Marija Crnobori: Ljubavno pismo na 24 strane

21.10.2021

18:15

0

"Da našem pozorištu nije dala ništa drugo do svoju Antigonu, Fedru i Ifigeniju, imala se rašta i roditi", kazao je svojevremeno veliki reditelj Mata Milošević

Marija Crnobori: Ljubavno pismo na 24 strane
Copyright Wikipedia/Stevan Kragujević

"Za glumu se treba roditi, a to ne znači samo oblačiti druge haljine", govorila je čuvena jugoslovenska glumica Marija Crnobori koja nas je napustila na današnji dan 2014. godine – a za scenu je istinski bila rođena.

Bila je sinonim za glumicu sa velikim "g", dama koju su s pravom nazivali "najveća tragetkinja naše scene", ali nažalost, tragedija je nije zaobilazila ni tokom života, o čemu nije volela da govori.

Rođena je 1. oktobra 1918. godine u Banjolama u Istri. Imala je sedmoro braće i sestara, ali je njih četvoro preminulo tokom Drugog svetskog rata. Bila je udata za reditelja Marka Foteza, a u brak su uplovili nakon što ga je ona zaprosila, i to na vrlo neobičan način.

Printscreen/YouTube RTS
Marija Crnobori

Pošto je rekao da se nikada neće ženiti glumicom, Crnobori je to učinila tako što mu je napisala pismo na 24 strane.

- Nisam imala nerava da to šaljem poštom, nego sam mu lično odnela i rekla: "To sada čitaj, a ja idem napolje u park." Sedela sam na klupi i čekala. Kad sam se vratila, Marko je rekao: "Venčaćemo se 31. avgusta." Tako je i bilo, venčali smo se tog dana 1946. u Dubrovniku - ispričala je svojevremeno u jednom intervjuu.

U braku sa Fotezom dobila je sina Aleksandra, koji je krenuo očevim stopama i takođe bio uspešan reditelj. Međutim, glumica je prerano izgubila obojicu. Aleksandar je iza sebe ostavio tri ćerke i dva unuka, o kojima je Crnobori brinula do kraja života.

- Danas najradije gledam kroz prozor da vidim lepu i visoku brezu koju je posadio moj sin. I tada kao da vidim njega - ispričala je jednom svojoj velikoj prijateljici Miri Stupici.

Marija Crnobori je glumačku akademiju završila u Zagrebu, ali je još kao učenica igrala u tamošnjem i riječkom HNK. Na poziv Bojana Stupice, 1947. godine, s Fotezom je prešla u Beograd i postala član tek osnovanog Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Igrala je Francku u Cankarevom "Kralju Betajnove", prvoj predstavi u istoriji ove kuće. Iz Istre je prešla u Beograd u koji donosi svoje glumačke talente, vrhunski profesionalizam i pravu posvećenost radu na izgradnji ovog teatra.

Printscreen/YouTube RTS
Marija Crnobori

- Da našem pozorištu nije dala ništa drugo do svoju Antigonu, Fedru i Ifigeniju, imala se rašta i roditi - kazao je veliki reditelj Mata Milošević, povodom nagrade "Dobričin prsten" koju je dobila za životno delo.

Svoje najvažnije uloge ostvarila je na Velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog: Sofoklovu Antigonu, Rasinovu Fedru, Šekspirovu Ledi Magbet, Reganu (Kralj Lir) i Geteovu Ifigeniju (Ifigenija na Tauridi).

Printscreen/RTS
Marija Crnobori

Sa suprugom je učestvovala i u etabliranju Dubrovačkih ljetnih igara (Ofelija u "Hamletu" 1952. i Gertruda 1956, Titanija u "Snu letnje noći", "Ida" u Dubrovačkoj trilogiji..) Nagrađivana je i odlikovana najvećim priznanjima za posebna ostvarenja i životno delo, a godine 2009. svečano joj je dodeljena Povelja Sabora čakavskog pjesništva Žminj, a 2013. na Dan državnosti Republike Srbije tadašnji predsednik države Tomislav Nikolić odlikovao ju je Sretenjskim ordenom III reda.

U vreme kada je Marija Crnobori igrala u pozorištu redovi su bili po ceo dan ispred teatara kako bi se kupila karta i gledala velika glumica koja je umela da razbukta strasti, ali i da ih obuzda.

Printscreen/YouTube RTS
Marija Crnobori

- Obično se kaže da je Marija Crnobori bila najveća tragetkinja svoga doba. Ja bih rekao svih vremena na ovim prostorima. Njene uloge bile su celovite, isklesane u plemenitom patosu. Opet, njena prirodna žovijalnost, bila je nešto što ih osavremenjuje… Crnobori, dobri duh našeg pozorišta - kazao je svojevremeno reditelj i umetnički direktor JDP Gorčin Stojanović.

U svom poslednjem obraćanju javnosti, dve godine pred smrt, povodom predstavljanja svoje knjige "Životić" Crnobori je rekla:

- Duboka starost je kazna, mada ipak nije loše živeti. Svi mi živimo neke svoje male živote. I neću da sednem, moram još da hodam po zemlji. Imam dva praunuka, Marka i Danila. I tri unuke. A u životu moraš imati i sreće. Ja je jesam imala. Imala sam i dobre učitelje u velikim teatrima, nekako mi je išlo… - ispričala je tada.

Marija Crnobori preminula je u Beogradu 21. oktobra 2014. godine, u 96. godini života.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike