu dede, koji predstavlja stub porodice i živi za to da pronađe svog nestalog sina, nadajući se da nije nastradao.

- Najveći motiv mog lika je nada, ona ga drži. U samom uvodu filma je već mnogo toga jasno. Reditelj je veoma vešt i talentovan, sve je od početka postavio kako treba, posebno jer je i sam napisao kompletan scenario. Onda je jasno šta reditelj želi sa filmom kada je i autor scenarija - smatra Štimac i dodaje da film ima dosta specijalnih efekata i zato se malo duže čekalo na njegovu premijeru, da sve bude urađeno vrhunski.

Glumac je otkrio da se poznaje sa režiserom Milićem već punih 30 godina, da su iskreni prijatelji, i da mu je drago da su konačno radili prvi put zajedno.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Glumica Danica Ćurčić, poreklom iz Srbije, sa uspešnom karijerom u Danskoj, igra glavnu žensku ulogu i ovo joj je prvi film u Srbiji, na maternjem jeziku.

U susretu sa novinarima govorila je kombinovano, na srpskom i engleskom jeziku, jer joj je bilo lakše na ovom drugom.

- Bilo mi je veoma zahtevno da igram, posebno jer mi je prvi projekat u Srbiji, mada oko jezika i ne toliko, jer scenario nema puno dijaloga. Ovde je bilo neophodno dočarati tenziju, igrati taj strah. Zato je ovo težak film, jer predstavlja portret rata, a svaki rat je mučan. Za mene je to bilo izazovno - istakla je srpsko-danska glumica.

Italijanski glumac Flavio Parenti u ovom triler hororu igra vojnika i kako je izjavio, čuo je da su Italijanski vojnici bili veoma dobro prihvaćeni na Kosovu.

On je naveo da je živeo u teškim vremenima, osetio kako to izgleda, kao i u ovom filmu, te smatra da bi trebalo da se grade horizontalni odnosi među ljudima danas, koji nemaju veze sa ideologijom ili politikom.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Međunarodnu i svetsku autorsku ekipu filma čine još direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Janis Halkijadakis i kompozitor Kristijan Ejdnes Andersen, čest saradnik velikih reditelja - Larsa fon Trira i Nikolasa Vindinga Refna.

Producentkinja filma je Snežana van Houvelingen ispred “This and That Productions”, koja je primetila da je tema filma - strah, prilično univerzalna, nevezana samo za Kosovo.

Na „Mraku“ su sarađivale filmske kuće "Film Deluxe International", "Firefly productions", "Space Rocket Nation", "A_Lab", "RFF International" i "GRAAL Films", i podržali su Filmski centar Srbije, Eurimaž.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Nakon premijere večeras, “Mrak” će se prikazivati na 50. Festu i u još nekoliko termina kao što je sutra, u nedelju od 12 časova, takođe u Kombank Dvorani.

U redovnu distribuciju će krenuti na simboličan datum 17. marta, kada je i počeo pogrom na Kosovu.

Zahvaljujući partneru iz Francuske, "Mrak" je prodat u mnogim zemljama Evrope, u Aziji i na Novom Zelandu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike