Nevenka Urbanova: Fam fatal jednog lepšeg Beograda

07.01.2022

12:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Bila je udata za vajara Dušana Jovanovića, sina dvorskog fotografa Milana Jovanovića i sinovca slikara Paje Jovanovića

Nevenka Urbanova: Fam fatal jednog lepšeg Beograda
Nevenka Urbanova mpus2 - Copyright Printscreen/MPUS

Nevenka Urbanova bila je jedna od najznačajnijiih srpskih glumica 20. veka. Rođena je u Starom Bečeju 28. marta 1909. godine.

Prošla je audiciju 1925. godine kod Milana Grola i Milana Kašanina i primljena za člana drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Ostvarila je preko 150 uloga.

Status prvakinje Narodnog pozorišta stekla je 1936. godine, a u nacionalnom teatru je radila do penzionisanja 1959.

Za svoje vreme ova glumica nije bila ni prelepa niti savršene linije, ali je njena harizma se to pokrivala čineći je divom domaćeg glumišta.

Printscreen/MPUS
 

Njeno ime na plakatu nove premijere značilo je ogromne redove ispred teatra. Oni koji su uspeili da kupe kartu, unosili su sa sobom cveće koje su joj bacali na pozornicu dok se poklanjala. Isto tako je gomila pisama svake nedelje zatrpavala poštansko sanduče zgrade na Andrićevom vencu. Po nekim navodima, ona je na njih redovno i odgovarala i tako stekla armiju obožavalaca koji su joj se divili možemo čak reći večno, budući da se glumica povukla sa scene kada joj je bilo 50 godina da bi onda poživela još toliko. Tajna je verovatno ležala u vanrednoj kombinaciji glumičine ektravagantnosti, ekscentričnosti i detinje pristupačnosti.

Poslednji put se pojavila na pozorišnoj sceni 21. aprila 1965. godine, kao gošća u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na svetskoj prapremijeri Mrožekovog dela „Tango“.

Tog dana, na scenu JDP-a izašao je glumački ansambl u sastavu: Ljubiša Jovanović, Blaženka Katalinić, Nevenka Urbanova, Snežana Nikšić, Slavko i Nikola Simić i Marko Todorović.

Printscreen/MPUS
 

Neke od najznačajnijih uloga koje je ostvarila su: Lola Montez („Opčinjeni kralj“), Baronesa Kasteli-Glembaj („Gospoda Glembajevi“), Gospođa Erlin („Lepeza ledi Vindermir“), Julija („Obožavana Julija“), Serafina („Tetovirana ruža“).

„Za predratnu generaciju gledalaca ona je žena „erotske inteligencije“, femme fatale svoga doba, ta Gospođica Alvares, Jarmila Janska, Džil, Žanina, Lucija Silva, Melita, a za nas posleratnu generaciju Nušićeva Rina, Krležina Barunica Kasteli, Vajldova Ledi Vindermir, Ratiganova Hester Kolijer, Sovažonova Obožavana Julija i Serafina Tenesija Vilijamsa“, pisao je Jovan Ćirilov.

Bila je udata za vajara Dušana Jovanovića, sina dvorskog fotografa Milana Jovanovića i sinovca slikara Paje Jovanovića.

Godine 2002. Nevenka Urbanova je poklonila princu Aleksandru dve biste njegovog oca kralja Petra Karađorđevića koje je izradio njen suprug. Tom prilikom se poslednji put pojavila u javnosti.

Osim u pozorištu zapažene uloge je ostvarila i u filmovima „Sve radi osmeha“ (1926), „Da sam ranije znala“ (1928), „Sofka“ (1948), „Sreća u torbi“ (1961), „Medaljon sa tri srca“ (1962) i drugim.

Printscreen/Wikimedia
 

U poslednjim decenijama života bavila se pisanjem svojih uspomena. Godine 2000. objavila je knjigu „Svici koji slovima svetle“ u sopstvenom izdanju (sa predgovorima akademika Dejana Medakovića i reditelja Miroslava Belovića), a 2006. u ponovljenom izdanju (izdavač Narodno pozorište u Beogradu).

Tokom aprila i maja 2006. u Univerzitetskoj biblioteci trajala je izložba posvećena Hugu Klajnu. Na predavanju „Glumci o reditelju Klajnu“ 4. maja učestvovala je pismenim saopštenjem koje je pročitao Predrag Ejdus.

Dobila je nagradu Vlade Srbije za ulogu Rine u Nušićevom „Pokojniku“, zatim prvu nagradu na Festivalu radio i TV drame u Ljubljani za radio monodramu „Liptonov čaj“ 1964. godine. Glumačku nagradu „Dobričin prsten“ dobila je 1984. Jedan je od dobitnika nagrade akademije „Ivo Andrić“ za 2005. godinu.

Godine 1994. u Galeriji SANU otvorila je izložbu povodom 125 godina Narodnog pozorišta.

„Najveći deo svog života i umetničkog veka posvetio je Nevenki Urbanovoj njen sudrug, družbenik, „prijatelj do poslednjeg daha, akademski slikar Dimitrije Diško Marić. Posvetio joj je i svoje suptilne slike nežnog kolorita, kao što je bila nežna i njegova ljubav prema Nevenki“, ističe Ćirilov.

Preminula je na Božić 2007. u 98 godini života i u tom momentu je bila najstarija srpska glumica. Po njenoj želji, vest o smrti objavljena je tri dana kasnije, 10. januara, nakon što su obavljene kremacija i sahrana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike