Tihomir Stanić: Prvi kadar u karijeri sa Anicom Dobrom

28.12.2021

10:18

0

"Želja svih nas u poslu je da ipak dotaknemo večnost ili da uradimo nešto što će nas nadživeti i ostati kao svedočanstvo o našoj umetnosti i talentu”, izjavio je Tihomir Stanić.

Tihomir Stanić: Prvi kadar u karijeri sa Anicom Dobrom
Tihomir Stanić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

Gost nove epizode video serijala "Tanjug Reflektor" bio je glumac Tihomir Stanić, koji je govorio o radu na projektu "Šetnja sa lavom" po scenariju glumca Andreja Šepetkovskog.

Stanić je rekao da se projektu priključio na poziv reditelja Filipa Čolovića sa kojim je već sarađivao na televizijskoj drami o Ivi Andriću "Proleće na poslednjem jezeru" i drugoj sezoni serije "Kamiondžije doo" .

- Ponudio mi je zanimljivu i duhovitu ulogu. Ono što se meni najviše dopada u ''Šetnji sa lavom'' je činjenica da je to napisao glumac koga znam od njegovih početaka, i dosta je to duhovito - rekao je Stanić.

Tihomir Stanić Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić
 

U "Šetnji sa lavom" Stanić igra muža Branke Pujić sa kojom je poslednji put igrao pre 30 godina u predstavi "Vrteška" Pozorišta na Terazijama, kao i oca Anđelke Prpić koju ceni kao glumicu, i čija uloga u seriji "Radio Milevi" mu se dopala.

Njenog dečka igra Andrija Kuzmanović koji je prema mišljenju Stanića "fascinanatan glumac", a njegove roditelje Bane Vidaković koji je u "ogromnoj, fenomenalnoj glumačkoj formi" i Anica Dobra.

Stanić se prisetio da je sa Dobrom igrao 1986. u predstavi "Pred ogledalom" Ateljea 212 i potom u "Divljem medu" 2000. godine.

- Igrali smo u nekim serijama, ali nismo imali zajedničke scene. Sad neki dan sam snimio prvi kadar sa Anicom, što je mene učinilo srećnim - istakao je Stanić.

Prema njegovim rečima, Šepetkovski je "iz svog životnog svetonazora uz profesionalno iskustvo" napisao scenario u čijoj realizaciji učestvuje čitava ekipa "sa radošću i velikim uzbuđenjem".

Tihomir Stanić Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić
 

Komentarišući trenutnu hiperprodukciju domaćih serija Stanić je ocenio da "očigledno neka potreba za tim sadržajem postoji, da li kod naručioca ili je publika ta koja to očekuje i konzumira".

 - U našoj profesiji je značajna činenica da imamo posla. Nekada su postojali periodi kada se skoro ništa nije snimalo. Da li je to dovoljno kvalitetno i da li će to što radimo izdržati proveru kvaliteta pokazaće vreme. Vreme je najstroži, najobjektivniji i najtačniji sudija u našoj umetnosti - primetio je glumac.

Prema njegovim rečima, mnoga dela dožive trenutnu popularnost i brzo budu zaboravljena, ne izdrže proveru vremena, a postoje ona koja prođu nezapaženo ali vremenom dobiju svoju publiku, jer su možda išla ispred vremena a donela su neku estetiku koja isprva nije bila razumljiva širokom sloju publike.

- Želja svih nas u poslu je da ipak dotaknemo večnost ili da uradimo nešto što će nas nadživeti i ostati kao svedočanstvo o našoj umetnosti i talentu - rekao je Stanić.

Glumac je rekao da razmišlja da li njegove uloge i projekti zanimaju njegovu decu, dodavši da je u svojoj nedavno preminuloj majci, kao i u njenim drugovima i porodici imao "vernu publiku".

Tihomir Stanić Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić
 

- Letos na Ub gde je sniman drugi deo ''Kamiondžija'' rekle su mi sobarice iz hotela, gde je i moja majka bila na prethodnom snimanju, kako ih je zvala i pitala da li im se sviđa. Ona je bila moja verna publika. Ako se potrudimo i uradimo nešto kvalitetno onda će nas gledati naša deca i njihova deca - rekao je Stanić.

Upitan koji bi savet dao mlađim kolegama, Stanić se prisetio stava upravnika Ateljea 212 Ljubomira Mucija Draškića koji je tvrdio da je osnovna dužnost glumca da traje.

- Navodio je primere glumaca koji su bili mnogo bolji u ranoj mladosti nego u tom trenutku. To je navodio kao negativan primer. Obaveza glumca je da se potrudi da bude sve bolji, da primeni iskustvo iz prethodnih uloga. Kad mi pitaju koja mi je najdraža uloga kažem: ''Ona koja me tek čeka''" - naveo je Stanić.

Tihomir Stanić Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić
 

Glumac je dodao i da je "partner uvek u pravu, i ako u to poverujete i prihvatite, onda ćete sigurno biti dobri".

- Ako nemate predrasudu kako neko drugi treba da igra, nego prihvatite način na koji igra ulogu, a vaša ideja o njegovoj ulozi je sigurno drugačija, sigurno ćete biti dobri. Bar ćete biti tačni, a ponekad je i to dobro - zaključio je Stanić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike