„Ti si, sine, još u majčinoj utrobi postao glumac": Na današnji dan nas je napustio veliki Danilo Bata Stojković

16.03.2024

16:30

0

Jedan od presudnih trenutaka u njegovoj karijeri bila je predstava iz 1953. godine

„Ti si, sine, još u majčinoj utrobi postao glumac": Na današnji dan nas je napustio veliki Danilo Bata Stojković
bata stojkovic - Copyright Printscreen/Youtube

Legendarni glumac Danilo Bata Stojković zauvek je otišao sa životne i pozorišne scene na današnji dan, 16. marta 2002. godine.

Printscreen/Youtube
 

Bata je rođen u Beogradu 11. avgusta 1934. godine u porodici Alekse Stojkovića, uglednog predratnog veletrgovca drvima i ugljem. Odrastao je na Čuburi, uz rođenog brata Žiku. Živeo je u Beogradu sa suprugom Olgom.

„Ti si, sine, još u majčinoj utrobi postao glumac”

Jedan od presudnih trenutaka u karijeri Bate Stojkovića je bila predstava iz 1953. godine, na Pašinom brdu u kojoj je igrao u Čehovljevoj predstavi „Krčma na glavnom drumu”. U publici je bio i Dobrica Milutinović, koji je nakon predstave prišao Bati i uzbuđeno mu rekao: „Ti si, sine, još u majčinoj utrobi postao glumac.”

Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu ga je primio Tomislav Tanhofer, a diplomirao je kod Josipa Kulundžića 1959. godine, ulogom Đorđa Crnojevića iz Jakšićeve „Jelisavete” i Kapetana vatrogasca iz „Ćelave pevačice”.

Bata Stojković / Printscreen / Youtube / Klasik TV
 

Ostvario je veliki broj uloga na filmu i u pozorištu. Najpoznatije su mu uloge u filmovima "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug" i "Balkanski špijun", za koje je nagrađivan brojnim nagradama.

Preminuo je 16. marta 2002. godine, u 68. godini posle teške bolesti, a njegova urna je nakon kremacije smeštena u rozarijum beogradskog Novog groblja.

Pozorište najvažniji deo njegovog života

Stojković je u Zvezdara teatru  igrao u sedam predstava i ukupno 1.102 puta oživeo likove kakvi su Laban, Sava Odžačar u "Klaustrofobičnoj komediji", Vasilije u "Urnebesnoj tragediji" ili tri lika u predstavi "Lari Tompson - tragedija jedne mladosti".

Direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević je pre dve godine, povodom dvadeset godina od njegove smrti, podsetio da je pozorišni i filmski svet bio najvažniji deo života Stojkovića, koga se sećamo skoro svakodnevno kada ga "gledamo u nezaboravnim filmskim ulogama koje su antologija jugoslovenskog i srpskog filma", ili kad ulazimo na Veliku scenu Zvezdara teatra koja nosi njegovo ime.

Printscreen/Youtube
 

- Pozorište je Bati bilo njegova najlepša kuća i najvažnija vera. Brzo je prošlo 20 godina od rastanka sa gospodinom koji nam uvek izmami osmeh kad ga se setimo. Tako je bilo od kako nije sa nama i tako će biti za mnoga buduća vremena, jer su vredna umetnička dela najlepši i najdugovečniji trag našeg postojanja - ocenio je Kovačević.

Sve uloge gradio temeljno

Iz Zvezdara teatra podsetili su da je Stojković "bio tumač tragike svakodnevnog čoveka, kralj izmanipulisanih ljudi kojima je toliko puta na sceni ili na filmskoj traci dao glas i obličje", a "sve uloge je gradio temeljno i strpljivo, sa puno detalja koji su bili presudni".

Printscreen/Youtube
 

- Neki kažu: Odigram jednu ulogu pet puta i više mi se ne igra. Meni se tek igra kad igram dvestotu. Samo mislim na tristotu! Kažu: kako ti nije dosadno? Kako dosadno? Pa stalno ima posla oko uloge. To je kao kad imaš stan pa ga jedanput počistiš i kažeš dovoljno je za ceo život. A prašina što popada, a što hoće da zarđa, a što mu treba novi detalj, a što mu treba ponekad cveće... - rekao je jednom prilikom ovaj veliki glumac.

Zbog dobre uloge nije spavao celu noć

Čuveni glumac je govorio i da kad dobro odigra predstavu ne može da zaspi čitavu noć, dok kad loše odigra, po nekom svom ubeđenju, odmah zaspi da zaboravi, "mada sutradan to ključa".

Printscreen/Youtube
 

Bata Stojković, prvi angažman dobio je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1959), zatim je karijeru nastavio u Ateljeu 212 (1962), da bi potom njegov pozorišni opus bio vezan za Zvezdara teatar, gde je igrao od 1987. do 2002. godine.

Odigrao je preko 80 pozorišnih uloga i snimio 68 filmova, više od 50 televizijskih drama i 20 serija. Mnoge od njih danas čine antologiju i istoriju srpskog pozorišta i kinematografije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike