Sve glumice koje su igrale princezu Dajanu: Samo jedna joj je bila jezivo slična (FOTO)

05.11.2021

20:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Bila je najslikanija žena na planeti, a od trenutka kada je postala deo britanske kraljevske porodice i stupila na svetsku javnu scenu postala je jedna od najvećih ikona 20. veka

Sve glumice koje su igrale princezu Dajanu: Samo jedna joj je bila jezivo slična (FOTO)
profimedia-0343915948 - Copyright Princeza Dajana/Profimedia

Od bajkovitog venčanja i rođenja sinova do zapanjujuće propasti braka, Dajanin blistav ali tragičan život opčinio je milione ljudi. Uprkos tragedijama, bolestima i depresiji, ona nikada nije posustala u svojoj posvećenosti manje srećnima, kao ni u rešenosti da obezbedi bolji život sebi i svojim sinovima.

Iznenadna i tragična smrt najvoljenije princeze svih vremena navela je svet da se zapita koliko je ova jedinstvena žena značila svima nama.

Princeza Dajana/Profimedia
 

Dvadeset četiri godine nakon njene smrti, lik i delo Lejdi Di i dalje intrigira javnost i medije u svakom smislu. Sudeći po svemu, mit o “princezi srca” trajaće dok je tog istog sveta. Bila je najslikanija žena na planeti, a od trenutka kada je postala deo britanske kraljevske porodice i stupila na svetsku javnu scenu postala je jedna od najvećih ikona 20. veka.

Princeza Dajana i princ Čarls/Profimedia
 

O njoj je napisano bezbroj knjiga i snimljeno mnogo filmova. Od 1982. godine, 13 glumica je portretisalo princezu Dajanu u bioskopskim i televizijskim filmovima. Predstavljamo vam njihove transformacije, u iščekivanju najnovijeg ostvarenja “Spenser” sa Kristen Stjuart u naslovnoj ulozi, za koju joj mnogi predviđaju Oskara.

1982. godine, Kerolajn Blis je igrala mladu princezu u TV filmu o kraljevskom venčanju

Samo 14 meseci nakon kraljevskog venčanja, ABC je prikazao film „Čarls i Dajana: kraljevska ljubavna priča“, dramatičan prikaz venčanja princa Čarlsa i princeze Dajane u katedrali Svetog Pavla u Londonu.

Kerolajn Blis kao princeza Dajana/YouTube printscreen
 

Blis je princezu Dajanu odigrala “prilično uverljivo”, prema pisanju Njujork tajmsa iz 1982. godine.

U tekstu se objašnjava kako je „u ovom scenariju prikazan pokušaj da se ukratko ukaže na izvesnu napetu situaciju“ u poređenju sa drugim TV ostvarenjem koje je neposredno potom usledilo.

Iste godine, CBS je prikazao sličan TV film o kraljevskom venčanju, sa Katarinom Oksenberg u ulozi princeze Dajane

Samo par nedelja posle ABC-ovog filma, CBS je prikazao sličan film pod naslovom „Kraljevska romansa Čarlsa i Dajane“, koji se takođe bavi kraljevskim venčanjem.

Katarina Okesnberg kao princeza Dajana/Profimedia
 

„U CBS-ovom filmu, ona je na žalost prikazana kao neka Polijana ili Pepeljuga – ljupka, nevina duša kojoj je kuma dobra vila ispunila nekoliko želja, koje su joj preokrenule život“, bio je komentar Vašington posta iz  1982. godine o tome kako je Dajana  predstavljena u tom filmu.

Nikola Formbi igrala je princezu u „Ženama Vindzorskim“ iz 1992. godine

CBS je prikazao „Žene Vindzorske“ 1992. godine kako bi predstavio priču o princezi Dajani i Sari Ferguson, vojvotkinji od Jorka, obema udatim za članove kraljevske porodice. U ovom TV filmu, Formbi je tumačila lik Dajane, prilično neubedljivo, po ocenama magazina Varajeti.

Nikola Formbi kao princeza Dajana/Profimedia
 

„Žene Vidzorske“ je vizuelno zadovoljavajuća ali suštinski nezanimljiva ponovo ispričana priča o brakovima princeze od Velsa i vojvotkinje od Jorka,“ napisala je Patriša O’Konel za Varajeti 1992. godine. „Dva glavna sredstva ekspozicije - naracija reportera i naslovne strane novina su loša zamena za potpuno razvijene likove i interakciju između njih.“

Serena Skot Tomas igrala je naslovnu ulogu u biografskom filmu u produkciji NBC-a iz 1993, „Dajana: njena istinita priča“

Zasnovana na bestseler romanu Endrua Mortona, filmska adaptacija NBC-a trebalo je da pruži insajderski pogled na problematičnu i nestabilnu vezu kraljevskog para. Entertejnment vikli je 1993. filmu dao ocenu 4+, uz komentar da je reditelj uspeo da snimi „elegantan film o izrazito neelegantom aspektu britanske više klase.“

Serena Skot Tomas kao princeza Dajana/Profimedia
 

Ovaj magazin prenosi i da je Skot Tomas „veoma šarmantno“ odglumila Dajanu, ali da fizički nije podsećala na „visoku i mršavu princezu.“

Džuli Koks je 1996. dobila ulogu Dajane u CBS-ovom filmu „Zaljubljena princeza,“ čija je tema bila priča o njenoj navodnoj aferi

Takođe zasnovan na bestseleru, „Zaljubljena princeza“ je film u produkciji CBS-a koji se bavi Dajaninom vanbračnom vezom sa njenim bivšim instruktorom jahanja. Prema navodima magazina Pipl, Koksova je odglumila ulogu princeze nakon što je pristala da bude deo ovog projekta svega nekoliko dana pre početka snimanja.

Džuli Koks kao princeza Dajana/Profimedia
 

„Koksova svakako nije dvojnica Lejdi Di. Ona je brineta (za potrebe filma farbali su joj kosu) i visoka je svega 163 centimetara - dobrih 15 centimetara niža,“ naveo je Pipl 1996. godine. „Takođe, nije bila ni svesna Vindzor-manije. Ona je rekla da nikada nije ni pročitala knjigu: „Mislila sam da mi se neće svideti. Pomislila sam, ako je pročitam, biće mi teško da scenario shvatim ozbiljno.“

Godinu dana nakon smrti legendarne princeze ostvarenje „Dajana: Poštovanje Narodnoj princezi“ emitovano je sa Ejmi Sekombi u glavnoj ulozi

„Dajana: Poštovanje Narodnoj princezi“ pokriva poslednju godinu Dajaninog života i ističe njen odnos sa Dodijem Al Fajedom kao i njen odnos sa prinčevima Vilijamom i Harijem, kako navodi Radio tajms.

Ejmi Sekombi kao princeza Dajana/Profimedia
 

Film dostiže vrhunac sa automobilskom nesrećom u kojoj je Dajana poginula 1997. godine. Glavnu ulogu je igrala Ejmi Sekombi.

TLC je napravio dramatičan dokumentarac 2007. godine o poslednjim danima princeze Dajane. Ženeviv O’Rajli igrala je princezu u seriji od nekoliko  rekonstruisanih istorijskih scena

„Dajana: Princezini poslednji dani“ prikazuje Dajanu kao zahtevnu ali manipulativnu, voljenu ali sa manama - drugim rečima, kao ljudsko biće.

Ženeviv O'Rajli kao princeza Dajana/YouTube printscreen
 

Uklapanje dokumentarnih tehnika i režirane drame pruža iznenađujuće validan uvid u princezino poslednje leto“, piše Njujork tajms.

Godine 2013, Naomi Vots igrala je u filmu „Dajana“, koji se fokusira na njenu vezu sa Hasnatom Kanom

Film „Dajana“ je izašao u bioskopima 2013. godine i dobio slabe ocene, sa skorom od svega 8% na sajtu Rotten Tomatoes. Ipak, Njujork tajms je rekao da je Naomina gluma bila jedan od najboljih faktora filma.

„Čvrsto utemeljena u saosećajnoj glumi gospođa Vots je humanizovala lik žene iza osmeha, frizure i mita,“ pisalo je u članku iz 2013. godine.

Naomi Vots kao princeza Dajana/Profimedia
 

- Postojali su trenuci kada sam definitivno osetila Dajanino prisustvo, puno sam je sanjala i to je bio prvi put. Uvek sam se pitala da li bi joj se svidelo, pa sam stalno tražila njenu dozvolu da nastavim - izjavila je glumica.

Boni Soper je igrala princezu Dajanu u dva filma: "Hari i Megan: Kraljevska romansa" i "Hari i Megan: Postati deo kraljevske porodice"

„Hari i Megan: Kraljevska romansa“ svoju premijeru je imao na Lifetime kanalu 2018. godine, a tema je bila nova veza između Megan Markl i princa Harija, dok je „Hari i Megan: Postati deo kraljevske porodice“ debitovao 2019.  i prati prvu godinu u braku ovog para. Iako su se glumci koji su igrali Hari i Megan promenili između dva filma, Soper je igrala Lejdi Di u oba filma. 

Boni Soper kao princeza Dajana/Profimedia
 

- Nisam obraćala pažnju na celu tu kraljevsku porodicu. Ja sam bila devojka sa juga - izjavila je glumica za časopis Stuff 2018. godine, dodajući:

- Ali, sećam se da sam je videla u časopisima kao i to kako mediji jure tu ženu. Sećam se da me je zaintrigirala. Pamtim da sam bila šokirana, poput ostatka sveta, i veoma tužna kad je poginula.

Ema Korin je glumila mladu princezu Dajanu u četvrtoj sezoni Netflix-ove serije „Kruna“ 

Popularna serija „Kruna“, koja se bavi životom kraljice Elizabete deceniju po deceniju, u četvrtoj sezoni dotakla se priče o Dajani i Čarlsu. Korinov igra ulogu omiljene plemkinje uz Džoša O’ Konora koji glumi princa Čarlsa. 

Ema Korin, Kruna/Profimedia
 

- Ema je sjajna i toliko precizna da ostavlja bez daha. Ona je bila pljunuta Dajana što je na neki način neverovatno. Bilo je pomalo jezivo - izjavio je O’Konor za Harpers Bazaar 2019. godine.

Korin je 2021. godine za ovu ulogu osvojila Zlatni globus i bila nominovana za Emi.

Kristen Stjuart igra princezu Dajanu u najnovijem filmu “Spenser”

"Spenser" prati Dajanu tokom jednog vikenda sa kraljevskom porodicom u Sandringemu neposredno pre nego što odluči da se razvede od Čarlsa.

Početkom 2021. režiser Pablo Larin počeo je da snima sa Stjuartovom.

Kristen Stjuart/Profimedia
 

- Naglasak je zastrašujuć, jer ljudi znaju taj glas koji je tako jasan i poseban - rekla je Stjuartova za InStile na početku snimanja.

- Sada radim na tome i već imam tutora za dijalekte.

U novom trejleru za film, Stjuartova se kao Dajana može videti kako trči i pleše hodnicima Sandringema.

Elizabet Debicki igra princezu u petoj sezoni “Krune”

Svake dve sezone, “Kruna” menja glumačku postavu da bi prikazala protok vremena. Pošto je Ema Korin premlada da bi igrala stariju princezu Dajanu, glumica Elizabet Debiki preuzima tu ulogu u ovoj Netflix-ovoj seriji.

Elizabet Debicki kao princeza Dajana, serija “Kruna”/Profimedia
 

Ona će glumiti zajedno sa Dominikom Vestom koji igra princa Čarlsa.

Džina de Val igra princezu u brodvejskom mjuziklu o njenom životu, koji je snimljen za Netflix

Dajana: Mjuzikl“ premijerno je prikazan na Netflix-u samo nekoliko nedelja pre nego što je debitovao na Brodveju. Mjuzikl prati Dajanu od trenutka kada je upoznala princa Čarlsa do njene prerane smrti.

Džina de Val kao princeza Dajana/Profimedia
 

Džina de Val dobila je glavnu ulogu u San Dijegu pre nego što je mjuzikl postavljen na Brodveju u martu 2020. Rad na predstavi je prekinut zbog pandemije korona virusa, ali posle nekog vremena glumci su se ponovo okupili kako bi snimali za Netflix.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: insider.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike